Rijtje met restaurants in Purmerend

Stappen en Happen
Stedentrip: de lekkerste adressen in Purmerend

Rijtje met restaurants in Purmerend

Geef toe, Purmerend is voor jou waarschijnlijk ook niet de eerste stad waar je aan denkt om eens naar toe te gaan. En toch, een wandeling door de stad en een bezoek aan deze lekkere adressen maken je bezoek meer dan de moeite waard: Stappen en Happen in Purmerend.

Purmerend ligt ten noorden van Amsterdam, een voormalige handelstad bekend als marktstad met o.a. de Kaasmarkt, Groentemarkt en Koemarkt. Deze laatste is het centrale middelpunt van ‘het stadje’ met tal van terrasjes en restaurants. Een goed startpunt van je wandeling, na een eerste drankje bij De Stallen.

Restaurant De Stallen

Waar vroeger de veemarkt was, zit nu een stoer en stijlvol restaurant: De Stallen. Het industriële en warme interieur nodigt uit tot gezellig samen borrelen of lang tafelen. Authentieke details combineren mooi met eigentijdse accessoires. Koeienkettingen hangen nog aan de muur, voederbakken doen dienst als wasbak. Het terras aan de zijkant van De Stallen is een fijne, beschutte plek op een mooie zomerse dag.

De Stallen – Koemarkt 54, Purmerend
Diverse ronde zitjes in het restaurantTafel met stoelen, een cactus erop en aan de wand het woord stallenHoge tafel en stoelen met aan zijkanten planten en borden met quotes

Wandel door de stad

Vanaf het terras kijk je uit op de Koemarkt. Rondom de Koemarkt liggen straten met mooie historische panden, het oudste café van Purmerend en het stadhuis. Wandel over Padjedijk naar de haven met ‘Slot’ Purmerstein, ontdek hoeveel lager de omliggende Beemsterpolder ligt en vervolg je weg over de Bierkade terug naar de gezellige Koemarkt, waar het terras van BRASA Bar & Kitchen uitnodigend wacht. 

BRASA Bar & Kitchen

Midden op de Koemarkt ligt BRASA, met een groot terras voor de deur. Heerlijk om hier even neer te strijken en alle indrukken van de stad rustig op je in te laten werken. Niet te lang, want er volgen meer indrukken. Helemaal als je hier een BRASA plank bestelt. We schreven er al eerder over, na ons bezoek aan BRASA Middenbeemster, en ook deze keer zijn we onder de indruk van de goed gevulde planken. Een lust voor het oog, een streling voor je tong! Zeker in combinatie met een goed glas wijn.

BRASA Bar & Kitchen – Koemarkt 25-27, Purmerend

Libanees restaurant Fenicie

Voor het hoofdgerecht wandel je op je gemak naar Fenicie, een nieuw Libanees restaurant, aangeprezen als culinaire aanwinst voor Purmerend. Fenicie is de Oudgriekse naam voor de regio waar nu Libanon ligt. Op de menukaart staan tongstrelende gerechten die je meenemen op reis langs de kust van de Middellandse Zee. Eet zoals de Libanezen dat doen en geniet van ‘mazza’, een tafel vol met gerechten die je samen deelt. Van hummus tot baba ghanoesh, van kebab tot lamskoteletten en sappig gegrilde rib eye. Om je vingers bij af te likken!

Fenicie – Willem Eggertstraat 143, Purmerend

Multi-ijs, de koelste ijszaak

Voor het toetje hoef je niet ver. Direct naast Fenicie zit Multi-ijs. Niet zo speciaal qua interieur als de voorgaande adressen, wel een begrip in de omgeving: de koelste ijszaak van Nederland. Met drie vestigingen is dit dé place to be voor een heel lekker ijsje! Ambachtelijk Italiaans schepijs met bijzondere smaken als Oma’s Cake, Edelweis en Groene Appel. Een smakelijke afsluiter van je bezoek aan Purmerend.

Multi-ijs – Willem Eggertstraat 31-A, Purmerend

Leuk om te weten:

  • Het Gilde Purmerend organiseert stadswandelingen door de oude binnenstad. Elke zaterdag van 1 april tot 1 oktober kun je om 14.00 uur meewandelen. Start bij het Purmerends museum op de Kaasmarkt, reserveren is niet verplicht. Kosten € 3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.
  • Vanaf eind maart tot 01 oktober rijdt er vanuit Amsterdam elk half uur een Hop on Hop off bus door Laag Holland. Met één ticket bezoek je Zaandam, de Zaanse Schans, Purmerend, Edam, Monnickendam, de Kaasboerderij van Henri Willig (incl. rondleiding), Volendam en Broek in Waterland.

Ontdek meer leuks in de regio Laag Holland

Overzicht