Geel strandhuisje in Skåne

Het beste van Zweden
Zweden: 10 redenen om naar Skåne te gaan

Geel strandhuisje in Skåne

Skåne, de meest zuidelijke provincie van het land, biedt je (bijna) alles wat je mag verwachten van Zweden én is dichterbij dan je denkt! Wanneer je vanuit Denemarken de beroemde Öresundbrug (the Bridge) over rijdt, omringd door water, voel je je lichaam en geest langzaam ontspannen.

Het is bijna magie, hoe je het land ingetrokken wordt. Daar aan de horizon, daar wil je naar toe! Het licht is anders, de uitgestrektheid van het glooiende landschap zorgt voor ruimte in je hoofd en zelfs op een drukke dag is er weinig verkeer op de wegen. De stranden hebben een bijna exotisch karakter door de kleur van het zand, het zeewater is helderblauw, de rode huizen laten je hart een sprongetje maken. Hier wil je zijn, hier wil je blijven. Ik overtuig je graag om zelf het Skåne-gevoel te ervaren. Los van dat gevoel zijn er genoeg andere redenen te noemen om in de auto te stappen en naar Skåne te rijden. Ik geef je er tien.

Foto © Jenny Brandt

1. Dichterbij dan je denkt

Met gemak rijden we binnen een dag naar Oostenrijk, Italië of Zuid-Frankrijk, maar voor velen lijkt Zweden veel verder. Ga de volgende keer noordwaarts! In amper 9 uur rijd je van Utrecht via Noord-Duitsland en Denemarken naar het zuiden van Zweden: Skåne.

2. Ruim 400 kilometer kust

Dol op zon, zee en strand? Je vindt het hier in overvloed, gegarandeerd die laatste twee. Is de westkust boven Malmö grillig met rotsachtige baaien en steile kliffen, aan de oostkust vind je eindeloos lange stranden met wit(!) zand. Deze strook langs de oostkust van Skåne wordt ook wel de Zweedse Rivièra genoemd. In de zomer heb je hier zelfs nog vaak het strand voor je alleen.

Foto © Carolina Romare

3. Interessante steden

Stad en strand combineren? In Skåne ligt alles dicht bij elkaar. De steden Helsingborg, Ystad en Malmö liggen aan de kust, met het strand voor de deur. Elke stad heeft een andere charme; Malmö met haar creatieve vibe, Helsingborg met een rijke historie en Ystad met een bijna dorps karakter. Netflix addict? Treed in het spoor van Saga Norén en bezoek de filmlocaties van The Bridge in Malmö en Ystad.

Foto © Werner Nystand

4. Wooninspiratie

Alleen al door rond te rijden in Skåne raak je geïnspireerd. Door het kleurrijke landschap met her en der verspreid houten huizen in alle maten en vormen. Tel daarbij de mooie (design-)woonwinkels en Loppis stalletjes (brocante) en je bent blij dat je met de auto bent gegaan! Inkopen maar voor een snufje Zweden in huis.

5. De Zweedse traditie Fika

De Zweedse koffiecultuur mag wat mij betreft naar Nederland overwaaien. In Zweden gaat geen dag voorbij zonder fika, de traditionele koffiepauze (2x daags) al dan niet met lekkers als kanelboller en chokladboller. De provincie Skåne spant in Zweden de kroon qua leuke koffietentjes. Zelfs verstopt op het platteland, in the middle of nowhere, vind je echte fika pareltjes!

Foto ©​ Carolina Romare​

6. Goed voor lijf en leden

De rust, de ruimte, de lucht… het leven lijkt hier lichter, de dagelijkse sleur en stress ver weg. Geen drukte op de wegen, geen platgelopen natuurgebieden, geen overvolle stranden. In Skåne laad je je weer op! Helemaal als je ook de Zweedse badcultuur volgt. Doe als de Zweden en maak dagelijks een gangetje naar zee, dompel jezelf even onder in het (ijs-)koude water en slof weer terug (in badjas over straat is heel gewoon!) naar je vakantieverblijf. Een dagelijkse portie adrenaline en tintelingen door je lijf voor de broodnodige energie.

Foto ©​ Mickael Tannus

7. Gezond én lekker eten

Op culinair gebied word je in Skåne echt positief verrast. Hippe hotspots en markthallen, sterrenrestaurants en lokale toppers serveren gezond en puur eten. Biologisch, vers en ecologisch; het bewustzijn is groot. Bijna alle ingrediënten in de restaurants komen hier van eigen bodem, tot aan de wijn toe.

Foto © Carolina Romare

8. Skåne is voor iedereen!

Misschien overbodig te zeggen, maar Skåne biedt voor iedereen wat wils. Cultuurliefhebber? Bezoek de steden, kastelen en mooie buitenplaatsen. Foodaddict? Proef de lokale specialiteiten, maak een reis langs de landwinkels en ontdek nieuwe smaken. Actieve vakantieganger? Loop een of meerdere trajecten van de bijna 1250 kilometer lange Skåneleden trail. Liever op de fiets? Volg de Kattegattleden langs de kust van Helsingborg naar Göteborg. Met je gezin op vakantie? Kastelen bouwen op het strand, hutten maken in de bossen of railfietsen. Op zoek naar rust… in overvloed aanwezig!

Foto’s ©​ Mickael Tannus

9. Niet alleen maar bos

Deze wil ik graag extra benadrukken. Toen ik vertelde naar Zweden te gaan, kreeg ik regelmatig de reactie: ‘staat nog op mijn verlanglijstje, maar de donkere bossen houden me tegen. Ik ben zo bang dat ik er depressief word’. Reden te meer om naar Skåne te gaan, want die uitgestrekte bossen vind je hier nauwelijks! De zee is overal dichtbij, het binnenland is licht glooiend, bedekt met fruitbomen, akkers, wijngaarden en af en toe een stuk bos. Volop afwisseling en zeker niet donker.

Tijdens deze rondreis door Skåne beleef je het allemaal! 

Foto ©​ Anders Tukler

10. Verborgen parels

Misschien wel het allerleukste zijn de verborgen parels, de onverwachte ontdekkingen onderweg. Een wereldberoemd bakkertje achter een gevel waar de verf vanaf bladdert, een adembenemend mooie woonwinkel aan een verlaten landweggetje, de gepassioneerde verhalen van de eigenaresse van de appelfarm, het verborgen strandje met spierwit zand, dat ene fika moment waarvan je nog dagen blijft watertanden…

Dat allemaal is Skåne… en nog veel meer! Wanneer ga jij?

Foto ©​ Apelöga

Hoe kom je er?

Per auto ben je binnen een dag in Malmö. De kortste route (vanuit Utrecht is het zo’n 790 kilometer), leidt je via de ferry Puttgarden – Rødby (ongeveer € 90,- per enkele reis) en de Öresundbrug (€ 50,- per enkele reis).

Overzicht