Roden houten huizen aan de waterkant

Genieten in Noord-Denemarken
Denemarken: 6 activiteiten voor kinderen langs de Limfjord

Roden houten huizen aan de waterkant

In het noorden van Denemarken vind je een relatief onbekende regio: het gebied rond de Limfjord. De Limfjord is een binnenzee die zich uitstrekt van de Deense west- tot de oostkust. Dit gebied staat in het teken van de zee, stranden, havens en zeefruit. Overal waar je komt, ruik je de zee en nodigen de stranden uit tot ontdekken. Een heerlijke plek voor kinderen!

Wij ontdekken de regio Limfjord in een week (maar trek er rustig twee of drie voor uit) en zetten de hoogtepunten voor kinderen voor je op een rij. Onze uitvalsbasis: een heerlijk huis – in Zweeds rood  – aan de Limfjord in Struer. De leukste dingen om te doen met kinderen:MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDk=

Tip 1. Naar een strandje, en nog één, en nóg één!

Zand, water en een schep. Meer hebben de meeste kinderen niet nodig om een topmiddag te hebben. Aan de stranden langs het Limfjord meer dan genoeg zand, plus stenen en (veel!) schelpen in soorten en maten. Ook fijn is dat het water hier relatief schoon is en dat zie je ook op de stranden terug. Je mag op de meeste plekken met je auto het strand op rijden, dus geen gezeul met scheppen en je juttersvondsten. Wij zitten aan het Livbjerggard Strand. Vlakbij zit het Handbjerg Strand. Bij dit haventje kun je niet alleen van het strand genieten (met kinderspeelplek) maar ook lekker eten in het restaurant, een kano huren of zelf oesters vangen.

Handbjerg Marina – Handbjerg Marina 10-12, 7830 Vinderup
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDI5MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDI4MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDE4

Tip 2. Zeehonden spotten

In Thyborøn, op het uiterste westelijke punt van de Limfjord, zit Jyllands Akvariet. In dit natuurcentrum kunnen kinderen het leven onder water bekijken in de aquariums, een haai aaien of een krab vasthouden. Jyllands Akvariet organiseert ook oester- en zeehondensafari’s. Voor kinderen is de zeehondensafari superleuk: met een boot heel hard varen naar een zandbank, verrekijkers om en zeehonden spotten. Daarna krijg je nog een tour door de haven van deze vissersplaats. Heeft je kind nog een speen waar je vanaf wilt? In het natuurcentrum kan je kind hem weggeven aan de krabbetjes! Lunchen kun je vlakbij Jyllands Akavariet bij restaurant Mallemukken.

Jyllands Akvariet – Vesterhavsgade 16, 7680 Thyborøn
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDM0MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICB6ZWVob25kZW5zYWZhcmk=MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDQw

Tip 3. Je eigen maaltijd vangen

Onder begeleiding van een grappige bioloog ontdekken we in Roslev bij het Glyngøre Kulturstation wat je zelf kunt vangen in de Limfjord én daarna opeten. Gewapend met een oranje onderwaterkijker en een groot net en gekleed in vissersbroek (zo eentje met laarzen eraan vast) gaan we de Limfjord in. Op zoek naar kreeften, krabbetjes, garnalen, oesters en vissen. De zoektocht duurt niet lang en de kinderen vangen veel! Onze gids laat zien wat je rauw kunt eten en bakt en kookt daarna de vangst. Beetje zout erover en eten maar. Het enthousiasme van de bioloog werkt aanstekelijk, want onze kinderen proberen alles wat ze gevangen hebben. Hij had van tevoren al lachend gewaarschuwd: “what you kill, you eat!”.

Glyngøre Kulturstation – Museumstorvet 7, 7870 Roslev
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDEwMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDEyMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDEzMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDE2

Tip 4. Een dagje naar Legoland

Op een kleine anderhalf uur rijden vanaf ons huis in Struer ligt Legoland. Weliswaar niet helemaal in de regio, maar als je zó dichtbij zit… Zowel onze pubers als onze jongste van 9 jaar vinden het een geweldig park. Leuke achtbanen, veel ‘doedingen’, een soort Madurodam van Lego en alles in Legothema. Groot voordeel van de meivakantie is dat het er totaal niet druk is en de wachttijd per attractie ongeveer vijf minuten. Dat schiet lekker op! Een topdag voor jong en oud!

Legoland – Nordmarksvej 9, 7190 Billund
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDI0

Tip 5. Jesperhus Zoo

Op het eiland Mors bezoeken we de zoo van Jesperhus. Je vindt er reptielen, vogels en diverse zoogdieren. Highlight voor onze kinderen is het voeren van de ietwat brutale maki’s. Jesperhus heeft ook een zwembad, Hugo’s Waterworld, waar je je prima een middag vermaakt.

Jesperhus – Legindvej 30, 7900 Nykøbing Mors
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDIz

Tip 6. Fossielen zoeken op Fur

Het eiland Fur wordt wel een van de mooiste eilanden van Denemarken genoemd en terecht. Je bereikt het eiland per veerboot. (Tip: neem contant geld mee voor de overtocht, veel Nederlandse bankpassen worden niet geaccepteerd op de veerboot.) In het Fur Museum kom je meer te weten over de archeologie van Fur en er is een authentieke Deense boerderij. Leuk, maar veel leuker vinden onze kinderen het uitstapje vanuit het museum naar de steengroeve. Hier leert de gids hen een steen te splijten, op zoek naar fossielen. Van 50 miljoen jaar oud!

Fur Museum – Nederby 28, 7884 FurMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDg=MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDU=MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDc=Tip: lekker lunchen op het eiland Fur doe je bij Fur Bryghus. Het restaurant zit in een voormalig fabriekspand, waarin ook een bierbrouwerij zit. Buiten is genoeg vermaak voor de kinderen met onder andere een flink springkussen. Vlakbij het restaurant kun je het strand op waar je een prachtig uitzicht hebt op de beroemde kliffen van Fur.

Fur Bryghus – Knudeveij 3, 7884 Fur
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDE=

Praktische informatie voor je vakantie Limfjord:

Hoe kom je er? Het Limfjord ligt op ongeveer 850 kilometer van Utrecht, prima te rijden in een dag.
Overnachten: Ons gezellige rode houten huis staat aan de Limfjord in Struer. Het huis is geboekt via Sologstrand. Ze hebben een ruim aanbod aan huizen in de regio.
Meer lezen over Limfjord? Bezoek de website van Enjoy Limfjorden.
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuIDI1

Overzicht