Schemering boven de Friese elfsteden stad Dokkum

De leukste tips voor Dokkum e.o.
Stedentrip: Elfstedenstad Dokkum

Schemering boven de Friese elfsteden stad Dokkum

Dokkum: de noordelijkste stad van Nederland, de stad bekend om Bonifatius, keerpunt van de Elfstedentocht, ook wel Dom Dokkum. Hoe de stad aan die laatste naam is gekomen, dat hoor je tijdens een stadswandeling. De enige die echt dom was, ben ik. Dat ik niet eerder ontdekt heb hoe leuk en hip Dokkum is! Ontdek het ook, aan de hand van deze tips:

Tip 1: B&B Bierbrouwerij ‘t Klavertje

B&B Bierbrouwerij ‘t Klavertje is een van de luxe bed & breakfast van Booking Dokkum. Booking Dokkum wordt gerund door Jojanneke, een enthousiaste ondernemer met smaak. De stad kan zich geen betere ambassadeur wensen dan Jojanneke. Als gast kun je je geen betere bed & breakfast wensen dan ‘t Klavertje. Gelegen op de eerste verdieping van een monumentaal pand in de binnenstad, vind je hier alle luxe die je wenst. Een hele verdieping voor jezelf, waar je je ogen uitkijkt naar alle mooie details. Historische elementen van het pand zijn verwerkt in het huidige moderne en strakke uiterlijk. Achter het bed houten panelen waarop nog tekst met potlood geschreven staat, een tafel gemaakt van oude muur- of plafondpanelen, de muren origineel en met zichtbare plekken waar voorheen een haard zat. Zo mooi…

‘s Ochtends word je ontbijt in een picknickmand afgeleverd. Heerlijk! Een mand vol lekkers om op je eigen tijd te ontbijten en aan de dag te beginnen.

B&B Bierbrouwerij ‘t Klavertje – Aalsumerpoort 8, Dokkum

Tip 2: Met een ‘Granaet’ de stad in

De leukste verhalen van de stad? Die hoor je van een local. Helemaal als die local Peter heet, geschiedenisleraar is, graag optreedt en ook nog eens ‘Granaet’ is (geboren en getogen in Dokkum). Wanneer je te gast bent bij Booking Dokkum regelt Jojanneke met plezier een stadsgids voor je. Voor een wandeling langs historie, een steegjes route of gevelstenen tocht. Dokkum heeft veel te vertellen. Luister naar de verhalen over de geschiedenis van Bonifatius, het grote ‘monster’, arm Dokkum, de brief van de burgermeester aan de spreeuwen en wat je moet doen om burgermeester te worden. Met een beetje geluk is de molen geopend en kun je genieten van het uitzicht over de bolwerken.

Tip 3: Stadsbrouwerij Bonifatius

De historie van Dokkum gaat terug tot in 754, toen Bonifatius werd vermoord. Een dag die nog altijd invloed heeft op het Dokkum van nu. Na zijn dood brouwden monniken het eerste stadsbier, wat uitgroeide tot maar liefst 19 brouwerijen. De allereerste bierbrouwerij zat op de plek waar nu B&B Bierbrouwerij ‘t Klavertje zit (de naam Klavertje moest geluk brengen voor toekomstige brouwerijen).

Om de geschiedenis van bier nieuw leven in te blazen, is Stadsbrouwerij Bonifatius opgericht, de kleinste brouwerij van Nederland, gerund door vrijwilligers. Heel eerlijk? Deze stadsbrouwerij, een initiatief van het biergilde, begon met het maken van Bonifatius Bitter, gemaakt naar origineel Fries recept. Inmiddels heeft de stadsbrouwerij vier biertjes op naam staan: Klooster fruit, Wadwit, Maerte Saison en Acht Guldens. Elk biertje verwijst naar een gebeurtenis in de geschiedenis; historische smaken in een modern jasje.

Reserveer een proeverij bij de Stadsbrouwerij, luister naar de verhalen van de vrijwilligers en proef de verschillende bieren (met een hapje erbij). Extra lekker als je hoort met hoeveel liefde en aandacht de bieren zijn gemaakt.

Stadsbrouwerij Bonifatius – Diepswal 5, Dokkum

Tip 4: De leukste & lekkerste adressen in Dokkum

Wanneer je Dokkum in loopt (gratis parkeren aan de rand van de stad), vallen de monumentale pandjes direct op, maar ook de positieve energie in de stad. En die energie blijf je voelen. In dit stadje slechts een handjevol winkels van ketens, voor het overige kleinschalige initiatieven van enthousiaste winkeliers/ondernemers die met zorg hun winkel hebben ingericht én je graag vertellen over hun mooie Dokkum! ‘Die stugge Friezen vallen in het wild best mee’, lacht een van de ondernemers tijdens een van de gesprekken die ik heb. Zo leuk!

