Lelijk eendje bij een fort

Ontdek de Waterlinie
Eropuit: Van fort naar fort langs de Vecht

Lelijk eendje bij een fort

Tussen Muiden en Utrecht slingert de rivier de Vecht, die in de tijd van de Waterlinie een belangrijke rol speelde in de aanvoer van water. Langs de Vecht kun je je vergapen aan de vele 17e-eeuwse buitenplaatsen, theekoepels en mooie tuinen die grenzen aan de oevers. Ontdek meteen de forten en sluizen van de Waterlinie, vanaf de boot of minstens zo leuk: met een oud eendje!

Van Muiden tot Utrecht kun je met een kano aan één stuk doorvaren. Je hebt er wel flinke armspieren voor nodig, want de route telt 41 kilometers. Ook leuk en minder zwaar: huur een oud eendje en ontdek de weelde langs de Vecht door je open dakje. Start je je dagtrip bij Duckcity, dan vang je twee vliegen in één klap. Deze leuke eendenverhuurder zit namelijk pal naast Fort Vechten, waar ook het Waterliniemuseum is gevestigd. Het schakelen in een klassieke deux chevaux (2CV) is wel even wennen, maar heb je de smaak te pakken, dan is het genieten!

Toeren langs stoere forten langs de Waterlinie

Iets ten noorden van Fort Vechten ligt Fort Maarsseveen. In de hierin gevestigde Cultuur Cantine kun je terecht voor koffie, lunch en borrel. De Cultuur Cantine organiseert bovendien culturele evenementen en exposities van (lokale) kunstenaars.

Terras bij een fort met donkergroene luiken

Fort Nieuwersluis

Vervolg je route naar het noorden en geniet op de weg langs de Vecht van alle pracht en praal die de Gouden Eeuw achterliet. Een half uur later kom je aan bij Fort Nieuwersluis, een van de mooiste forten van de Waterlinie. Natuurmonumenten organiseert rondleidingen op Fort Nieuwersluis. In Nieuwersluis zelf herinnert de oude damsluis in de Vecht aan de strategische ligging van het dorp in de Hollandse Waterlinie.

Overnachten in een fort

Wil je een nacht blijven slapen in het linielandschap langs de Vecht, dan kan dat onder meer bij Fort Spion. Het fort heeft een kleine, rustige natuurcamping. Douchen doe je in het fort. Je kunt ook overnachten in de kleine remise (geschikt voor twee personen) of in het bomvrije wachthuis (maximaal vier personen). Je vindt Fort Spion aan de Loosdrechtse Plassen, vlakbij Loenen aan de Vecht.
(foto’s: Liniebureau – Martin van Lokven)

Handig om te weten:

Meer informatie over de Waterlinie en de verschillende forten vind je op de website Forten.nl, ‘altijd een fort in de buurt’.
Een lelijke eend huren? Duckcity vind je bij Utrecht.

Overzicht