Zeilboot op het water met op de achtergrond riet en een molen tegen een blauwe lucht

Water, wuivend riet en weidsheid
Nationaal Park Alde Feanen

Zeilboot op het water met op de achtergrond riet en een molen tegen een blauwe lucht
Nationaal Park de Alde Feanen is een van de jongste nationale parken van Nederland en een van de 21 parken die ons land rijk is. Het waterrijke park ligt midden in Friesland. Misschien zegt de naam je weinig, maar hoor je Earnewâld (Eernewoude) dan gaat er waarschijnlijk wel een lichtje branden.

Wat is er te zien in Nationaal Park De Alde Feanen?

Het nationale park ligt in hartje Friesland, in de driehoek Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Centraal gelegen in het park is het dorp Earnewâld met het bezoekerscentrum. Een leuk uitgangspunt voor activiteiten met kinderen, excursies en wandel-, fiets- en vaarroutes.

Moerasbossen, meren, slootjes en weideland, veengrond, rietlanden en grasland: De Alde Feanen (De Oude Venen) is een nationaal park vol afwisseling. Wanneer je vanuit Earnewâld gaat varen, vaar je zowel over meren, een brede vaart en kleine sloten.

Ga de uitdaging aan en ga op zoek naar de Big Five van Alde Feanen: otter, ooievaar, aalscholver, roerdomp (soort reiger) en ree. Vaar mee op de Blaustirns, een boot op zonne-energie, waarbij je tijdens de vaart veel informatie krijgt over het veengebied. Bovendien zie je het park vanaf bovenaf, een totaal andere ervaring dan vanuit een sloep of kano.

Wat is er te doen?

Uitgangspunt voor veel activiteiten in Nationaal Park De Alde Feanen is het dorpje Earnewâld, een echt watersportdorp. Wanneer je het dorp binnen rijdt, vind je de eerste verhuurbedrijven van cruisers, zeilboten, sloepjes en kano’s. De variatie aan activiteiten is groot:

  • SUPpen – Stand up padding, ofwel staand op een speciaal board al peddelend over het water. Ontspannend en een originele manier om het Friese land vanaf het water te ervaren en zien. Boek een excursie bij Outdoor Veldboom.
  • Kanoën – De Alde Feanen bestaan voor een groot deel uit water. Niet alleen grote meren, maar ook prachtige rustige zijwatertjes, waarop het fantastisch kano​ën is. Huur een kano bij Outdoor Veldboom.
  • Sloep varen – Heerlijk ontspannen over het water glijden, ontdek per sloep de schoonheid van het nationale park. De sloepverhuurders hebben een mooie route voor je klaar liggen. Wil je echt in alle rust varen, kies dan voor een elektrische sloep van De Twirre.
  • Alde Feanen by night – Heel bijzonder, ‘s avonds laat in het donker door de Alde Feanen varen. Onder begeleiding van Ulbe vaar je rond, met het licht van duizenden sterren, het geluid van de natuur en prachtige verhalen. Reserveren bij Ulbe van Alde Feanen verhuur.
  • Elektrische scooter, step of swingtrike – net even anders dan anders zijn de elektrische vervoersmiddelen van de Twirre. Een prachtige route over smalle wegen, over bruggetjes en langs het water is uitgezet. Jij glijdt in alle rust door het landschap, stop voor een ijsje bij de boer en ontdekt de Alde Feanen op een unieke manier.
  • Skûtsjesilen – extra leuk, aan boord van een traditionele skûtsje mee door de Alde Feanen. Informeer bij Age Veldboom naar de mogelijkheden.
  • Motorjacht – huur voor een paar dagen een motorjacht en leg aan ‘in the middle of nowhere’ om optimaal te genieten van de rust, ruimte en het geruis van riet. Jachtverhuur Hoekstra staat voor je klaar!
  • Wandelen – door het nationale park lopen mooie wandelroutes, dwars door laagveenmoeras. Hoge schoenen of laarzen zijn wel handig. Onderweg kom je langs verschillende uitkijkhutten, om de vele (water-)vogels te observeren.
  • Op de fiets – De 8 van Grou laat je kennismaken met zowel de waterrijke kant van Alde Feanen als de omliggende dorpjes en natuur. Een leuk rondje pontje!

Benieuwd naar alle wandel-, fiets- en vaarroutes? Neem een kijkje op www.earnewald-routes.nl en ontdek welke kanten je allemaal op kunt gaan.

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Water, wuivend riet en weidsheid

Nationaal Park Alde Feanen: in hartje Friesland ligt dit prachtige natuurpark met meren, weidse uitzichten en rietlanden. Ontdek te voet en per boot!