Lange rechte weg met sloot in de Beemster

De leukste tips in de Beemster
Ontdek: Werelderfgoed UNESCO de Beemster

Lange rechte weg met sloot in de Beemster

In Noord-Holland ligt een uniek stukje Nederland: de Beemster. 3,5 Meter onder zeeniveau vind je een polder met imposante stolpboerderijen en mooie dorpjes waar vroeger een binnenmeer lag. De Beemster is een werelderfgoed van UNESCO, een uniek voorbeeld van hoe we in Nederland land hebben drooggelegd. Dat alleen is al interessant om eens te bezoeken, maar er is nog veel meer. Ontdek de leukste tips en adressen in de Beemster!

De Beemster is in de 17e eeuw drooggelegd, met behulp van windmolens. Een techniek die in andere delen van Nederland later ook werd toegepast. De gewonnen grond, omringd door een dijk, werd in strakke stukken verdeeld. Deze vierkante verkaveling is uniek in de wereld. Reden te meer om de Beemster goed te beschermen en te benoemen tot UNESCO werelderfgoed.

Voor dit unieke stukje erfgoed komen jaarlijks veel buitenlandse toeristen speciaal naar ons land. Maar wat weten we er eigenlijk zelf vanaf? We zouden eigenlijk allemaal minimaal 1x per jaar een weekendje weg moeten boeken in eigen land, naar een regio waar je nog niet eerder bent geweest. Er is zoveel moois te ontdekken! UNESCO werelderfgoed De Beemster moet je gezien hebben. Boek een weekendje weg en ontdek dit unieke stukje Laag Holland.

Beleef de Beemster

Wanneer je door de Beemster rijdt, fietst, wandelt of per Twizy toert, valt je misschien helemaal niet op waarom de Beemster zo bijzonder is. Je rijdt door een polderlandschap waar koeien in de wei grazen, waar stolpboerderijen verspreid staan, waar je af en toe een bord Beemsterkaas tegenkomt en in de verte een kerktoren opdoemt. Een oer-Hollands landschap met eindeloze vergezichten over de vlakke polders en weilanden. Wanneer je goed kijkt, zie je dat alle sloten en alle landweggetjes recht zijn en loodrecht op elkaar staan, alle stukken land zijn in gelijke stukken verdeeld. Het is deze geometrische indeling waardoor Droogmakerij de Beemster wereldwijd bekend is en benoemd is tot werelderfgoed van UNESCO. Het polderlandschap met daaromheen de ringdijk is uniek in de wereld.

Dat is niet het enige bijzondere aan de Beemster, je vindt hier namelijk nóg een werelderfgoed: De Stelling van Amsterdam. Van de 42 forten liggen er 5 in de Beemster. Nog een reden dus om op ontdekking te gaan. Breng je een bezoek aan de Beemster, dan bezoek je gelijk twee van de UNESCO werelderfgoederen in ons land.

fort beemster aan gracht

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van maar liefst 135 km rondom Amsterdam, bestaande uit forten, batterijen en dijken, gebouwd tussen 1880 en 1914. In de Beemster liggen vijf forten van de Stelling van Amsterdam, waaronder Fort bij Spijkerboor en Fort Resort Beemster. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes langs de forten, er worden activiteiten georganiseerd en een rondleiding bij Fort bij Spijkerboor geeft je een goede indruk van het unieke karakter van de Stelling.

Fort Resort Beemster

Voor een ontspannen dagje uit is een bezoek aan Fort Resort Beemster zeker aan te raden. Door de unieke locatie is het Fort Resort een van de mooiste resorts van ons land. Ga naar de sauna, ontspan tijdens een massage of gezichtsbehandeling, doe mee aan een yoga sessie en verwen jezelf aansluitend met een diner. Blijven slapen kan ook!

Entree met wegwijzers bij Fort Resort Beemster

Lekkere adressen voor een tussenstop

Wanneer je de Beemster verkent, kom je regelmatig een BeemSTER tegen. BeemSTERREN zijn enthousiaste en gastvrije ondernemers in de Beemster die je graag meer vertellen over de geschiedenis en cultuur, het werelderfgoed, de streekproducten; kortom de charmes van de Beemster. Ze adviseren je zeker ook even de boer op te gaan, voor de bijzondere Beemster lekkernijen. Maak een rondje langs verschillende boerderijen en stel je eigen picknick samen met Beemster kaas, pure vruchtensappen, biologische jam en honing.

Ook deze restaurants zijn BeemSTERREN:

  • Restaurant BRASA: In het hart van de Beemster ligt het dorp Middenbeemster, met een historisch centrum. Maak hier een tussenstop bij restaurant BRASA, voor een koffie, lunch, borrel of diner. In de zomer is het terras achter het statige pand favoriet.
  • Stoer in de Beemster: dit fijne adres ligt in Noordbeemster, grenzend aan de weilanden. Leuke tip voor het diner, het 5-gangen hapjesmenu.

Interieur restaurant BrasaDesert met taart en ijs

Bijzonder overnachten in de Beemster

Je beleeft de Beemster het beste als je er paar dagen voor uit trekt. Reserveer een nachtje, weekendje of langer verblijf bij een heerlijk logeeradres in de Beemster: Wellness en Spa Resort Fort Beemster.

Meer zien en doen?

De Beemster ligt net ten noordwesten van Purmerend, een voormalige handelsstad. Leuk om vanuit hier je bezoek aan de Beemster te starten of er te eindigen met een diner bij een van deze adressen.

Aan de westkant grenst de Beemster aan de pittoreske dorpen Graft – De Rijp en ook de molens van Schermerhorn liggen vlakbij. Een bootje huren om de Eilandspolder te verkennen, toeren met een lelijk eendje, naar Edam of de Zaanse Schans; de mogelijkheden zijn eindeloos om je bezoek aan de Beemster te combineren met andere hoogtepunten in Laag-Holland.

Het Raadhuis van De Rijp

Overzicht