Cappuccino en chocoladeballetjes

Vanuit Sibbalt in Halland
Zweden: 5 fika adressen in Zuidwest-Zweden

Cappuccino en chocoladeballetjes

In Zweden kun je in de zomer volop genieten van koffie en lekkers of een uitgebreide tuinlunch op een mooie locatie in het groen. Verwacht pure culinaire verwennerij én verrassende extra’s op deze vijf adressen rondom Sibbalt (Halland) aan de westkust in Zweden.

1. Gräddhyllan Lantcafé

Bij Gräddhyllan Lantcafé ontdek je het principe van een zomercafé. Binnen zoek je in de vitrine de lekkerste koekjes, cakejes en taartjes uit. Die neem je, samen met je cappuccino, thee of verse sap, mee naar buiten. Daar vind je tafeltjes onder de bomen of tussen de bloemen in de zon. Anders dan in onze theetuinen kun je hier ook proeven van een compleet hartig buffet tijdens lunchuren.

Gräddhyllan Lantcafé – Ryd 4355, Markaryd

Tip: in hetzelfde plaatsje vind je een elandpark waarin je op elandsafari kunt gaan.

2. Strömma Farmlodge

De Zweden stappen in het weekend gerust in de auto om een eindje te toeren naar een geliefd fika-adresje. Populair aan de westkust is Strömma Farmlodge in Tvååker bij Varberg. De boerin des huizes vond het zonde om 18de eeuwse boerderij en schuren op een nieuw verworven stuk land te slopen. Ze richtte de mooiste panden in als winkel, café en restaurant, compleet met twintig lagen antiek behang en oude meubeltjes. Hier schuif je aan voor een zoete en hartige fika; van een eenvoudig broodje tot hippe maaltijdsalade. In de boetiekjes vind je woonaccessoires, mooi papier, kleding en andere hebbedingen.

Strömma Farmlodge – Strömma, 432 77 Tvååker

Tip: mis de landwinkel niet. Het plafond van deze grote schuur vol delicatessen is versierd met geprinte doeken van de Sixtijnse kapel. Zoek je nog een logeeradres? Strömma heeft een geweldige B&B op eigen erf!

3. Norrvikens trädgårdar

Het zuiden van Zweden is rijk aan kasteeltjes en mooie landhuizen. De tuinen zijn er vaak prachtig en ze serveren er fika om je vingers bij af te likken. Zo vind je in Båstad Norrviken, een romantisch landgoed met zeven stijltuinen pal aan zee. Hier is het heerlijk wandelen en genieten van fika of een lunch in de tuin of oranjerie.

Norrvikens trädgårdar – Kattviksvägen 233, 269 91 Båstad

Tip: er vinden regelmatig bijzondere evenementen plaats, zoals het handwerkfestijn in het laatste weekend van juli. Op deze grote fair presenteren zich dan een paar honderd lokale en regionale ambachtsmensen, designers en producenten. Dé plek om mooie souvenirs te scoren én om te proeven van de lekkerste ijsjes, garnalenbroodjes en wraps met zalm.

4. Gunnebo Slott

Onderweg naar Göteborg zagen we in Mölndal een mooi bordje dat de weg wees naar Gunnebo Slott. We houden er zo van; gewoon maar de bordjes volgen en kijken waar we uitkomen. Tussen bedden vol Dahlia’s, bloeiende kruiden, preien en kolen genoten we van de ‘dagenslunch’: verse vis met nieuwe aardappeltjes en salade uit de kasteeltuin. In het winkeltje vind je mooi botanisch papierwerk, tuingereedschap en andere groene cadeautjes.

Gunnebo Slott en trädgårdar  – Christina Halls väg, 431 36 Mölndal

5. Stockhultgarden

Je waant je in de tijd van Pippi Langkous en Emil van de Hazelhoeve in theehuis Stockhultgarden in Markaryd. Met dezelfde eenvoudige Zweedse houten meubels,  gestreepte stofjes en lindegroene muren. Behalve dat vind je hier 160 soorten thee en een vitrine vol heerlijke eigen baksels. Je kunt er hightea-en, afternoon tea-en en gewoon genieten van één kannetje. Leuk: er is een schattige kleine B&B op het erf in dezelfde stijl.

Stockhultgarden – Stockhult 4286, 28593 Markaryd

Handig om te weten:

Zoek je een bijzonder vakantiehuis in Halland? Neem een kijkje bij Feriegaard.
De snelste weg naar Halland gaat via de veerboot in Puttgarden (Duitsland). Met het veer in 45 minuten naar Rødby (Denemarken, circa 100 euro voor een enkele reis). Van Rødby rijd je naar havenstadje Helsingør boven Kopenhagen. Hier met het veer in 20 minuten naar het Zweedse Helsingborg. Vanaf hier is het nog 40 minuten rijden naar Halland.

Meer weten over de streek: Kijk op Visit Halland. Ook de provincies Skane län en Smaland zijn dichtbij.

Overzicht