Zandverstuiving met fiets bij Soest

Stad, bos & platteland
Eropuit: 24 uur in Soest

Zandverstuiving met fiets bij Soest

Soest verdient je aandacht. Niet alleen voor de stad zelf, ook voor de omringende natuur. Door de ligging tussen rivier de Eem en de Utrechtse Heuvelrug vind je hier een veelzijdigheid aan landschappen, daar kan menige stad jaloers op zijn. Langs de slingerende Eem liggen weilanden met historische boerderijen, aan de voet van de Heuvelrug vind je bos, heide en zandduinen. Daar tussenin vind je het gezellige Soest, waar je met gemak 24 uur (of langer) doorbrengt. Ontdek het zelf en ga eropuit in Soest aan de hand van deze tips.

Het is het begin van de lente wanneer ik op pad ga. De natuur staat op springen. Vroege zonnestralen verwarmen de knoppen in de bomen, een fris groene waas hangt in het bos. Het is een kwestie van uren voordat de bladeren volop te zien zullen zijn. Ik rijd over de Utrechtse Heuvelrug en vang alvast een glimp op van wat me de komende uren te wachten staat: heidevelden, bossen, een glinsterend meer en slingerende fietspaden waarop de eerste levensgenieters al te signaleren zijn. Zie ik daar zandduinen?

In mijn buik kriebelt het, zo’n verwachtingsvolle spanning in je lijf omdat je weet dat je iets nieuws gaat ontdekken. Ik ga 24 uur op pad en de lentezon gaat met me mee. Hoezee!

Zien in Soest

Ik ben verrast door de omvang van Soest. Rijd ik nu echt door Soest-Zuid voordat ik in Soest zelf kom? Ik start mijn dag met een kopje koffie in het zonnetje op het perronnetje van Station Soestdijk. Niet zomaar een station: in het monumentale pand had Koningin Emma vroeger een privé wachtkamer, zodat ze in alle rust kon wachten op de trein. Nu vind je in het karakteristieke station DLC Café, een fijne plek voor koffie met taart of een gezonde lunch. Verse ingrediënten op je bord van boeren en leveranciers in de directe omgeving. Groente uit eigen moestuin of kas. Daily, Local Cooking: dat is waar DLC voor staat!Stationsgebouw van SoestTerras op het perron van Station SoestStoelen en tafels op het perron van Soestzitje bij de houtkachel van Station Soest

Een wandeling door Soest

De hartelijke gastvrouw van het DLC Café wijst me erop dat Soest ook een historische kern heeft, waar ik beslist even moet kijken: de Kerkebuurt. De oude kern ligt aan de rand van de Eempolder en wordt gevormd door de kerk en een paar prachtig gerenoveerde boerderijen. Vanaf de kern loopt het Kerkpad langs de rand van de stad, van oorsprong gebruikt als wandelpad voor de boeren om naar de kerk te gaan. Loop vanaf de Kerkebuurt naar het einde van het Kerkpad, bewonder de monumentale boerderijen met mooie tuinen, kijk tussendoor de weilanden in en kom uit in het (winkel-)centrum van Soest bij Grand Café De Lindenhof. Historische centrum met kerk in Soest

Grand Café De Lindenhof

Na mijn wandeling door Soest is een tussenstop bij De Lindenhof een goed idee. Op deze prachtdag lonkt het terras, maar ook binnen strijk je met plezier neer. Het Grand Café staat ook wel bekend als de huiskamer van Soest. Je loopt hier binnen voor een koffie, een ontbijt, lunch of diner, een uurtje werken of gezellige borrel met vrienden. Ook hier vind je op je bord lokale producten. Kaas van De Staelenhoef, ijs van Bemer, Brood van Menno. Kijk gerust ook even rond in het eigentijdse interieur, een lust voor het oog. Opgeladen vervolg ik mijn ontdekkingstocht door Soest.

Grote tafel in restaurant in SoestRestaurant Soest

Fietsen en opladen op de Utrechtse Heuvelrug

Gelukkig is de accu van mijn gehuurde e-bike ook goed opgeladen wanneer ik start aan de fietsroute ‘Soest, natuurlijk verrassend’. De zon schijnt nog steeds uitbundig, vogels zingen hun hoogste lied en de geur van dennen nestelt zich in mijn neus tijdens de eerste kilometers buiten de stad. Hier krijg ik zoveel energie van! Binnen de kortste keren sta ik aan de voet van de Lange Duinen, slinger ik door het bos langs de Korte Duinen, passeer Landgoed De Paltz en beland vervolgens (na een omweg… even verdwaald door mijn snelheid op de e-bike…) in de Eempolder. Ik weet niet wat ik zie bij de zandduinen van de Lange en Korte Duinen. Wat een mooie zandverstuivingen! Onderweg zie ik Boerderij Gagelgat, de Staelenhoef en de fietsboot over de Eem.

Een rondje langs Paleis Soestdijk

Wanneer ik door een lange laan fiets, sta ik ineens tegenover Paleis Soestdijk. Het wordt me steeds meer duidelijk waar de naam van de fietstocht vandaan komt. Elke kilometer zorgt voor een nieuwe verrassing. Ik besluit de fietstocht te verlengen met een extra lus door via het ‘moerasgebied’ van Landgoed Pijnenburg naar buiten in de kuil te fietsen. Weer zo’n leuk oplaadpunt!
Fietspad door de SoesterduinenZandvlakte SoesterduinenFiets voor Paleis SoestdijkPaleis Soestdijk vooraanzichtFietspaden in de bossen van SoestTafels en stoelen in restaurant Buiten in de KuilBanken langs de muur bij Buiten in de Kuil

Nog 8 redenen om Soest te bezoeken:

Een dag in Soest blijkt niet genoeg! Ik wil nog wandelen, picknicken in de duinen, koffie drinken bij Herman van Veen en met het pontje naar de overkant. Neem ook deze tips mee als je Soest bezoekt:

  • Ga een ijsje eten bij IJssalon Bemer, een begrip in de omgeving
  • Hou je van theater- film of toneelvoorstellingen? Bekijk het programma van het bijzondere openluchttheater van Soest, Cabrio. In de bossen!
  • Indrukwekkend: Het Nationaal Militair Museum. Alleen al de buitenkant is de moeite van het bekijken waard. Wist je dat je over de landingsbaan van de naastgelegen Vliegbasis Soesterberg kunt fietsen?
  • Boerderij Gagelgat – een historische boerderij waar je welkom bent voor een kopje koffie of thee, streekproducten koopt in de landwinkel en een indruk krijgt van de geschiedenis van het boerenleven
  • Ga met je kinderen kaas maken bij Kaasboerderij Staelenhoef
  • Huur een kano bij De Kleine Melm en vaar over de Eem
  • Wandel het Kabouterpad op ‘t Hoogt
  • Het oude boerenland ontdekken? Loop het Klompenpad Het Derde Erf van 6 of 9 km

Bossen met fris groen blad in Soest

Handige adressen voor je bezoek aan Soest:

Fietsverhuur: Jacco de Bruin – Gallenkamp Pelsweg 1, 3768 HT Soest.

Oplaadpunten:
* DLC Café – Spoorstraat 1, 3761 AJ Soest
* Grand Café De Lindenhof – Van Weedestraat 131, 3761 CD Soest
* Buiten in de Kuil – Zevenlindenweg 9, 3749 AW Lage Vuursche

Blijven slapen? Neem een kijkje bij Huis Ter Bos.

Meer tips en informatie: Uit in Soest

Overzicht