Van Malmö via Mölle naar Torekov
Zweden: hoogtepunten langs de westkust van Skåne

Skåne is net een grote schatkamer. Met de afwisselende natuur, idyllische dorpen met gekleurde huizen, kastelen en mooie steden biedt deze regio volop variatie. Daarnaast liggen verspreid over het land plekjes die je echt even moet weten te vinden. Eenmaal gevonden word je blij verrast door het aanbod: bloemrijke trädgårdar (tuinen), boerderijwinkels, woonwinkels en de leukste koffieadressen.

Begin je reis langs de westkust van Skåne met een bezoek aan de creatieve en inspirerende stad Malmö en vervolg je reis noordwaarts richting Mölle en Mellbystrand.

Enkla Ting conceptstore

Een van de eerste adressen die je aandoet na Malmö is Enkla Ting. Dit adres is een echte droomplek: een café met interieurwinkel. Op een onverwachte locatie, midden in het niets… Om er te komen slinger je over smalle landwegen het binnenland in, het laatste stuk over de onverharde weg. Ineens ligt daar tussen de landerijen Enkla Ting, een begrip in Zuid-Zweden. In een oude schuur, uitgebouwd met serre, vind je een woonwinkel met accessoires en meubels die een groot verschil maken in je huis. Eenvoud, schoonheid, smaak; alles wat je ziet wil je hebben.

Even op je gemak alles op je in laten werken? Stap de binnentuin in, met verschillende terrassen of loop het café binnen. In dezelfde stijl ingericht als de winkel, alles is hier ook te koop. Proef de huisgemaakte taart, een smakelijke salade of sandwich, het cake buffet… Alles is met liefde gebakken en bereid. Geef je ogen de kost en geniet van al het moois om je heen, mooier dan dit wordt het niet…

Enkla Ting – Ormastorps skolväg 41, 253 42 Vallåkra

Tomatens Hus

Niet ver van Enkla Ting ligt nog zo’n onverwacht adres. Het Tomatens hus, ofwel een boerderij met tomaten in alle soorten en maten, kruiden, komkommers en andere producten voor in de landwinkel. De farm is een echt familiebedrijf. De zonen van Boel en Bengt werken hard mee. Morgan is bakker en maakt bijzondere broden voor in eigen bakkerij. Bjorn is een creatieve kok die de lekkerste producten van tomaten maakt. Ook hier geldt, hoewel midden op het platteland weten de Zweden dit adres goed te vinden. In de landwinkel is het druk. Van heinde en ver komen mensen inkopen doen, gecombineerd met een fika of lunch bij het bijbehorende café met leuke tuin en kas.

Tomatens Hus – Aspavägen 419, 253 41 Vallåkra

Foto © Apelöga

Helsingborg en Pålsjö Krog

Bezoek de stad en reserveer een plaatsje op de veranda bij Pålsjö Krog, een restaurant direct aan het strand van Pålsjöbadet. Met zicht op de charmante houten huisjes van het badhuis en op een heldere dag zelfs tot aan Denemarken.

Vanuit Helsingborg start de nummer 1 National Bicycle Route Kattegattleden. In acht etappes overbrug je de 370 kilometer afstand naar Gotebörg, voornamelijk autovrij en zoveel mogelijk direct langs de kust fietsend.

Pålsjö Krog – Drottninggatan 151, 254 33 Helsingborg

Foto Pålsjö openluchtbad © Claire Droppert

Sofiero kasteel & tuinen

Net buiten Helsingborg ligt aan de kust Sofiero, een koninklijk kasteel in een park met prachtige bloementuinen, kassen en een boerderijwinkel waar je hebberig van wordt. Er zijn weinig kastelen te vinden met zo’n mooie locatie. Tijdens een rondleiding door de tuinen hoor je ins & outs over de koninklijke familie, neem je een kijkje in het kasteel, ontdek je de vallei naar zee vol met rododendrons en geniet je van de bloemenpracht.

