Meisje op fiets in Fries landschap op open vlakte met picknickbank in het Andere Friesland

Zuidoost Friesland
Het Andere Friesland

Meisje op fiets in Fries landschap op open vlakte met picknickbank in het Andere Friesland
Wanneer we denken aan Friesland, dan gaan onze eerste gedachten naar Friese Meren, zeilen, schaatsen en Leeuwarden. Misschien zijn bossen wel het laatste wat we in Friesland verwachten en toch, ze zijn er! In het Andere Friesland. Samen met nog veel meer moois...

Waar ligt het Andere Friesland?

Tussen het Friese merengebied en Drenthe ligt de regio Zuidoost Friesland, ook wel het Andere Friesland. Anders omdat deze regio niet bestaat uit meren, Wadden, eindeloze vergezichten over weilanden en Elfsteden stadjes, maar bestaat uit veel afwisseling in landschappen. Van bossen, heide en veenmoerassen tot weilanden, landgoederen en zandverstuivingen.

Landhuis op landgoed Oranjewoud

Veelzijdige natuurgebieden

In dit Andere Friesland vind je de volgende natuurgebieden:

  • Het Lage Land ten noorden van Heerenveen – ook wel het ‘lege midden’. Een polderlandschap met uitgestrekte weilanden met daarboven Hollandse luchten, overgaand in het Friese Merengebied. Huur een (elektrische) sloep of vaar mee op een Skûtsje, door N.P. de Alde Feanen, naar Drachten of langs de Turfroute, een unieke historische vaarroute.
  • Het Buiten van de Friese Oranjes bij Oranjewoud – verstopt in de bossen liggen landgoederen met statige landhuizen, buitenverblijven en lange lanen.
  • De Moerassen ten zuiden van Wolvega – avontuurlijke wandelaars, fietsers en kanovaarders opgelet: hier wacht een moerasgebied van ruim duizend hectare. Ga tussen de rietlanden op zoek naar de otter.
  • De bossen bij Beetsterzwaag – het mooie dorp met statige herenhuizen wordt omringd door bossen met eeuwenoude eiken en beuken.
  • De Frije Wijken in het centrum van de Friese Wouden.
  • Onaangeraakt Land bij Föchteloërveen – een stukje oernatuur waar je kunt kanoën en prachtige wandelingen maken.
  • De Hoge Heide bij Bakkeveen – een heidelandschap zoals in de oudheid met vlak buiten Bakkeveen het 3 Provinciënland (Groningen, Friesland, Drenthe).
  • Het Uitgestrekte Woud bij N.P. Het Drents-Friese Wold – met zandverstuivingen, mooie bossen en genoeg activiteiten voor jong en oud: mountainbiken, uitzichtstoren de Bosbergtoren beklimmen, klauteren in het klimbos en een blotevoetenpad. Ga op zoek naar de Kale Duinen en neem een picknickmand mee.

10 tips om het Andere Friesland te beleven

Nationaal park met moerasvelden

Go slow in het Andere Friesland

Deze aantrekkelijke namen prikkelen om op ontdekking te gaan. Al fietsend, wandelend en zelfs varend (jawel, ook in dit stukje Friesland kun je vanaf het water de schoonheid ontdekken) beleef je Zuidoost Friesland op haar best. Laat je auto staan en go slow! Wie langzaam reist, ontdekt meer.

Blijf gerust een nachtje slapen bij een van de bijzondere plekjes die we voor je geselecteerd hebben, er is genoeg te zien, doen en beleven.

Ontbijt bij een B&B aan de waterkant

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken