Laat je verrassen
Stedentrip: Winter in sprookjesachtig Innsbruck

De meeste mensen kennen Innsbruck als de luchthaven waar je heen vliegt als je op wintersport gaat. Dat de stad veel meer te bieden heeft dan slechts een vliegveld weten weinigen.  En dat is jammer! Innsbruck is een verrassend leuke bestemming voor een stedentrip, zeker rond de kerst- en adventsperiode. De stad is feestelijk versierd, er zijn kerstmarkten en de sfeer in de straatjes van de Altstadt brengt je direct in kerststemming.

Een stedentrip met een winters randje, daarvoor moet je in Innsbruck zijn. Deze stad wordt omringd door bergen, in de winter bedekt met een deken van sneeuw. Ben je tot nu toe altijd snel aan de stad voorbijgereden, op weg naar Italië of je wintersportbestemming? Niet meer doen! Innsbruck verdient het om bezocht te worden, helemaal tijdens de wintermaanden.

1. Kerstmarkten door de hele stad

Vanaf half november verandert de stad in kerststad. Historische gevels zijn versierd met ontelbare lichtjes waarvan de glans weerkaatst op het Gouden Dak. Her en der branden vuurtjes waarop kastanjes worden gepoft en de geur van glühwein prikkelt je zintuigen. De stad straalt van de kerstbomen met duizenden lichtjes, sfeervolle kerstmarkten, gezellige bedrijvigheid en natuurlijk sneeuw.

Wanneer je langs de pastelkleurige gevels wandelt, door nauwe straten met uitbundige kerstverlichting, ervaar je het ultieme kerstgevoel. Op maar liefst zes locaties in de stad vind je een kerstmarkt. Sfeervolle decoraties, ambachtelijk houtsnijwerk en culinaire lekkernijen gaan gepaard met traditionele kerstliedjes, concerten en Tiroler tradities. De mooiste verhalen komen tot leven, net als jouw kerstgevoel!

2. Kerstmarkt Hungerburg in Innsbruck

Een bijzondere kerstmarkt is die op Hungerburg, gelegen op 860 meter. Je komt er door de Hungerburgbahn funiculaire te nemen die je binnen 10 minuten naar deze kleine markt brengt. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de bergen en de stad. De kraampjes verkopen producten die met de hand zijn gemaakt. Leuk om hier wat kerstcadeautjes te kopen voor thuis! Neem ook de tijd om met de Nordkette lift hoger de berg op te gaan, naar de Seegrube. Daar zit je op bijna 2000 meter! Geniet ook daar van het fantastische uitzicht op de Alpen onder het genot van een hapje en drankje in restaurant Seegrube.

3. Holzschnitzereien Strobl

Dol op kerststallen en de bijbehorende sfeer? Dan moet je zeker deze winkel bezoeken. Waar je ook kijkt, overal zie je kerststallen en de bijbehorende figuren. Jezus, Maria, Jozef, herders … je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te koop. Alle figuren zijn met de hand gemaakt en beschilderd. Ze zijn daardoor best prijzig, maar daar heb je dan ook iets heel bijzonders voor!

Holzschnitzereien Strobl – Seilergasse 11, Innsbruck

4. Kröll Strudel Café

Oostenrijk en apfelstrudel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Winter in Oostenrijk is geen winter zonder een strudel te eten. De keuze is enorm en of je nu van zoet of juist hartig houdt, op de kaart van Kröll staat er zeker eentje die je lekker vindt. Wist je trouwens dat het deeg voor strudel heel goed gekneed moet worden en op het aanrecht moet worden geslagen tot het helemaal glad is? Als finishing touch laat men het deeg over de hand afzakken zodat het heel dun wordt. Zo dun, dat je bij wijze van spreken de krant erdoor heen kan lezen!

