Dorpje op uitstekend stuk land in Denemarken

Op pad langs de Limfjord
Denemarken: 6 tips voor de Limfjordregio

Dorpje op uitstekend stuk land in Denemarken

Limfjord ligt in het noorden van Denemarken, in Jutland. Deze nog onbekende streek biedt je rust en ruimte, prachtige natuur, een mooie kustlijn en veel te beleven en te doen. Beleef Scandinavië en ervaar hoe mooi het is in het noorden van Denemarken: 6 tips voor je bezoek aan de Limfjord.

Tip 1. Zelf oesters vangen

Liefhebbers van vis en schaal- en schelpdieren zitten goed langs de Limfjord. De fjord zit boordevol lekkers, dus je krijgt hier je vis verser dan vers op je bord. Zelf vangen vlak voor de kust kan ook! In de maanden dat de R in de maand zit, kun je er zelf oesters vangen en eten. Doe bijvoorbeeld een oestersafari bij Jyllands Akvariet in Thyborøn. Met een gids rijd je naar de pier met windmolens, waar je in vissersbroek het water in gaat en je eigen oesters vangt. De gids bereidt de oesters voor je: rauw en op de barbecue. Onze favorieten: rauwe oester met rode ui, suiker en balsamico of van de barbecue met knoflook, room en Parmezaanse kaas.

Jyllands Akvariet – Vesterhavsgade 16, 7680 Thyborøn

Tip 2. Veel vis eten

Ga je uit eten in de regio rondom de Limfjord, bestel dan eens ‘Stjerneskud’, ook wel ‘shooting star’ genoemd in het Engels. Dit (lunch)gerecht bestaat uit een (witte) boterham met daarop verschillende vissoorten, garnalen, kaviaar, saus en salade. Je bord is zo vol, dat je de boterham niet zult zien. Een heerlijke over-the-top sandwich! Wij aten Stjerneskud bij Tambohus Kro. Dit hotel-restaurant ligt aan een haven op een idyllisch plekje op het schiereiland Thyholm en kijkt uit op het eiland Jegindø. Hou vooral wat ruimte over voor hun dessert ‘æble trifli’, een toetje met laagjes van onder meer appel en room.

Tambohus Kro – Tambogade 37, 7790 Thyholm
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2Vu

Tip 3. Boten kijken in de havens

In de Limfjordregio vind je overal zee, havens en stranden. Dit is een heerlijke regio om een willekeurig dorp in te rijden en naar het strand of haven te gaan. In de haven van het stadje Struer vind je ook een restaurant en een ijskiosk. De vele (schier)eilanden zorgen voor het fijne eilandgevoel waar de tijd lijkt stil te staan. Hier moet niets en heb je alle tijd en ruimte om vakantie te houden. Hou je meer van actie in de tent? Dan biedt het water meer dan voldoende activiteiten. Je kunt hier surfen, varen, op oester- of zeehondensafari, wandelen en fietsen. Ook leuk: bezoek een van de vele vuurtorens. Bijvoorbeeld de Bovbjerg vuurtoren in Fering, waar je ook wat kunt eten en drinken in het café.

Bovbjerg Fyr – Fyrvej 27, Ferring, 7620 Lemvig
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2Vu

Tip 4. Uitwaaien op het strand

De stranden langs het Limfjord zijn niet breed, wel langgerekt. En doordat ze zo rustig zijn, nodigen ze uit tot lange strandwandelingen. Het strand ligt bezaaid met stenen en schelpen, altijd fijn om de mooiste eruit te pikken. Zoek je een strand om te zonnen? Dan is het strand van Handbjerg Marina een fijne. Hier vind je ook een leuk restaurant. In Thyborøn spuiten ze extra zand op het strand, waardoor het een heel zacht zandstrand heeft. Volgens de inwoners het beste zandstrand van Denemarken. Bij Sologstrand boek je een huisje pal aan de Limfjord, als je wakker wilt worden van het geluid van de zee.

Handbjerg Marina – Handbjerg Marina 10-12, 7830 Vinderup

Tip 5. Struer Museum

In het stadje Struer zit het Struer Museum. Een groot deel van dit museum staat in het teken van het bedrijf Bang & Olufsen, dat zijn roots heeft in Struer en waarvan het hoofdkantoor nogaltijd in Struer is gehuisvest. In het Sound Universe kun je allerlei audiotests doen; van luisteren waar de leeuw vandaan komt tot een 4D kapperssessie. Het verrassende deel van het Struer Museum vind je echter in het huisje naast het museum. Dit is het voormalige woonhuis van Johannes en Olga Buchholtz. Johannes Buchholtz was een beroemde schrijver en ontving veel kunstenaars in zijn huis in Struer. Na het overlijden van Johannes en later Olga is hun huis volledig intact gebleven. Zelfs de vetplanten komen van stekjes van de planten van Olga. Bijzonder zijn ook de knalblauwe muren: goed voor de creativiteit volgens de bewoners. Johannes en Olga hadden een ogenschijnlijk perfect huwelijk, en dat zie je terug in liefdesbrieven en de mooie teksten boven onder andere hun bedstee. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Struer Museum – Søndergade 23, 7600 StruerMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2VuMjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2Vu

Tip 6. Eiland hoppen in de Limfjord

In de Limfjord liggen veel eilandjes. Bezoek bijvoorbeeld het eiland Fur. Een veerboot zet je in een paar minuten over van het vaste land naar dit eiland met zijn mooie kliffen. Vlakbij ligt het eiland Mors, ook wel de parel van de Limfjord genoemd. Mors bereik je via een brug (met super uitzicht!). In het noorden van Mors vind je ook prachtige kliffen. Op beide eilanden kun je fossielen zoeken in de miljoenen jaren oude stenen. Verder naar het westen vind je de eilandjes Jegindø en Venø. Venø bestaat uit een natuurgebied met vele vogels en zeehonden. Je kunt een wandeling van 20 kilometer maken langs de kust, maar deze ook in kleinere etappes doen. Venø bereik je per veerboot.
MjAxOCBCaWp6b25kZXIgUGxla2plICBEZW5lbWFya2Vu

Praktische informatie:

Hoe kom je er? Het Limfjord ligt op ongeveer 850 kilometer van Utrecht, prima te rijden in een dag.
Overnachten: op zoek naar een huisje in de Limfjordregio? Wij verbleven op een vakantieparkje op 300 meter van het Livbjerggård Strand. Een houten huis in Zweeds rood, met veranda, ruimte voor zes personen (waarvan twee slaapplaatsen in een apart huisje; leuk voor tieners!) en volop speelruimte voor kinderen. Er zijn twee schommels, een zandbak en een speelhuisje. Achter het huis is een aparte zithoek om te barbecueën en er is een vuurplaats. In het huis zit onder andere een fijne houtkachel en een moderne keuken. Kijk bij Sologstrand voor meer van dit soort houten, luxe vakantiehuizen.
Meer lezen over Limfjord? Bezoek de website van Enjoy Limfjorden.

Ga je met kinderen naar de Limford? Lees onze tips

Overzicht