Sofiero – Sofierovägen 131, 251 89 Helsingborg

Foto © Apelöga (1,2) en Carolina Romare

De wijngaarden bij Arild

In het achterland van het Kullaberg Schiereiland ligt Arilds Vingård, een wijndomein. Je verwacht het waarschijnlijk niet, wijn uit Zweden, maar laat je informeren en verrassen. Sluit je aan bij een rondleiding door de wijngaard, de kelders en proef van Zweedse wijnen. Eigenaresse Annette is vinoloog en heeft een verfrissende kijk op de wijnbouw. Schuif aan voor het diner in de tuin en blijf slapen in een van de B&B kamers in de authentieke cottages.

Arilds Vingård – Lilla vägen 71, 263 73 Nyhamnsläge

Schilderachtige dorpjes Arild & Mölle

Een bezoek aan deze dorpjes mag niet ontbreken tijdens je reis langs de westkust. De kleurrijke en fotogenieke huizen van Arild liggen tegen de heuvel aangeplakt, boven het haventje. Slenter door de straten, langs gevels bedekt met stokrozen en tuinen vol bloemen.

Mölle is voor velen het startpunt voor een bezoek (en een mooie wandeling) aan Kullaberg nature reserve. In de haven van het dorp liggen vrolijk gekleurde vissersboten, met daaraan het terras van het Brandstation, waar je echt even moet stoppen voor een fika. Hou je van keramiek? Midden in het dorp ligt Mölle Krukmakeri & Café met een binnentuin.

Brandstation – Södra Strandvägen 5, 263 77 Mölle (alleen tijdens de zomermaanden geopend)
Mölle Krukmakeri & Café – Mölle Hamnallé 9, 263 77 Mölle

Foto © Apelöga

Theehuis Flickorna Lundgren

Een van mijn favoriete adressen aan de westkust van Skåne is Flickorna Lundgren; een idylle. Een Zweeds boerderijtje met rieten dak is de basis voor een van de leukste theehuizen. Rose koperen theepotten, huisgemaakte hartvormige vanillekoeken, blauw wit geruite kleedjes, een weelderige bloementuin, uitzicht op zee… Wie neem jij mee?

Flickorna Lundgren – Skäretvägen 19, 263 72 Skäret

Foto’s © Carolina Romare

Torekov met Badhus

Een van de activiteiten die het meeste indruk op me gemaakt heeft, was het bezoek aan het Torekov Warmbadhuset. Gun jezelf een verwenmoment en reserveer een plekje bij dit authentieke badhuis, direct aan zee in het plaatsje Torekov. Ga terug in de tijd en kom op kracht. Het houten badhuis uit 1876 is volledig gerenoveerd en je kunt hier nu 365 dagen per jaar terecht voor een echt bijzondere en ontspannende badervaring. Meer ontspannen dan hier kun je niet worden. De charmante eigenaresse verwelkomt je met open armen, de serene sfeer brengt je a la minute tot rust. Kies een van de baden (houten tub of romantisch bad op pootjes) en verwen jezelf met een warm en weldadig bad. Je lichaam wordt gescrubd door zorgzame handen, met zeewier vers uit de zee. Het zeewier is rijk aan mineralen en vitaminen, die je huid verzachten en zelfs pijn verlichten. Hydraterend en ontspannend.

Na afloop van je bad geniet je, loom en gloeiend, van een echt goede koffie (of thee) met biologische chocolade op het houten dek met zicht op zee.

Torekovs Warmbadhus – Hamnplanen 2, 269 77 Torekov
Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Ook voor massages en gezichtsbehandelingen.

Onderste foto © Alona Vibe

Praktische informatie:

Skåne is goed en snel te bereiken. Vlieg op Kopenhagen, huur een auto en rijdt over de brug (16 kilometer) naar Zweden. Ook per auto ben je er binnen een dag. De kortste route, vanuit Utrecht is het zo’n 790 kilometer, leidt je via de ferry Puttgarden – Rødby (ongeveer € 90,- per enkele reis) en de Öresundbrug (€ 50,- per enkele reis).

Overnachtingsadressen langs de westkust:

N.B. check vooraf de openingstijden van de verschillende café’s en restaurants.

Overzicht