Zicht op restaurant Zuyderziel vanaf een steiger

Onder de rook van Amsterdam
Eropuit: Rondje Durgerdam, Ransdorp en Holysloot

Zicht op restaurant Zuyderziel vanaf een steiger

Midden tussen groene weilanden en omzoomd door talrijke slootjes ligt een lint van knusse dijkhuizen en evenzoveel zeilboten: Durgerdam. Onder de rook van Amsterdam ligt dit eeuwenoude dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een leuke bestemming voor een fietstocht vanuit de hoofdstad, helemaal in combinatie met een bezoek aan andere idyllische plaatsen in Laag Holland zoals Holysloot en Ransdorp.

Wandelend over de dijk geniet ik volop van de typische Hollandse vergezichten. Om mij heen kwetterende vogels, ruisend riet en hier en daar een koe die van zich laat horen. Fris wasgoed wappert aan de waslijnen en tegen de blauwe luchten, die hier oneindig lijken, steken de masten van de zeilbootjes schilderachtig af. Loop op je gemak over de dijk langs het water, bewonder de kleurige dijkhuizen van Durgerdam, uitkijkend over het IJsselmeer.

Ransdorp en Holysloot

Heb je een ommetje door Durgerdam gemaakt en ben je op de fiets? Rijd door naar het idyllische Ransdorp en Holysloot. Beide dorpen bestaan uit oud-Hollandse huizen, veelal van hout. In groen, grijs en andere lokale kleuren. Met een ophaalbruggetje tussendoor, weidse vergezichten over de polders, koeien in de wei krijg je het bijna niet Hollandser dan hier.

Het is verrassend hoe snel je vanuit de hectiek van Amsterdam in de rust van de polders staat. Misschien nog wel verrassender is het dorpje Holysloot, zo dicht bij de stad en toch zo volledig geïsoleerd. Dwars door de weilanden rijd je over een smalle doodlopende landweg naar het dorp, met een beschermd dorpsgezicht. Je vindt hier slechts een tiental karakteristieke (houten) huizen, een kerkje én Het Schoolhuis met een fijn terras in het gras. Het kloppende hart van het dorpje. Strijk even neer en geniet van de sfeer.

Neem in Holysloot het pontje en fiets op je gemak terug naar Amsterdam. Of, combineer je bezoek aan Durgerdam en Ransdorp met een fietstocht langs de leukste theetuinen.

Lees alle tips voor een bezoek aan Laag Holland

Overzicht