Kröll Strudel Café – Hoffgasse 6, Innsbruck

5. Speckschwemme, het kleinste winkeltje van Innsbruck

Een winkel vol ‘speck’ (bacon) en worsten … je moet er van houden. Maar bijzonder is het wel! De Speckschwemme staat bekend als het kleinste winkeltje van Innsbruck; er past slechts één klant per keer in het pandje. Je vindt er worsten in allerlei vormen, smaken en maten. Tussen de middag haal je er ook een goed belegd broodje voor de lunch. Genieten!

Speckschwemme – Stiftgasse 4, Innsbruck

U3Bla3dpbmtlbDE=

6. De bergen in

Ligt er in de stad nog geen sneeuw, maar wil je toch even het ‘witte-kerst’ gevoel ervaren? Midden in Innsbruck vertrekt de Nordkettenbahn, waarmee je in enkele minuten in de bergen staat. De eerste stop is de Hungerburg, 300 meter boven de stad. Vervolgens neem je de Seegrubenbahn naar 1905 meter hoogte. Wil je nog hoger? De Hafelekarbahn brengt je tot ruim 2200 meter! En dat vanuit hartje stad…

Extra tips voor je stedentrip Innsbruck:

 • Schaf een Innsbruck kaart aan. Deze geeft voor 24, 48 of 72 uur gratis toegang tot vele musea, openbaar vervoer en de bergtreintjes. Ook is het gebruik van de hop-on-hop-off-sightseeing-bus gratis; ideaal om een eerste indruk van de stad te krijgen.
 • Boek een rondleiding door de stad onder begeleiding van een gids. Zo leer je veel over de rijke geschiedenis én cultuur van Tirol en hoofdstad Innsbruck.
 • Wil je even wat anders doen, breng dan een bezoek aan het verrassend leuke Bergisel, in de volksmond bekend als de Cobra. Het is de Olympische skischans van Innsbruck. Met een kabelbaantje ben je in 2 minuten op zo’n 250 meter boven Innsbruck en zie je wat de springers zien voordat ze hun gewaagde sprong naar beneden maken.

Bijzonder overnachten in Innsbruck:

 • Hotel Stage 12
  Het in 2017 geopende hotel Stage 12 ligt midden in de stad. Als je het hotel uitloopt, zit je zo in de Altstad met zijn kleine steegjes, bijzondere winkels en authentieke restaurants. Stage12 is in één stijl ingericht. Wat je ziet in je kamer, herken je ook bij de receptie en in het restaurant. Dit maakt het een fijne, rustige locatie voor een city break.

Hotel Stage 12 – Maria Theresien Strasse 12-14, Innsbruck

 • Adlers Hotel 
  Omdat Hotel Adlers in een toren is gevestigd, heb je in elke kamer een adembenemend uitzicht op de Alpen en de stad. De kamers zijn stuk voor stuk prachtig. Omdat ze variëren in luxe en grootte loopt de prijs die je betaalt ook uiteen. Ook de bar/restaurant op de 12e etage moet je echt even bezoeken: 180 graden view in combinatie met borrel, lunch of diner.

Adlers Hotel – Brunecker Strasse 1, Innsbruck

 • Hotel Nala
  Een heel bijzonder hotel – en dat is een understatement – is boutique hotel Nala nét aan de grens van het centrum. Ver lopen naar het hart van de Altstad is dat overigens niet, binnen 10 minuutjes sta je bij het Huis met het Gouden dak.  Bij Hotel Nala is elke kamer anders dan de andere. Ze zijn allemaal ingenieus ingedeeld; van kleine ruimtes is door een slimme inrichting een comfortabele kamer gemaakt.  Het zit ‘m bij hotel Nala in de kleine details en de aandacht die besteed is aan de inrichting.

Hotel Nala – Mullerstrasse 15, Innsbruck

Hoe kom je er? In de winter wordt er regelmatig gevlogen op Innsbruck, zowel vanaf Schiphol, Rotterdam-Den Haag Airport en Eindhoven Airport. In ruim een uur sta je op het vliegveld van Innsbruck.
Meer info: Bezoek de website van Innsbruck Tourism

Ook leuk: combineer je bezoek aan de stad met een dagje skiën

Overzicht