Kullaberg, Söderåsen & Stenshuvud
Zweden: De 3 mooiste natuurgebieden van Skåne

Zeg Zweden en onbewust gaan je gedachten uit naar de natuur. Ongerept, leeg, wild en uitgestrekt. In Zweden is natuur altijd dichtbij, zo ook in Skåne. Bezoek je het zuiden van Zweden dan mag je deze drie (totaal verschillende) natuurgebieden niet missen!

1. Kullaberg nature reserve

Kullaberg nature reserve is een rotsachtige schiereiland ten noorden van Mölle, aan de westkust van Skåne, een populair wandelgebied door de spectaculaire vergezichten. Vanuit de dorpjes Mölle en Arild starten verschillende wandelroutes over het schiereiland naar de Kullens fyr vuurtoren, waar je het bezoekerscentrum vindt. Vraag bij de vuurtorenwachter naar de legende van de Kullaman en bezoek op Kullaberg ook Nimis, een omstreden kunstwerk gebouwd van drijfhout, gemaakt door kunstenaar Lars Vilks.

De vergezichten tijdens je wandeling langs de kust benemen je af en toe de adem (of zijn het de klimmetjes tussendoor?). Beneden je rotsen, steile kliffen en inhammen, in de verte de Öresund en het Kattegat met her en der een (zeil-)bootje.

Fika? Brandstation Mölle

Na inspanning volgt ontspanning… Keer na je wandeling over het schiereiland terug naar Mölle voor een fika bij het leuke Brandstation. In de haven vind je deze voormalige brandweerkazerne, nu omgetoverd tot een hip café met fijn terras aan het water. De geur van versgebakken brood en kaneelbroodjes komt je tegemoet. Zie deze lekkernijen maar eens te weerstaan na je wandeltocht…

N.B. alleen geopend tijdens de zomermaanden

2. Söderåsen national park

Van de ruige kust naar het groene en beboste binnenland bij Söderåsen national park een groter contrast is nauwelijks mogelijk. Bij de entree van het park vind je het Skäralid meer, omringd door hoge beukenbomen. Hiervandaan starten wandelingen van verschillende lengtes. Van 2,5 kilometer tot ruim 20 kilometer. Onze tip: start met je wandeling door het dal en bewaar de klim naar het uitzichtpunt van Kopparhatten (200 meter hoogte) met zicht over de Grand Canyon van Skåne voor het laatst. Door het dal volg je geruime tijd de kabbelende beek, over vlonders en bruggetjes langs varens en mossen; sprookjesachtig mooi!

Fika? Bjärhus gårdsbutik

Haal vooraf aan je bezoek aan Söderåsen een picknick bij de landwinkel van Bjärhus (‘het huis bij de heuvel’). De boerderij is al 7 generaties in de familie en wordt gerund door Elisabeth en Lars, samen met hun drie zonen. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel, net als het welzijn van dieren. De award-winnende huisgemaakte worsten worden gemaakt van vlees van dieren waarvan ze weten dat ze een goed leven hebben gehad. Verzamel in de boerderijwinkel brood, fruit en vlees voor een picknick op de berg.

Bjärhus gårdsbutik  – Bjärhus 7738, 264 93 Klippan

Stenshuvud national park and nature reserve

Een van de mooiste nationale parken in het zuiden van Zweden is Stenshuvud national park and nature reserve, aan de oostkust van Skåne in Österlen. Het park bestaat uit een langgerekt wit zandstrand en glooiende heuvels tot bijna 100 meter hoog. Beklim ‘mount Stenshuvud’ voor een fantastisch uitzicht, wandel door de heuvels met wilde bloemen en heideplanten en dwaal door het bos dat uitkomt op het strand.

Foto © Carolina Romare

Fika? Café Allé

Café Allé ligt midden tussen de landerijen, niet ver van het nationaal park. Op een mooie dag zoek je na je bezoek aan Stenshuvud een plekje op het terras in de tuin. Met een beetje geluk komt er een hertje voorbij huppelen. Geniet van Scandinavische sandwiches, homemade hartige of zoete taart of gewoon een kopje koffie. Volop lekkers om ter plekke te eten of mee te nemen.

Allé – Ingvarsdal, Svabesholm, 277 35 Kivik

Nog niet uitgewandeld? Volg de Skåneleden trail

De natuurparken in Skåne zijn met elkaar verbonden door de Skåneleden trail, een wandelroute van ruim 1250 kilometer door de natuur. De trail is verdeeld in 5 afzonderlijke routes, onderverdeeld in totaal 107 etappes, die makkelijk te combineren zijn. Waar je ook bent in Skåne, er is altijd een stuk van de Skåneleden trail bij je in de buurt. Dichter bij de natuur kun je niet zijn!

Nieuwsgierig geworden? Lees snel meer over Skåne 

Foto © Mickael Tannus

Overzicht