Lange pier die de zee in loopt

Deze adressen mag je niet missen!
Zweden: Parels in het zuiden van Skåne

Lange pier die de zee in loopt

Zodra je Zweden binnenrijdt over de Öresundbrug en je slaat rechtsaf, dan kan het grote genieten beginnen. Het zuiden van Skåne kenmerkt zich door zandstranden, duinen, glooiende heuvels met appelbomen en schilderachtige vissersdorpjes. Neem de tijd om te dwalen en ontdekken. Uiteraard tippen we je de hoogtepunten, maar laat je vooral ook verrassen door de ‘verstopte’ adressen op onverwachte plekken.

De leukste strandhuisjes

In de zuidwesthoek van Skåne vind je het smalle schiereiland Falsterbo, met de badplaatsen Skanör en Falsterbo: je eerste stop na aankomst in Zweden. Hier wil je alleen al even naar toe voor de strandhuisjes. Een beetje vervallen, met afgebladderde witte verf, op het strand bij Ljunghusen beach en felgekleurd op het strand bij Skanör. Beiden even fotogeniek! Maak een wandeling over het witte zandstrand met zicht op de huisjes en neem na afloop de tijd voor een fika in het haventje bij J. Persson.

De route tussen Malmö en Simrishamn (een pittoresk dorp met gekleurde huisjes aan zee) is een klassieker. Volg de kustweg (niet de grote weg) en stop onderweg voor onderstaande adressen.

Hippe & coole hotspot voor een tussenstop

Maak een tussenstop bij het kleine vissershaventje van Hörte, tussen Trelleborg en Ystad. Niet te snel rijden, je bent er zo voorbij. Het hippe restaurant Hörte Brygga, waar je overigens niet alleen maar vis eet, neemt geen reserveringen aan, dus misschien moet je even in de rij staan. Het wachten waard! ‘Eten moet niet alleen goed zijn, het moet ook goed doen’.

Hörte Hamn – Dybäck 465, 274 54 SkivarpFoto © Carolina Romare

In de voetsporen van Wallander

Ystad is een charmante kleine stad, bekend van detective Wallander uit de misdaadromans van Henning Mankell. Slenter door de straten met kinderkopjes en vakwerkhuizen in alle kleuren of treed in Wallanders voetsporen tijdens de Wallander tour en ontdek zijn Ystad.

Foto ©​ Frits Meyst / WideOyster.com

De streek Österlen

Vanaf Ystad volg je de kust noordwaarts, door een van de meest populaire regio’s binnen Skåne: Österlen. Het gebied is oogstrelend mooi met glooiende landschappen met akkers, weilanden en fruitbomen, boerderijen verspreid over de heuvels en duinen met stille stranden langs de kust. Verstopt in de heuvels vind je de leukste cafés, boerderijwinkels en tuinen. Ik heb er een aantal voor je geselecteerd, maar gun jezelf ook de tijd om links of rechtsaf te slaan en zelf op ontdekking te gaan. De keuze is reuze!

De beste bakker van Zweden

Net buiten Ystad ligt midden tussen de landerijen het beste koffiecafé van Zweden: Olofs Viktor’s Cafe. In 2012 werd Olofs verkozen tot beste bakker van Zweden, je staat hier voor je koffie en brood in de rij. Maar dat doe je graag! Hoewel je aan de buitenzijde niets bijzonders ziet (we zijn er aan voorbij gereden met de gedachte: ‘Dit kan het niet zijn’) stap je binnen in een warme en gezellige bakkerij met een groot café ingericht met kringloopvondsten en kunst. Op een mooie dag zit je in de binnentuin te genieten van je fika (met taart uiteraard).

Olofs Viktor’s Cafe – Glemminge, Österlenvägen 86, 270 21 Glemmingebro

Foto ©​ Carolina Romare

Mooiste strand van Skåne

Tussen Ystad en Simrishamn ligt het mooiste strand van Zweden: Sandhammaren. Het 12 kilometer lange zandstrand lijkt wel uit het Caribisch gebied te komen, zo wit is het zand, zo helder de zee. Niet voor niets is het strand verschillende keren verkozen tot mooiste van Zweden.

