Skiën in Oostenrijk

Pracht en praal in het Paznauntal
Wintersport: Ischgl en Galtür, verrassend én vertrouwd Oostenrijk

Skiën in Oostenrijk

Op zoek naar een bijzondere wintersportbestemming? Kies voor het mondaine Ischgl in combinatie met het familievriendelijke Galtür. Verrassend én vertrouwd Oostenrijk in het Paznauntal.

Het is een kraakheldere nacht. Boven mij zwart ‘fluweel’ bezaaid met heldere ‘diamanten’ en onder mij zacht wit ‘bont’ zover als ik kan kijken. De schoonheid van dit alles laat me even naar adem happen zodra ik naar buiten stap. Het kan ook met de kou te maken hebben. Binnen in de berghut is het knus en warm terwijl hier buiten de temperatuur tot ver onder nul daalt. Dat, samen met het geroezemoes achter de grote houten deur en de stilte van deze alpennacht, geeft een contrast zo zwart en wit als de nachtelijke hemel en de sneeuw hier buiten.

Een contrast wat symbool staat voor het Paznaun dal in Tirol wat ik deze dagen leer kennen. Een laatste keer kijk ik om me heen om zeker te weten dat ik deze natuurpracht en praal niet snel zal vergeten en dan roetsj ik naar beneden waar de pracht en praal van Ischgl op mij wacht.

Doen: De 7 kilometer lange rodelbaan van Ischgl is (afhankelijk van de sneeuw) van half december tot begin april op maandag- en donderdagavond geopend. Wil je het sleeën net als ik combineren met fonduen op de berg, reserveer dan een tafel bij het Vider Alp restaurant

Wintersport in Ischgl

Veel mensen kennen Ischgl als een luxe wintersportplaats die bekend staat om de après-ski. Terwijl ik door het levendige dorp loop, bevestigen klinkende glazen en uitbundig gelach uit de vele horeca gelegenheden dat idee. Op drie plekken in het dorp ski je tot aan de straat. Je hoeft enkel het geluid van knallende kurken te volgen om de terrassen met bont plaids te vinden waar mensen champagne drinken uit kristallen glazen. Heel anders dan het boeren porselein met glühwein wat ik ken uit Oostenrijk. Maar gek genoeg past het wel bij het bruisende gevoel wat je hebt na een dag op de ski in het prachtige skigebied van Ischgl.

Doen: Een leuke plek voor een ‘klein’ glaasje is de wijnbar van de Oostenrijkse delicatessenwinkel Plannger. Op het verwarmde terras geniet je van de beste wijnen en zie je het uitbundige après-ski volk door de Dorpsstraat aan je voorbij trekken.

Skiën op de grens met Zwitserland

Het skigebied, dat voor iedere skiër of snowboarder uitdagingen biedt, is zo uitgestrekt dat je van de drukte weinig merkt. Er zijn veel leuke skiroutes te volgen zoals de bronzen, zilveren of gouden ‘smugglers route’. Deze route naar Samnaun in Zwitserland werd door smokkelaars van drank, bont en tabak al geskied ver voordat er liften en geprepareerde pistes waren. Een leuk detail is dat van dat smokkelaarsgeld de eerste ski liften in Ischgl zijn neergezet. Omdat je in Samnaun belasting vrij kunt winkelen wordt er vandaag de dag ook nog wel eens een Zwitsers horloge de grens over gesmokkeld. Pas daar wel mee op, er wordt een aantal keer per maand gecontroleerd op de piste, daar kan je je Zwitserse klok op gelijk zetten! De routes kun je prima op eigen houtje skiën, maar het is een aanrader om een skileraar van de skischool Ischgl mee te nemen. Hij leidt je van de gebaande paden en laat je naast de luxe van het wintersportdorp ook een ander Ischgl zien. Van hem leer je (naast het verbeteren van je skitechnieken) de sporen van verschillende bergdieren kennen en hij weet de rustige plekjes waar je in de vroege ochtend of namiddag gemzen en reeën kunt spotten, in de sneeuw! 

Kartoffel und Kaviaar op de berg

Zowel op de berg als in het dal is het gastvrijheid niveau bijzonder hoog! Nergens in Oostenrijk zijn zoveel 4- en 5-sterren hotels en sterrenrestaurants. In Ischgl word je in de watten gelegd en kom je niets te kort. Naar schnitzel en Kaiserschmarrn is het even zoeken.

Liefde voor lokale producten en de alpine stijl

Waarom zou je dat doen als je ook een heerlijk stukje lokale vis met schuim van Oostenrijkse schnapps of de zachtste aardappelmousse met kaviaar kunt eten bij de jonge, getalenteerde chef Benjamin Parth. De inrichting van zijn restaurant Stüva in hotel Yscla is een weerspiegeling van zijn keuken: modern maar met een natuurlijke liefde voor lokale producten en de alpine stijl. Geen plek om in je skikleren even binnen te wandelen, wel een absolute aanrader om te reserveren voor een speciale avond.

Authentieke charme in familievriendelijk Galtür

Waar Ischgl de vooroordelen over Oostenrijk ontkracht, bevestigt het naastgelegen Galtür ze gelukkig allemaal. Want laten we eerlijk zijn; hoe heerlijk al die luxe ook is, wat is Oostenrijk zonder rode ruitjes en de ambachtelijke boerenkeuken?! In 10 minuten rijd je met de skibus vanuit Ischgl naar Galtür. Hier adem je, naast de oude vertrouwde Oostenrijkse sfeer, ook de schoonste lucht van Europa in. Galtür is een heus Luftkurort zoals ze dat zo mooi noemen. Deze über gezonde lucht levert rode wangen en een flinke portie (Alpen)geluk op. Ideaal dus om je gezin een poosje aan bloot te stellen. En laat Galtür nu een perfecte gezinsbestemming zijn. Het skigebied is niet te groot en overzichtelijk. De kinderen zet je ‘s morgens af bij de skischool in het dorp en zelf geniet je van de altijd rustige pistes met de mooiste vergezichten over bergtoppen en de Kopssee.

Doen: ’s Middags spreek je samen af op het terras van Panoramma Tenne. Dit hotel restaurant ligt centraal op de piste. Na de lunch sta je binnen een minuut weer op de top. Of je blijft lekker zitten waar je zit want de zon duikt hier pas laat achter de bergen. Bestel gerust nog een lekkere glühwein. Wil je hier helemaal niet meer weg dan is het goed om te weten dat ze hier ook gemütliche hotelkamers en appartementen hebben.

Jodela-liefde voor het Paznauntal

Zoveel verschillen in het Paznauntal maar één gezamenlijke liefde voor de bergen. In de actieve ontwikkeling van het skigebied houden ze dus allemaal rekening met de natuur. Niet voor niets is Ischgl uitgeroepen tot het grootste klimaat neutrale skigebied in de Alpen. Herbebossing, zonnepanelen en het alleen prepareren van pistes of het inzetten van sneeuw kanonnen als het echt nodig is, levert nu al een besparing op van 150 ton CO2. In de toekomst zal dat alleen maar toenemen door het gebruik van aardwamte en hybride pistebully’s. Zo kunnen we nog lang genieten van dit zowel verrassende als vertrouwde Tiroler dal.

Tip: Hou je van het luxe Alpenleven, boek dan een kamer in het Schlosshotel.  Een prachtig hotel midden in het dorp en aan de piste. Hier wandel of ski je met alle liefde ieder moment van de dag even langs om bij te komen.

Op wintersport? Naar Ischgl en Galtür!

Meer lezen over Oostenrijk? Lees onze tips & artikelen over dit heerlijke land.

Overzicht