Gele tram voor imposante witte poort met gele huizen ernaast

Niet missen deze tips!
Stedentrip: Hotspots van Lissabon

Gele tram voor imposante witte poort met gele huizen ernaast

Stedentrip naar Lissabon? Neem er vooral de tijd voor. Deze stad van de zeven heuvels heeft veel leuks te bieden en is hip en hot. Wij selecteerden zes hotspots voor je.

1. LX Factory

LX Factory ligt onder de voet van de Ponte 25 de Abril, de brug die wel heel erg lijkt op de Golden Gate Bridge van San Francisco. Zelfde bouwer, vandaar! Dit voormalige fabrieksterrein is een hotspot vol hotspots: bars, restaurants, winkels, galerieën en street art. Vanaf het dakterras van restaurant en bar Rio Maravilha (R. Rodrigues de Faria 103, 1300-501 Lisboa) heb je een panoramisch uitzicht over de Taag, de brug en de Cristo-Rei. Die laatste ziet er ook al zo bekend uit en is inderdaad gebaseerd op het beroemde Christus-standbeeld in Rio de Janeiro. Op het terras van Rio Maravilha staat zijn moderne, kleurrijke zusje. LX Factory was ooit een textielfabriek en later een industriële drukkerij. De voormalige functie van de factory vind je overal terug. In de boekwinkel Ler Devagar, wat ‘lees langzaam’ betekent, staan bijvoorbeeld nog de oude drukpersen. Trek rustig een middag uit om rond te struinen over dit leuke terrein. Iedere zondag is er een markt in de hoofdstraat van het complex, met vintage, handgemaakte items, lp’s en nog veel meer.

lxfactory – Ruados Arneiros, Lissabon

2. Pilar 7 Bridge Experience

Een van de blikvangers van Lissabon is toch wel de bijna 2,5 kilometer lange rode brug over de Taag. Hij is ontworpen door hetzelfde architectenbureau als de Golden Gate Bridge en dat is te zien. De brug had oorspronkelijk een andere naam: de Ponte Salazar. Vernoemd naar oud-staatsleider en dictator Salazar. Sinds de Anjerrevolutie op 25 april 1974 heet de brug de 25 april brug. In het moderne Pilar 7 Bridge Experience kom je meer te weten over de bouw van de brug en kun je in een van de pilaren kijken. Ook kun je met de lift naar boven, ter hoogte van de brug zelf, van waar je een fantastisch uitzicht hebt.

Pilar-7-bridge-experience – Avenida da Índia, Lissabon

3. Palacio Chiado

In dit paleis uit 1781 zitten tegenwoordig zes restaurants. Het is nog altijd echt een paleis, met prachtige muur- en plafondschilderingen, ornamenten, glas-in-lood, een enorm trappenhuis, en meer. Hier eten of een cocktail drinken is alleen al daarom een feestje.

Palacio Chiado – R. do Alecrim 70, Lissabon

4. A Vida Portuguesa

In een voormalige tegelfabriek zit A Vida Portuguesa. De buitenzijde alleen al is de moeite om er langs te gaan: de hele voorgevel is prachtig betegeld. Onder één dak vind je hier de mooiste en lekkerste Portugese producten. Van wijn en kruiden tot zeep en servies. Natuurlijk kun je hier ook tegels kopen. De winkel ligt in de wijk Intendente. Vroeger was dit een rosse buurt, tegenwoordig is het super hip.

Avida Portuguesa – Largo do Intendente Pina Manique 23, Lissabon

5. Infame

Aan hetzelfde plein als A Vida Portuguesa ligt restaurant Infame. Hier kun je terecht voor lunch, diner, cocktails en op zaterdag en zondag ook brunches. Infame heeft een prachtige vloer met – natuurlijk – Portugese tegels, een grote ijzeren wenteltrap en een fijne cocktailbar. De menukaart is meer dan oké, ook als je vegetarisch bent of een voedingsintolerantie hebt. Leuk detail zijn de namen van de gerechten zoals ‘Bunny I’m home’ en ‘Go tiger!’. Tip: houd je van chocola, neem dan de Chocolate Bomb als toetje!

Infame – Largo do Intendente, Pina Manique no 4, Lissabon

6. Can the Can

Bezoek je Lissabon, dan bezoek je het Praça do Comércio, het grote plein in het centrum aan de rivier de Taag. Wil je een mooi uitzicht over het plein (en de wijk Baixa), beklim dan de Arco da Rua Augusta. Aan de rand van het plein zit restaurant Can the Can. Hier wordt Portugees gekookt met voornamelijk vis… uit blik. De koks gebruiken de vis in exclusieve, gastronomische gerechten, die ook gewoon erg lekker zijn. Je kunt hier overigens ook terecht voor vlees- en vegetarische gerechten. Can the Can heeft een groot terras op het Praça do Comércio. Binnen vind je overal knipogen naar de ‘cans’, in bijvoorbeeld een wand en een lamp van blikjes.

Can the Can – Praça do Comércio 82, Lissabon

Praktische informatie:

Vervoer: Er gaan dagelijks meerdere vluchten naar Lissabon.
Overnachten: We zijn fan van Dear Lisbon dicht bij Chiado.
Meer tips nodig? Lees ook onze 10x lekker uit eten in Lissabon tips.
Meer lezen over Lissabon? Visit Portugal

Persoonlijke tip van Liesbeth:
Heb jij een stedentrip naar Lissabon op de planning en vind jij het ook zo leuk om aan de hand van de tips van een local een stad te ontdekken? Hop je het liefst van hotspot naar hotspot? Neem de Time to momo stedengids Lissabon mee op reis. Deze reisgids staat boordevol met de leukste tips. Niet alleen het beroemde trammetje no. 28, Alfama en de bekende bezienswaardigheden, maar juist ook die plekjes die je zelf niet snel vindt. Aan de hand van 6 verrassende wandelroutes neemt local Natasha von Muhlen je mee op stap.

Overzicht