Twee jonge mensen op de kade met de skyline van Rotterdam op de achtergrond.

De hoogtepunten van de wijk
Stedentrip: Rotterdam, het hippe Noord

Twee jonge mensen op de kade met de skyline van Rotterdam op de achtergrond.

Rotterdam is hip en hot! Voor een dagje uit of stedentrip, Rotterdam is the place to be. Volgens Time to momo local Nina Swaep ontdek je in de wijk Noord een heel andere kant van Rotterdam. Geen moderne wolkenkrabbers, maar een pittoreske volksbuurt waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, maar die de laatste jaren weer volop in ontwikkeling is.

19e Eeuwse huizen, pittoreske pleintjes, bijzondere winkels en toffe tentjes waar de Rotterdammers graag gaan ontbijten en een ‘bakkie doen’. Lof der Zoetheid en Bertmans zijn ‘oude bekenden’, combineer je bezoek met onderstaande tips. Een paar must-sees in Rotterdam-Noord op een rij:

1. Brouwerij Noordt

In een voormalige brandweerkazerne, een geweldige locatie, vlak bij de Rotte vind je Brouwerij Noordt. Bij deze lokale bierbrouwerij brouwen ze ‘no-nonsense’ bieren met eerlijke en verrassende smaaksensaties. Soepel en makkelijk drinkbaar. Al heel wat Rotterdamse cafés hebben hun bier inmiddels op de kaart staan, maar leuker is natuurlijk om het te proeven in de Noordt Tapkamer, terwijl het brouwproces naast je in volle gang is. De Tapkamer is er niet alleen om bier te proeven, het is ook een plek waar locals elkaar graag ontmoeten.

Brouwerij Noordt – Zaagmolenkade 46, 3035 KA Rotterdam

2. Museumwoning Rotterdam

Midden in een pittoresk straatje in Noord zie je een bordje dat je naar de Museumwoning Rotterdam wijst. Binnen stap je terug in de tijd en ontdek je hoe het was om in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw in een ‘alkoofwoning’ te leven. Ook zie je hoe het eruitzag in een wederopbouwpand uit de jaren 50 en 60. De woningen zijn ingericht met originele stukken uit die tijd. Vrijwilligers vertellen je graag meer over het museum. Een unieke ervaring!

Museumwoning – Jacob Catsstraat 23, 3035 PA Rotterdam

3. Zomerhofkwartier (ZOHO)

ZOHO – genoemd naar de Zomerhofstraat – is een wijk in ontwikkeling. In leegstaande kantoorpanden komen steeds meer creatieve bedrijven, in de ruimtes onder het oude spoor vind je leuke zaakjes en er zijn aan de lopende band evenementen. Een van de meest recente initiatieven is MONO: een bar, expositieruimte, podium en club. Dat je er goed kunt lunchen en minstens zo fijn kunt dansen maakt MONO tot Rotterdams nieuwste place to be.

MONO – Vijverhofstraat 15, 3032 SB Rotterdam

4. Station Hofplein

Station Hofplein is al lang geen plek meer voor mensen op doorreis. In de Hofbogen, zoals de boogvormige ruimtes onder de voormalige spoorlijn worden genoemd, zit een aantal leuke winkeltjes, zoals North Sea Design en Misura Sartoria. Koffie drink je bij Lokaal, een biertje bij Eurotrash United en dineren doe je bij Restaurant FG en Restaurant De Jong. De afterparty is bij jazzbar Bird.

5. Luchtsingel

De Luchtsingel is de 390 meter lange loopbrug die in 2015 is opgeleverd. Het ontwerp bestaat uit vier onderdelen: de DakAkker op het Schieblock, het Dakpark op Station Hofplein, Park Pompenburg onder de loopbrug en tot slot de Luchtsingel zelf, die alle onderdelen met elkaar verbindt. De singel is versierd met stukjes uit het gedicht Mi have een droom van Ramsey Nasr.

Meer tips?

Bovenstaande en meer tips vind je in de time to momo route Rotterdam-Noord. Het is een route voor wie graag van de gebaande paden afwijkt, het leukst om te lopen van woensdag tot en met zaterdag en perfect voor shoppers en foodies.

Lees ook deze tips voor je stedentrip Rotterdam

Overzicht