Stadje op Funen

De lekkerste adressen
Denemarken: 5 leuke en lekkere adressen op Funen

Stadje op Funen

Op vakantie op het Deense eiland Funen? Dit zijn de lekkerste adressen voor je koffie, lunch of diner. Onze 5 tips op een rij, verspreid over het eiland. Een tussenstop waard!

Tip 1. Stina’s Kaffebar Middelfart

In het centrum van Middelfart, in de voetgangerszone, vind je Stina’s Kaffebar. Geopend sinds december 2017 en nu al een hit: gezellig, hip, lekker en gastvrij. Een terras aan de voorkant en binnen allemaal verschillende zitjes: een opvallende zithoek met bloemenbank, een lange muurbank vol met kussens, zitjes met bontjes op de stoelen en hoge krukken. De keuze aan lekkers is al net zo uitgebreid. Of je nu binnenkomt voor een koffie, thee, vers sapje, smoothie of milkshake, het wordt moeilijk om de vitrine met lekkers te weerstaan: huisgemaakte witte chocolade cheesecake, heerlijk geurende brownies, local cake met noten, kokos en honing en…

Stina’s – Algade 59, 5500 Middelfart

Tip 2. Kitzchen Middelfart

Kitzchen ligt buiten Middelfart, aan de weg naar Hindsgavl Naturpark. Op het eerste gezicht niet een uitnodigende plek om te stoppen, maar vertrouw me; het is hier leuk en lekker! Kitzchen bestaat uit twee delen: het openluchtrestaurant met een foodtruck met burgers, friet en een Ishus met het lekkerste ijs van Middelfart en een familierestaurant. Het restaurant, de foodcourt, is ingericht in een mix van industrieel en vintage, helemaal van nu. Je betaalt een vast bedrag voor het eten en krijgt een 100% goed eten garantie. Drie wereldchefs staan in de open keuken Amerikaans, Italiaans en Aziatische gerechten te bereiden, geserveerd op kleine borden en schaaltjes. Hou een plekje open voor een ijsje in de openlucht. Wist je dat Denen hun ijs toppen met ‘guf en flødebolle’ (opgeklopt eiwit en een chocozoen)? Doen!

Kitzchen – Brovejen 386, 5500 Middelfart

Tip 3. Lulu’s Café & boutique Kerteminde

Eat, drink & shop! Bij Lulu’s Café wil je alles: proeven én kopen. Deze leuke plek aan de haven in Kerteminde is zowel café als boutique. Het is mijn favoriet op het eiland. Op het terras staan stoere tafels, banken en stoelen met bontjes erop. Uitgestalde manden en windlichten geven je alvast een voorproefje van het leuks wat binnen te koop is. En dat is veel! Of het nu de stoelen en kussens waar je op zit of de schilderijen aan de muur zijn, echt alles is hier te koop! In de stellingen langs de wand vind je kaarsenstandaards, plaids, kussen en de mooiste woonaccessoires. Je koffie en taart (of lunch) wordt geserveerd op het servies wat ook te koop is. Slim, zo word je lekker gemaakt en wil je het alleen nog maar kopen om thuis na te genieten.

Lulu’s Cafe and Boutique – Langegade 2A, 5300 Kerteminde

Tip 4. Riceteria Odense

Het Deense merk Rice ken je vast en zeker wel van de vrolijk gekleurde melanine serviezen en woonaccessoires. Maar wist je ook dat Rice op verschillende locaties in Europa een Riceteria heeft? Een combinatie van winkel en café in een. In een kleurrijke omgeving, zoals je van Rice gewend bent, wordt simpel, eerlijk en kleurrijk lekkers geserveerd. Gezond, creatief en huisgemaakt, van koffie en icelatte tot vlierbloesemsap, rocky road en salades. Een feest op je bord!

Riceteria – Mageløs 1, 5000 Odense
(foto’s RICETERIA by RICE)

Tip 5. Dampskibshuset Bogense

In de haven van het kleurrijke kustdorp Bogense ligt Dampskibshuset Café & Ishus. Wanneer je langs de pastelkleurige huisjes in het dorp bent gelopen en in de haven aankomt, ben je wel toe aan een tussenstop. Strijk neer op het terras van het Dampskibshuset, aan het water. Kijk naar de bootjes die de haven verlaten en snuif de zeelucht op terwijl je geniet van een van de koffiespecialiteiten of een huisgemaakt Italiaans ijsje. Ook binnen zit je goed en heb je een mooi uitzicht op zee. Loop bij zonnig weer toch even binnen, voor de producten van Nicolas Vahé die hier verkocht worden. Een levenslange passie voor lekker eten, goede ingrediënten en minimalisme, dat is de basis van het assortiment van Nicolas Vahé, bestaande uit delicatessen, drankjes en accessoires. Zie ze maar eens te weerstaan…

Dampskibshuset – Østre Havne Vej 30, 5400 Bogense

Bonustip: bezoek een Deense bakker

Ga niet naar huis zonder een bezoek aan een Deense bakker/bageri. Of het nu Lagkagehuset in Middelfart of BRØD in Odense is, je moet er even binnenlopen om een van de Deense lekkernijen te proeven. Net als bij een Zweedse fika zijn ook de Denen gek op kaneelbroodjes (kanelstange) bij hun kop koffie. Of proef een flødebol, lekker en hyggelig. 

Praktische informatie:

Afstand: Het eiland Funen ligt op ongeveer 700 kilometer van Utrecht, dichterbij dan je denkt! Je rijdt er makkelijk naar toe in een dag.
Overnachten: Onze uitvalsbasis op Funen is een heerlijk huis, aan de noordkant van het eiland. Het huis is geboekt via Sologstrand.

TIP: Bezoek Middelfart en ontdek de leukste activiteiten (ook voor tieners).

Lees meer over Denemarken

Overzicht