Wanneer je door de stad wandelt, kom je vanzelf langs de leukste adressen. Jojanneke van Booking Dokkum heeft een stadsplattegrond gemaakt met haar favorieten in de stad, waar je vaak (op vertoon van de plattegrond) iets extra’s krijgt. Zorg dat je deze tips in ieder geval niet mist:

 • ‘t Leukste winkeltje van Dokkum? KRYT Krijtconcept. Voor opgeknapte kasten (groot en klein) moet je bij Pieta zijn. Van de leukste kringloopvondsten maakt ze interieurparels. Daarnaast vind je hier woonaccessoires, planten, boeken, kaarten, bloempotten, krijtverf en mooie hebbedingen. KRYT krijtconcept – Koornmarkt 13, Dokkum

 • De mooiste binnentuin? En ook het meest hippe interieur: KB Food & Drinks. Een gezellige plek om te borrelen, het lokale biertje Kâld Kletske te proeven of burgers te eten. KB Food & Drinks – Keppelstraat 4, Dokkum

 • Het gezelligste terras? Stadscafé Artisante ligt op een van de mooiste plekjes in de stad. Naast het Oude Stadhuis, met zicht op de Zijl. Een plekje om op elk moment van de dag aan te komen waaien. Stadscafé Artisante – Diepswal 1, Dokkum

 • Hartje stad lunchen, koffie drinken of lunchen? Grand Café De Waegh zit, zoals de naam al verraadt, in de Grand Café De Waegh – Grote Breedstraat 1, Dokkum

In de buurt van Dokkum

Blijf gerust een nachtje langer. Buiten Dokkum (en binnen bereik) liggen een paar mooie plaatsjes, leuke pluk- en theetuinen en een wijngaard, waar je langs moet voor een Frysling. Huur een (elektrische) fiets en ga op pad naar:

 • Op 2 kilometer van het centrum van Dokkum ligt pluk- en theetuin Vreedebest. Rondom het erf van de Friese boerderij ligt een ‘hearlike tún’, een biodiverse tuin met bloemen, fruit en kruiden. Pluk een mooie bos, drink een kopje thee of koop een van de biologische producten.
  Vreedebest – Bornwirdhuizen 1, Bornwird
 • Ten noorden van Dokkum loopt de Noord-Friese winkeltjes route, een ‘countryside shopping tour’ langs cadeauwinkeltjes, theetuinen en sneupzolders, brocante, ateliers en koffiehuisjes. Donderdag t/m zaterdag zijn de beste dagen, dan zijn de meeste adressen geopend. Check vooraf even www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

 • Ga zeker langs het Bloemenparadyske in Kollum, met recht een paradyske met een kleine natuurcamping, een bloemen(pluk)tuin, theetuin en winkel. De huisgemaakte taart (afhankelijk van het seizoen) van Tjerkje is om je vingers bij op te eten. Biologische sapjes, lekkere limonade en dat alles op een leuk plekje in de tuin. ‘Zoek een plekje en heb ‘t leuk’. Pluk na je theemomentje een mooie bos bloemen voor thuis en loop nog even door het winkeltje.
  Bloemenparadyske – Paradyske 3, Kollum

 • Wanneer je de biertjes van Bonifatius geproefd hebt, moet je eigenlijk ook een Fries wijntje proeven. De noordelijkste wijngaard van ons land, tevens verkozen tot beste wijngaard van Nederland 2018, ligt in Twijzel, zo’n 15 kilometer van Dokkum. Wijngaard de Frysling ligt een beetje verstopt, aan het einde van een lange oprijlaan. Het is het wijndomein van Douwe en Jantiene, die sinds 2009 hun ziel en zaligheid leggen in de wijnranken. Met als resultaat prijswinnende wijnen! Goede reden om er naar toe te gaan dus!Een beetje wijndrinker raadt al snel waar de naam Frysling vandaan komt: een samenvoegsel van Fryslân en het bekende Duitse druivenras Riesling. Deze Riesling druif wordt hier niet verbouwd, wel 6 andere relatief nieuwe druivenrassen, die het goed doen in ons noordelijke klimaat. Jaarlijks zorgen ze voor zalige witte wijnen, rosé wijnen, maar ook een Frysling prosecco (met de originele naam Frysante) en een Brûswyn, een mousserende wijn.Niet alleen voor de wijnen ben je welkom in de gaard. Kom als vrijwilliger helpen tijdens het seizoen of tijdens het druiven plukken, meld je aan voor een proeverij of voor het pop-up restaurant. Lange tafels tussen de druivenranken… een droom toch?!Wijngaard de Frysling – Egypte 7, Twijzel, elke 1e zondag van de maand van 14 tot 17 uur geopend, of op afspraak.

Bekijk de beschikbaarheid van Booking Dokkum 

 

Overzicht