Witte vakantiebungalow in het bos

De mooiste plekjes in het groen
5x: zien, doen, eten, beleven en slapen op de Utrechtse Heuvelrug

Witte vakantiebungalow in het bos

Je hoeft niet ver te reizen om mooie dingen te zien en om in de natuur te zijn. Neem de Utrechtse Heuvelrug die dwars door Nederland loopt, van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Naarden en Huizen. Een aaneenschakeling van bossen en heuvels, eindeloze wandelpaden, landgoederen, mooie dorpen… Ontdek de Heuvelrug aan de hand van mijn vijf tips met Huis Ter Bos als uitgangspunt.

Het is een zonnige winterdag wanneer ik op ‘ontdekkingsreis’ ga op de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de winter misschien niet het ideale seizoen lijkt om op pad te gaan, blijkt het tegendeel waar. Het is prachtig buiten. Wanneer ik de snelweg verlaat, strekken lange lanen met bossen aan weerszijden zich voor me uit. De zon dwingt haar zonnestralen tussen de kale bomen en takken door tevoorschijn te komen. Voor me steekt een mountainbiker met modder tot achter zijn oren de weg over. Hoewel het nog hartje winter is, kwetteren de vogels er vrolijk op los. Alsof ze de lente al willen verwelkomen op deze mooie dag.

1. Overnachten bij Huis Ter Bos (in de boomhut ?)

Een gevoel van luxe in een huis vol warmte’

De dag wordt nog mooier wanneer Mariska de houten poort van Huis Ter Bos voor me open zwaait. Met een vrolijke lach en een stevige hand word ik welkom geheten bij het vakantiehuis. Ze laat me voor gaan en wacht op een afstandje wanneer ik het huis betreed. Alsof ze wil zeggen: ‘zie en voel zelf maar hoe fijn het hier is’. Huis Ter Bos is een echt familiehuis, al jaren familiebezit. Mariska koestert dit plekje waar ze als kind menig uur heeft doorgebracht, spelend in de tuin en in de bossen. Het is een huis vol herinneringen, een huis vol warmte.

Huis Ter Bos is een 6-persoons vakantiehuis. Het ligt op een ruim perceel aan de rand van een heel rustig park, zonder enige voorzieningen op het park. Onlangs is het huis gerenoveerd en helemaal aangepast aan de tijd. De warme sfeer wordt versterkt door het comfort en de aanwezige luxe. Luxe in de vorm van een basis uitrusting koffie, verschillende soorten thee, waxinelichtjes en kaarsen, afwasblokjes, kruiden en oliën (geen afgepaste hoeveelheden, maar gewoon een lekkere voorraad), dikke zachte handdoeken, fris opgemaakte bedden, open haardhout… Je voelt dat je welkom bent!

Het boshuis is een heerlijk huis voor levensgenieters, gezinnen, fietsende vrienden, een vriendinnenweekend, natuurliefhebbers, rustzoekers… voor wie niet eigenlijk? Met het bos letterlijk voor de deur en alle mogelijkheden in de directe omgeving vind je hier voor ieder wat wils.

Kinderen vermaken zich hier de hele dag. Met buiten spelen, takken zoeken en in de boomhut. Eigenlijk een droomhut! Op maat gemaakt, van een boom uit de tuin. Met liefde ontworpen zoals je vroeger droomde dat de perfecte boomhut eruit moest zien. Luikjes met hartjes, een emmertje om spullen op te hijsen en zo groot dat je er op warme zomeravonden zelfs in kunt slapen. De slaapspullen heeft Mariska al voor je klaar liggen. En dat is niet het enige leuke in de tuin; de schommel is een andere favoriet. Wedden dat jij er ook even induikt?

Wanneer je ‘s avonds je kinderen naar binnen hebt gekregen, wacht een stapel spelletjes in de kast. Hoe heerlijk is het om eindelijk weer echt tijd te hebben voor elkaar. ‘s Avonds bij de haard nog even nagenieten van een goed glas wijn en plannen maken voor de volgende dag. Wat ga je doen?

Huis Ter Bos – Zevenlindenweg 5-69, 3744 BC Baarn

2. De paden op met koffiestop op de Utrechtse Heuvelrug

Een wandeling wordt voor mij echt een uitstapje wanneer ik het wandelen kan combineren met een leuke tussenstop. Bij een theehuisje, boscafé of restaurant ergens verstopt in het bos. Het liefst ga ik ‘de paden op met koffiestop!’ Dat wordt vanuit Huis Ter Bos nog kiezen, er zijn tal van mogelijkheden. Wordt het een boswandeling naar Theehuis het Hooge Erf, Herberg Boschoord of restaurant Vuur?

Mijn favoriet is buiten in de kuil, in de zogeheten Kuil van (Landgoed) Drakensteyn, de achtertuin van prinses Beatrix en van Huis Ter Bos. Deze hut 2.0 is een pleisterplaats in elk seizoen. ‘s Winters warm bij de kachel, in de zomer op het grote terras. Of je nu komt aanwaaien met vieze wandelschoenen of onder de modder zit van het mountainbiken, bij buiten ben je altijd welkom. Het beste plan je je wandeling rond lunchtijd zodat je hier geniet van rijkelijk belegde boterhammen, boerenburgers, soepen en salades en buitengewone tosti’s. Lekker van zichzelf (door veel verse producten) en extra lekker door de frisse buitenlucht waar je trek van krijgt.

buiten in de kuil – Zevenlindenweg 9, 3749 AW Lage Vuursche

3. Pannenkoeken eten in Lage Vuursche

Wandel na je bezoek aan buiten in de kuil nog even door en je staat in het idyllische dorp Lage Vuursche. Boerderijtjes met rieten daken en charmante huisjes staan langs de hoofdstraat, geflankeerd door hoge bomen. Ze worden afgewisseld door authentieke pannenkoekenrestaurants. Deze straat wordt ook wel de pannenkoekenstraat genoemd door de hoeveelheid plekjes waar je terecht kunt voor oud-Hollandse gezelligheid en warmte.

4. Kastelen en landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je tal van kastelen en landgoederen. In de directe omgeving ligt Kasteel Groeneveld, een buitenplaats voor mens en natuur. Maak een wandeling over het meer dan 130 hectare grote landgoed Groeneveld met historische moestuin. Na afloop strijk je neer bij Grand Café Groeneveld, in het Koetshuis. Bewonder Paleis Soestdijk van een afstand, kijk of je een glimp kunt opvangen van Kasteel Drakensteyn, fiets naar Landgoed de Paltz en blijf gerust een dagje langer voor al het moois!

Groot wit gebouw met planten er voor

5. Huur een fiets en trek eropuit richting Soest

Wil je iets meer van de omgeving ontdekken dan te voet mogelijk is (voor de gemiddelde wandelaar), huur dan fietsen in Baarn. Kilometerslange fietspaden lopen dwars door de bossen. Van dichtbegroeide dennenbossen tot zandverstuivingen. Een mooie route leidt je Soest, waar de zandduinen van de Lange Duinen en de Korte Duinen op je wachten. Weer net even anders van landschap dan in de nabijheid van Huis Ter Bos.

Meer tips voor Soest lees je in het artikel: 24 uur in Soest

Zandverstuiving met fiets bij Soest

Ontdek de schoonheid van de Utrechtse Heuvelrug en ga genieten in de bossen van Baarn:

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid bij Huis Ter Bos

 

Overzicht