Bootjes op het Sneekermeer

Deze zomer nog!
Friesland: 10 redenen om te gaan

Bootjes op het Sneekermeer

De leukste provincie van Nederland? Friesland is bij ons favoriet! Waarom? 10 redenen om deze zomer nog naar Friesland (op vakantie) te gaan.

1. De Friese meren

Behoefte om tijdens je weekendje weg of vakantie eens lekker uit te waaien? Met je hoofd leeg zorgeloos je dagen doorbrengen? Daar hebben ze hier wat op gevonden! Ga het water op! Met een kano, SUP of sloep is leuk, maar wil je echt uitwaaien, neem dan een Skûtsje, zeiljacht of OPTIMIST.

2. Je leukste vakantieliefde

Denk je stiekem “Friesland, wat moet ik er?”, laat mij je dan overtuigen. Ik durf te beweren dat een bezoek aan deze provincie liefde op het eerste gezicht is. De rust en ruimte, de weidse uitzichten, Friese Meren, Waddenzee en historische stadjes, de mooie dorpjes, eigen taal, het fierljeppen en Skûtsjesilen… Heel eigen, heel fijn! Om verliefd op te worden.

Zeilboot op het water met op de achtergrond riet en een molen tegen een blauwe lucht

3. Stedentrip? Kies uit elf steden!

De Friese elf steden, die kennen we allemaal! Als de eerste nachtvorst is geweest, laait de schaatskoorts voor de tocht der tochten op. Maar, de elf steden zijn niet alleen in de winter de moeite waard. Steden als Hindeloopen, Stavoren en Workum zijn misschien niet groot, maar wel leuk! Laat je verrassen door Harlingen, dwaal door Franeker en maak een boottocht door de grachten van Leeuwarden en ontdek hip Dokkum!

4. Bijzonder overnachten in Friesland

Friesland is zo leuk, daar wil je een paar dagen zijn om alles op je gemak te kunnen ontdekken. Slapen in een kerk, een toffe logeerkeet of in een superdeluxe tent? Liever logeren in de stad, in het bos of… óp het water? Ontdek alle bijzondere plekjes om te logeren.

5. Gratis kinderopvang in Friesland

Prettig geregeld, de kinderopvang hier. Je hebt er geen kind aan je kinderen. Wat wordt er ook alweer altijd gezegd? Als je kinderen het fijn hebben, dan…. Wees niet bang, in Friesland plak je je kinderen halverwege je vakantie niet achter het behang. Buiten spelen, zwemmen, surfen, zeilen, SUPpen, samen een bootje huren: WiFi overbodig!

6. De Friese taal

Niet alleen het Friese landschap is uniek ook de Friese taal is een waar begrip. Het Fries heeft sinds 1956 in de provincie Friesland een officiële status die gelijk is aan die van het Nederlands. Daar zijn de inwoners trots op en terecht! Je hoort de inwoners niet voor niets geregeld zeggen: Fryslân, dêr bin ik hikke en tein (Friesland, daar ben ik geboren en getogen). Ook een woordje Fries leren? Je begroet een Fries met ‘goeie’ en je zegt tot ziens met ‘oan’t sjen’ of ‘sjoddy’.  Alsjeblieft en dankjewel worden asjebleaft en tankewol. Door deze prachtige taal en de eigen cultluur lijkt het net of je in het buitenland bent. Een unieke ervaring in eigen land!

7. Waddenprovincie

De natuurrijke Waddeneilanden zijn een veel bezochte bestemming door toeristen. Wist je dat eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog allemaal bij de provincie Friesland horen? Dit UNESCO Werelderfgoedgebied is de plek waar je kunt ontspannen. Nergens anders vind je zo’n veelzijdig landschap, met iedere zonsopkomst ziet het er weer anders uit. Tussen de duinen en vlaktes vind je hier ruim 10.000 soorten planten en dieren. Het is ook een veel bezochte locatie voor trekvogels, jaarlijks vind je hier tot 12 miljoen trekvogels die hier hun tocht onderbreken om even bij te tanken. Zorg er dus zeker voor dat je een verrekijker en camera bij de hand hebt wanneer je hier de natuur ingaat.Een fiets huren op Vlieland en een rondje eiland fietsen

8. De Nationale parken

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan ben je bij één van de vier Nationale Parken van Friesland aan het juiste adres: Lauwersmeer, Schiermonnikoog, Drents-Friese Wold en Alde Faenen. Hier kun je eindeloos genieten van weidse landschappen, helder water, historische duinterpen en unieke flora en fauna. De natuurparken van Friesland zijn de ideale plek voor de mooiste fiets-en wandelroutes. Dus trek je wandelschoenen aan of stap op je fiets en genieten maar!

Paarden in het nationale park

9. Lokale ondernemers

Het mooie aan Friesland zijn de kleine ondernemers die het straatbeeld van de gezellige Friese dorpen en steden compleet maken. Niet alleen de grote winkelketens zijn prominent aanwezig in de stad. Opvallend is dat de meest druk bezochte winkelstraat van Friesland (Kleine Kerkstraat) word gerund door lokale ondernemers. Van veelzeggende souvenirs als aandenken tot aan de lokale lekkernijen. In Friesland scoor je alles bij de lokale ondernemers. Wat in Leeuwarden al jaren bekend was, werd later nog eens bevestigd: de Kleine Kerkstraat werd uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Of je nu langskomt voor de lokale lekkernijen, de gezelligheid of de knusse straatjes, de lokale ondernemers staan altijd voor je klaar!

10. Lekker dichtbij

Nog een groot voordeel is de reistijd naar Friesland! Friesland voelt misschien wel als een stukje buitenland, maar ver rijden is het gelukkig niet. Vanaf Amsterdam sta je na een uur rijden al in de Friese provincie. En halfuurtje verder en je bent al in de gezellige binnenstad van Leeuwarden. En ook alle andere tien steden liggen allemaal binnen handbereik. Het genieten begint al onderweg door de prachtige routes en veelzijdige omgeving. Rij bijvoorbeeld over de Afsluitdijk en geniet van de prachtige vergezichten onder het genot van een kopje koffie. Friesland is dichterbij dan je denkt!

Hartje Friesland bord met ligstoelen er voor

Hou je wel van een beetje eigenzinnig en net even anders?

Lees onze tips voor een vakantie in Friesland

Overzicht