Foto ©​ Carolina Romare

Voor fietsliefhebbers

Vanaf Simrishamn start de nationale fietsroute Sydostleden, noordwaarts langs de kust, door vissersdorpjes en de appeltuin van Zweden naar het noorden van Skåne en Växjö in Småland. 270 kilometer fietsplezier!

Foto © Mickael Tannus

Bij de beroemde TV kok Marie in de tuin

Neem onderweg naar Kivik de afslag naar Rörum (met witte huisjes, rozen en stokrozen) voor een bezoek aan biologische tuin Mandelmanns Trädgårdar, waar je echt even Marie’s taart moet proberen. Vooraf wel de openingstijden controleren én een kaartje kopen, anders mag je niet naar binnen (vanwege drukte).

Mandelmanns Trädgårdar – Djupadal Rörum, 272 95 Simrishamn

Vissersdorpje aan de appelkust

Door valleien vol fruitgaarden (voornamelijk appelbomen) reis je noordwaarts, langs de zogeheten Appelkust. Voordat je Kivik bereikt, passeer je Stenshuvud national park and nature reserve, waar je wordt uitgedaagd naar het hoogste punt (bijna 100 meter) te klimmen voor het uitzicht over zee.

In Kivik moet je vis eten bij Buhres Fisk. Reserveren verplicht! Dit awardwinnende restaurant, hip ingericht in pasteltinten, is favoriet bij de Zweden. Kun je niet genoeg krijgen van de smakelijke vis? Loop binnen bij de bijbehorende Buhres Butik & Rökeri, waar de mooiste en meest verse vis wordt verkocht. Een must voor visliefhebbers!

Buhres Fisk – Brogatan 7, Hamnplan 277 30 Kivik

Foto ©​ Miriam Preis

Op appelsafari

Wedden dat je nog nooit op appelsafari bent geweest? Je kunt de appeltuin van Zweden niet verlaten zonder een bezoek aan een appelboerderij. Bezoek de Källagården Farm in de heuvels bij Brösarp, omringd door appelboomgaarden en weilanden met schapen. Ga met de enthousiaste en gepassioneerde Helena mee op excursie en laat je alles vertellen over de verschillende appelsoorten, pers je eigen appelsap en proef appelcake. Het allerleukste van dit uitstapje? De appeltrein!

Källagården – Källagårdsvagen 273 50 Brösarp

Praktische informatie:

Vervoer: een eigen auto (of fiets) is nodig om deze parels aan de oostkust te ontdekken. Veel plekjes liggen afgelegen.

Overnachtingsadressen:

Skanörs Gästgifvaregård – Mellangatan 13, 239 30 Skanör
In deze authentieke herberg vind je slechts 10 kamers, elegant en smaakvol. Hier moet je eigenlijk alleen al heen voor het diner en de gastheer. Verse ingrediënten uit Skåne worden gebruikt voor gerechten uit de Nordic Cuisine. Ik kan zeggen; om je vingers bij af te likken!

Karlaby Kro – Karlaby, 272 93 Tommarp
Midden in het glooiende binnenland van Österlen ligt dit ****hotel met ruime kamers rondom een patio. Een begrip in de omgeving, met een restaurant waar je fantastisch eet!

Persoonlijke tips van Marleen:

  • Apotekarns sfeervolle B&B met restaurant in een binnentuin. Storgatan 17, Simrishamn
  • Mellby Klockargård B&B met 7 kamers, elk in een eigen stijl, zoals je in Zweden verwacht. Licht, zonnig, veel hout en met een kas in de tuin waar je thuis van droomt. Mellby Backe 10, 277 35 Kivik

Meer lezen over Skåne?

N.B. controleer vooraf aan je bezoek de openingstijden van de verschillende café’s en restaurants.

Overzicht