Houten hut met hartjes in de luiken in de sneeuw

Skiën in de Dolomieten
Wintersport: Huttentocht in Zuid-Tirol

Houten hut met hartjes in de luiken in de sneeuw

De ultieme wintersport beleving? Maak een 4-daagse huttentocht in Zuid-Tirol en ski een deel van de beroemde Sella Ronda in de Dolomieten. Dat is skiën in een sprookje, een witte wereld met machtige bergtoppen.

Tijdens mijn studie woonde ik in een studentenhuis met de toepasselijke naam: ‘La Dolce Vita’, het mooie leven. Allemaal meisjes, supergezellig. Er ontstond een band voor het leven. Eén Vita trok onlangs de stoute schoenen aan en verhuisde naar Italië, naar de imposante bergen van Zuid-Tirol. Wat doe je dan als overige Vita’s? Juist! Je gaat bij haar op bezoek en beleeft een onvergetelijke huttentocht van vier dagen, op de ski’s dwars door de Dolomieten.

Dag 1: Skiën in Val Gardena

Vlak na onze landing tussen de besneeuwde bergtoppen van Innsbruck begint het te sneeuwen. Met enige vertraging brengt de taxi ons naar de skiverhuurshop in Santa Cristina (Sankt Christina) in Val Gardena. In razend tempo verwisselen we onze spijkerbroeken voor een skibroek, wurmen we ons in onze skischoenen en slingeren we de huurski’s op onze schouders. We halen nog net de laatste lift naar boven. De lift stopt in de hal van onze ‘hut’. Binnen brengt de vrolijk vertellende gastvrouw ons naar onze slaapzaal. Twaalf houten stapelbedden in een sobere ruimte. Allesbehalve sober is de rest van onze zogenaamde hut. In de kelder van het recent gerenoveerde hotel Col Raiser vind je de wellnessruimte. Het buitenbubbelbad is een must. De sauna delen we met twee blote mannen, wiens rust bruut verstoord wordt door zeven vrouwen die elkaar te lang niet gezien hebben. Ze lijken wat leven in de brouwerij wel gezellig te vinden en ’s avonds aan het diner groeten ze ons gelukkig vriendelijk.

De volgende morgen bedekt een dikke, witte deken het terras en de omliggende pistes. Na het ontbijt zijn wij de allereersten die nog voor opening van de liften onze sporen mogen trekken op de hellingen van Val Gardena.

Hotel Col Raiser – S. Cristina Val Gardena

Dag 2: dwars door de Dolomieten

Diepe sneeuw en ongeoefende spieren blijken niet de meest ideale combinatie. Al snel ontstaat de behoefte om onze trillende benen even wat rust te gunnen. Temidden van rood met wit geblokte kussentjes en houten hertjes is het genieten van onze dampende chocolademelk en versgebakken apfelstrudel. We zijn net op tijd. De gemoedelijke Tiroler stube, hut Sofie, stroomt al snel vol met sportievelingen die voor de lunch aanschuiven aan de, met linnen kleden en glinsterende glazen, gedekte tafels.

Die avond slapen we in een afgelegen hut op de hellingen van Resciesa, boven Ortisei. Het laatste stuk van onze tocht leggen we af we met onze ski’s op onze schouders. Door dikke pakken sneeuw, tussen de bomen door, klimmen we naar boven. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over het dal en over de vele grimmige bergtoppen die de Dolomieten rijk is.

In de verte zien we onze houten hut, de Resciesa hut. Voor de deur staat het vol met sledes van gasten die diezelfde avond nog naar beneden sleeën. Binnen is het feest. Iedere avond galmt hier de Duitse schlagermuziek. Wat een genot, om na wat bier en een ‘bietenknödl’, volledig uitgeput in mijn stapelbed onder een knisperend fris dekbed in slaap te vallen.

Rifugio Resciesa – 39046 Ortisei (BZ)

Tip: neem oordoppen mee, het kan er nogal luidruchtig aan toe gaan wanneer beneden de polonaise wordt gedanst.

Dag 3: Skiën naar Sottoguda

De volgende morgen vertelt de eigenaar van de hut dat er waarschijnlijk niet geskied kan worden. Liften zijn dicht, passen afgesloten. We hebben geluk, ‘vermannen’ ons en kunnen alsnog vertrekken. Door diepe sneeuw en tussen dwarrelende vlokken door razen we over bospaden, waar de enorme dennenbomen bedekt zijn met dikke lagen sneeuw. We zijn de eersten en enigen op de piste. Om ons heen niets dan rust. Overweldigend wit.

Vlak voor het donker komen we aan bij een dorpje vol oude houten schuurtjes uit 1260, zogenaamde ‘tablèi’. Keurige houtstapels liggen voor de in alpine stijl gebouwde huisjes van Sottoguda. Langs een kristalhelder bergbeekje dat midden door het sprookjesachtige dorpje stroomt, lopen we naar ons hotel.

Tip: slaap hier in de relatief goedkope kamers bij de gastvrije Italiaanse familie Dell Antone of in één van de twaalf gloednieuwe appartementen Sol e Nef van de Biasio familie aan de voet van de Marmolado.

Dag 4: Hoogte- en hoogste punt de Marmolada

Tijd voor de koningin van de Dolomieten, de Marmolada. Op 3342 meter, omringd door een enorme massa vers gevallen sneeuw die prachtig afsteekt tegen de diepblauwe lucht, nemen we afscheid van de Super Dolomieten. Een huttentocht met vele hoogtepunten. Vier valleien, drie Italiaanse provincies, zestig kilometer en zesentwintig verschillende liften later zijn we terug in Santa Cristina, waar we plannen maken voor onze volgende skitocht in de Dolomieten. De Sella Ronda compleet maken?

Ook een huttentocht in de Dolomieten maken?

Deze huttentocht is zelf uitgestippeld en loopt als volgt: Santa Cristina – Hotel Col Raiser – Resciesa hut – Sottoguda – Santa Cristina. Sommige stukken zijn onderdeel van de beroemde Sella Ronda. Alle ‘hutten’ zijn via de piste of per lift bereikbaar. Goed kunnen skiën is, gezien de afstanden, wel noodzakelijk maar je hoeft niet off piste te skiën.

We raden je aan zeker het eerste jaar met een gids op pad te gaan. De berggidsen van Catores staan voor je klaar, met gids Markus Kostner als absolute aanrader.

Overige informatie over het uitgestrekte skigebied: https://www.dolomitisuperski.com/en

Lees al onze tips voor Zuid-Tirol

Overzicht