Luchtfoto van fort

Terug in de tijd
Dagje uit: Fort aan den Ham

Luchtfoto van fort

Voor Bijzonder Plekje bezoeken we een aantal forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Het monument Fort aan den Ham in Uitgeest is een van die indrukwekkende plekken langs de Stelling. Dit fort, gebouwd om de spoorlijn tussen Zaandam en Uitgeest te bewaken en verdedigen, is bijzonder omdat het nog in originele staat is. En omdat het fort nog zo intact is, krijg je een hele goede voorstelling van het leven in het fort rond 1900.

Liefde voor het Fort aan de Ham

Als je op zoek bent naar een hippe hotspot, dan ben je hier op het verkeerde adres. Maar vind je het leuk om zo’n imposant bouwwerk met een betonnen dak van wel twee meter dik en muren van een meter breed, eens van binnen te zien dan ben je hier zeker op de goede plek. Het fort wordt met veel liefde onderhouden door de vrijwilligers van Stichting Fort aan de Ham. Twee keer per week wordt er volop geklust en het is dan ook aan deze vrijwilligers te danken dat dit stukje Hollandse historie voor ons bewaard is gebleven.

Voor kinderen: puzzeltocht door het fort

Kom je met kinderen, doe dan zeker de spannende puzzeltocht door het fort. We beginnen in de keuken en gaan dan via de soldatenruimtes verder het fort in. Door het oplossen van de vragen maken we spelenderwijs kennis met het fort en zijn vroegere bewoners. Rond het fort is nooit gevochten maar toch zijn er in een stalen deur kogelinslagen te zien. Hoeveel zijn dat er? Peter, de enthousiaste gids van het fort, vertelt je graag het verhaal achter de inslagen. Voor iedereen die meedoet aan de puzzeltocht is er aan het eind een beloning.

De koffie staat klaar

Fort aan den Ham ligt aan vele fiets- en wandelroutes en is een goede plek voor een tussenstop. Op de dagen dat er door de vrijwilligers geklust wordt, gaat de vlag uit en is het fort open voor bezoek. De koffie met een koek staat altijd klaar. De stichting is afhankelijk van giften en daarom wordt bij een bezoek om een kleine bijdrage gevraagd. Alle inkomsten komen ten goede aan het fort. Van april t/m oktober is het iedere woensdag vrijwilligers-werkdag. Het fort is dan geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Ook terug in de tijd in Fort aan den Ham?

Wat?  Puzzeltocht en rondleiding door Fort aan den Ham
Waar? Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest.
Prijs? Volwassenen € 4,50, kinderen van 6 t/m 11 jaar € 3,00, kinderen tot 6 jaar gratis

Openingstijden
Van april t/m oktober iedere woensdag van 10.00-16.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand ook geopend.

Lees meer over de Hollandse waterlinies

(Fotografie: luchtfoto Hanno Lans, foto fort Ben Rijks)

Overzicht