Het mooiste van het zuiden
Zweden: Dit is dé perfecte roadtrip door Skåne

Je hebt besloten op vakantie naar Zuid-Zweden te gaan, maar waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je het mooiste van het zuiden ziet? Met deze rondreis van een week langs kust, stad, strand en door het binnenland van Skåne bezoek je niet alleen de hoogtepunten, maar vind je ook die verborgen parels die je reis uniek maken.

In 5-7 dagen kun je veel zien, doen en beleven. De afstanden zijn niet groot, waardoor je veel in een korte tijd kunt zijn. De wegen zijn goed, rustig en duidelijk aangegeven. Stap in de auto en ontdek de vele gezichten van Skåne in zes tussenstops.

1. Skåne, aankomst Malmö

Je eerste stop na de oversteek via The Bridge over de Öresund is de stad Malmö. Plan hier gerust een volle dag, de stad is het waard!

Foto © Werner Nystrand

2. Naar Arild

Langs de kust reis je noordwaarts naar Helsingborg. Via Sofiero Slottsträdgård en langs schilderachtige vissersdorpjes bereik je de wijnstreek bij Arild (NB: alleen een site in het Zweeds).

Foto © Mickael Tannus

3. Båstad

Via Kullaberg nature reserve en Mölle verder noordwaarts naar het charmante dorpje Torekov en de eindbestemming van vandaag Båstad.

Foto © Mickael Tannus

4. Binnenland Skåne

Verlaat de kust voor het glooiende en bosrijke binnenland met beekjes, akkers en landerijen. Na een tussenstop bij Söderåsens national park reis je naar Höör voor een bijzondere overnachting midden in de natuur, bij het Nyrups Nature hotel.

Foto © Apelöga

5. Kivik en Tommarp

Je doorkruist het binnenland van Skåne oostwaarts naar Österlen, aan de oostkust. Bij Kivik en Sirishamn geen grillige rotsachtige kustlijn, maar lange zandstranden met duinen, strandhuisjes en het Stenshuvud national park and nature reserve.

Foto © Mickael Tannus

6. Ystad en Falsterbo

Volg de kust zuidwaarts via Ales Stenar naar de leuke stad Ystad (de stad van Wallander), het dorpje Skanör en Falsterbo gelegen op het gelijknamige schiereiland. De meest kleurrijke strandhuisjes van Zweden vind je hier! Een mooie afsluiter van je reis.

Het is slechts een korte rit van Falsterbo terug naar het beginpunt van je reis: Malmö en de beroemde Bridge uit de gelijknamige TV-serie.

Praktische informatie:

Skåne is goed en snel te bereiken. Vlieg op Kopenhagen, huur een auto en rijdt over de brug (16 kilometer) naar Zweden. Ook per auto ben je er binnen een dag. De kortste route, vanuit Utrecht is het zo’n 790 kilometer, leidt je via de ferry Puttgarden – Rødby (ongeveer € 90,- per enkele reis) en de Öresundbrug (€ 50,- per enkele reis).

Overzicht