Over de groene loper
Eropuit: Stijlvol Amerongen – de paden op

Als je in het midden van het land woont, is niks echt ver weg. Met alles binnen handbereik is, vergeet ik soms hoe mooi mijn eigen omgeving is: de Utrechtse Heuvelrug. Het is niet echt moeilijk om hier een parel te vinden. Zeker niet als de ‘groene’ loper al voor je is uitgerold, zoals in het charmante Amerongen. Onze tips voor een (mid)dag slenteren en doorstappen. De paden op!

Het Utrechts Landschap heeft stijl

In het Amerongse Bos zijn veel wandelingen uitgezet door het Utrechts Landschap. De reusachtige beuken wijzen je de weg over statige lanen naar de top van de Amerongse Berg en weer terug naar de uiterwaarden langs de Rijn. Een ommetje of een flinke wandeling, alles kan en is even divers. Een tapijt van sterrenmos, met een door zonnestralen getekend bladerpatroon, geeft aan dat deze omgeving stijl heeft.

Wandelroutes: www.utrechtslandschap.nl

QW1lcm9uZ2Vuc2UgYm9zIA==QW1lcm9uZ2VuIGJvcyAy

Het oude centrum van Amerongen

En dan ben je nog niet in het dorp geweest. In het oude centrum zijn de karakteristieke panden het bekijken meer dan waard. Evenals de artistieke winkeltjes waar de plaatselijke eigenaren op een unieke manier hun stempel weten te drukken op de sfeer.

  • Terre a Terre bijvoorbeeld. Dit winkeltje heeft niet alleen alles voor een kleurrijke finishing touch bij jou thuis, maar is ook een beetje de finishing touch van Amerongen. De kleurrijke kussens, plaids en handgemaakt aardewerk uit Zuid-Frankrijk maakt het bosgroen, de kleur die in dit plaatsje de boventoon voert, nog een beetje warmer. Terre a Terre – Burgemeester Jonkheer H. van Den Boschstraat 66, Amerongen
  • Een straatje verderop vind je de Wij Vorm. Eigenaresse Nienke van de Pol is van kinds af aan verknocht aan het klassieke Amerongen. Voor de moderne twist zorgt ze zelf met design van eigen hand en andere ontwerpers die haar inspireren. Haar winkel is een lust voor het oog en het is onmogelijk om zonder iets de deur uit te lopen. Ik heb nu al spijt dat ik niet een setje POL wandvazen mee heb genomen. Gelukkig woon ik in de buurt… Wij Vorm – Overstraat 47, Amerongen

T3VkZSBDZW50cnVtIEFtZXJvbmdlbg==

Mis kasteel Amerongen niet

Slenterend door het oude centrum is kasteel Amerongen niet te missen. De lange oprijlaan werkt als een magneet. Hier wil je overheen schrijden als een prinses over de loper. Gewoon doen! Aan het einde wacht Restaurant Bentinck. Het interieur is een speelse knipoog naar de stallen die hier ooit waren. Ook hier voert ‘groen’ de boventoon. Met name omdat er gekookt wordt met alles wat de Utrechtse Heuvelrug, de kasteelmoestuin en de seizoenen te bieden hebben. In dit restaurant sluit je een middag Amerongen geheel in stijl af!

Bentinck –  Drostestraat 12, Amerongen

T3ByaWpsYWFuIGthc3RlZWwgQW1lcm9uZ2Vu

QmVudGljayByZXN0YXVyYW50

QmVudGljaw==

Overige tips:

Overzicht