Fort met parasols, wuivend riet

De Stelling van Amsterdam
Dagje uit: Fort Uitermeer in Weesp

Fort met parasols, wuivend riet

Bekijk je onze hoofdstad vanuit de lucht, dan zie je een grote groene ring om Amsterdam. Al dat groen heeft Amsterdam te danken aan de Stelling van Amsterdam, een bijzonder verdedigingsstelsel uit het einde van de 19e eeuw. Even ten zuiden van Amsterdam vind je Fort Uitermeer, waar je lekker kunt eten en drinken en waar van alles te doen is. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Van het torenfort Uitermeer staan alleen de buitenmuren nog overeind. Je kunt het fort niet bekijken of betreden, maar wel rondwandelen in het park eromheen. Fort Uitermeer maakt deel uit van meerdere stellingen: De Stelling van Amsterdam, De Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort heeft een pracht locatie, aan de Vecht, vlak bij het Naardermeer.

Naast het fort vind je Paviljoen Uit en Meer. Hier kun je iedere dag vanaf 11 uur terecht voor koffie, lunch, diner of borrel. Tip voor wie niet kan kiezen van de kaart: kies het Uitermeertje met meerdere kleine gerechten voor de lunch!

Bootjes kijken bij Paviljoen Uit en Meer

Paviljoen Uit en Meer ligt pal aan de Vecht. Vanaf het terras kun je uren bootjes kijken! Het paviljoen ligt aan de sloepenroute Vecht Noord en Naarden en heeft meerdere aanlegplaatsen voor sloepen en kano’s. Je kunt op dinsdag en zaterdag ook vanuit het centrum van Weesp met het blauwe varende huisje de Vuurlinie naar Fort Uitermeer varen. Wel op tijd reserveren, want de ruimte is beperkt.

Paviljoen Uit en Meer – Uitermeer 5, Weesp
(Het paviljoen is bereikbaar per boot, fiets en auto of gewoon wandelend)

Het dak eraf in de escaperoom

In het gebied rondom Fort Uitermeer staan meerdere ‘plofhuisjes’. Deze zijn gebouwd tijdens de Koude Oorlog om munitie in op te slaan. Ontplofte de munitie, dan vloog alleen het dak eraf en bleef de rest van zo’n plofhuisje staan. Plofhuis 3 was een bijzonder huisje, want daar werd de munitie getest en gemaakt. Dat inspireerde Patricia Nederbragt van Fort Evenementen tot de escaperoom experience Het Kanon.

Escaperoom Het Kanon

De escaperoom experience Het Kanon in Plofhuis 3 is geschikt voor de hele familie met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. De opdracht: ontgrendel alle materialen die je nodig hebt voor het maken van een testschot met het kanon. Hiervoor moet je allerlei puzzels en andere breinkrakers oplossen. Heb je alle materialen verzameld? Oren dicht!

Samenwerken als sleutel

Fijn aan escaperoom Het Kanon is dat je niet wordt opgesloten. Overigens denk je daar helemaal niet meer aan zodra je de challenge start, want iedereen is meteen super fanatiek aan het puzzelen. Sommige opdrachten zijn geschikt voor kinderen, anderen vooral voor volwassenen, dus samenwerken is de sleutel. Je krijgt een uur de tijd tot het testschot moet worden gedaan. Lijkt lang, maar is zó voorbij!

Parcours met mini Landrovers

De escaperoom kun je combineren met een RC Challenge met mini Landrover Defenders. Naast Plofhuis 3 is een stoer parcours aangelegd met tunnels, bruggen en andere obstakels. Met een afstandsbediening manoeuvreer je je Landrover over de route. Dat is nog best lastig maar oefening baart echt kunst. Het rijden met de RC-auto’s is heel erg tof voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor volwassenen! Leuk detail: in Plofhuis 3 staat een retro arcade (game) kast met onder andere Mario en Donkey Kong. Alleen daarmee kun je je al een uurtje of wat vermaken!

Plofhuis 3 – Uitermeer 3, Weesp

Over de Stelling van Amsterdam

Rondom Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen, dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten de stad houden. Met een ingenieus systeem kon het land onder water worden gezet (inundatie). Veel forten hebben nu een andere bestemming gekregen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Overzicht