Een gele Volkswagen Kever op een landweg bij Watermolen Noordmolen op Landgoed Twickel

Het leukste uitje in Twente
Eropuit: toeren met een Kever

Een gele Volkswagen Kever op een landweg bij Watermolen Noordmolen op Landgoed Twickel

‘We hebben een gele Volkswagen Kever Cabrio voor je klaar staan’, vertelt de gastheer bij Keveruitje in Delden. Mijn hart maakt een sprongetje. Hoewel het absoluut geen weer is voor een cabrio, het miezert en is grijs, wordt de Kever het zonnetje van de dag. We krijgen een route mee, bijna 60 kilometer over de mooiste landweggetjes door Hof van Twente en gaan na een korte uitleg giechelend op pad.

We zakken in de bruine leren stoelen, die sporen laten zien van een intensief gebruik, en bewonderen het dashboard. Niet dat er veel te bewonderen is en precies dat maakt het zo mooi. Geen navigatie, ingewikkelde lampjes, overbodige gadgets en HELP, ook geen verwarming… We trekken onze sjaal iets strakker en starten de motor. Nog even de deur open om de gordel om te doen. Die sjaal kan al snel weer af: onze Kever heeft geen stuurbekrachtiging, de inspanning bij het rijden houdt je warm, de motor aan onze voeten doet de rest.

Landgoed Twickel

Met een enorme grijns op ons gezicht en vaker toeterend dan is toegestaan verlaten we Delden, op naar Landgoed Twickel. De ommuurde moestuin/kwekerij ligt er nog verlaten bij en ook op de lange oprijlaan naar het kasteel zijn we de enige vroege vogels. Het landgoed is een van de grootste van ons land en grotendeels opengesteld voor het publiek. De kasteeltuinen met oranjerie zijn te bezoeken van april tot oktober, het bezoekerscentrum met de Landgoedwinkel is elk weekend open. Aan de rand van Landgoed Twickel vind je parkeerplaatsen (€ 2,-), waarna je het landgoed te voet kunt verkennen.

Even uitstappen voor de Umfassungsweg

Een netwerk van wandelpaden leidt je langs de mooiste plekjes op het landgoed. Langs historische boerderijen met karakteristieke zwart-witte luiken, meanderende beekjes, bos en weilanden. Een van de wandelingen die je eigenlijk niet mag missen is de Umfassungsweg, een route van ongeveer 11 kilometer die je een goed beeld geeft van de verscheidenheid op het landgoed. Favoriet stukje is het Vlonderpad door het Koematenveld.

Omdat we het liefst alleen maar willen rijden met onze gele Kever, besluiten we de wandelroute rondom Twickel in te korten. Vanaf de parkeerplaatsen in de buurt van Kwekerij de Border en vanaf café-restaurant ‘t Hoogspel wandel je langs Museumboerderij Wendezoele naar het Vlonderpad en langs de andere kant van de Twickelervaart en de Noordmolen terug. Pik je het mooiste stukje mee en kom je ook nog langs een klein kraampje met koffie en boerenproducten!

Vrijheid, blijheid tijdens je Keveruitje

Gegrepen door de schoonheid van Twickel verlaten we meerdere keren de route om willekeurig wat landweggetjes in te slaan. We voelen de rust van Twente en nemen de tijd om zelf te ontdekken. Net als de Tukkers, die zich niet laten gek maken en opjagen door de klok. ‘Neem de tijd’ is vanaf nu ook onze lijfspreuk. Het toeren met een Kever maakt het makkelijk om te onthaasten: de pruttelende oldtimer dwingt je om even gas terug te nemen.

De autoroute door Hof van Twente

Onze route van loopt verder door Hof van Twente. Tuffend over rustige weggetjes hebben we af en toe het gevoel alleen op de wereld te zijn. We stoppen waar het mooi is, passeren dorpjes waar de tijd stil staat, bewonderen kastelen rondom Diepenheim, zien het Twentekanaal regelmatig voorbij komen, lunchen bij De Zon in Goor (met bijpassende gele stoelen op het terras) en dromen van een huisje op het Twentse platteland.

Het dak eraf 

Natuurlijk gaat het dak eraf! Letterlijk en figuurlijk. De tranen van het lachen lopen over onze wangen tijdens het rijden. Wat is het leuk! En als je dan op pad bent met een cabrio, moet je toch ook even zo rondrijden. Het dak gaat er af, maar alleen voor de foto. Het toeren met een Kever kan prima in de winter, de motor verwarmt je goed, maar voor het open dak wachten we nog even op de zomer. Dan komen we graag terug, nog zoveel te ontdekken in Twente!

Alles wat je wilt weten over dit bijzondere uitje:

Wil je ook zo’n bijzonder dagje uit plannen in het Hof van Twente? Een paar handige tips:

  • De Kever is te huur bij Keveruitje in Delden. Keveruitje heeft drie locaties in Nederland: Delden, Woerden en Maastricht. Ze zijn gespecialiseerd in bedrijfsuitjes/groepsarrangementen. Van maandag tot vrijdag ben je ook van harte welkom om individueel op pad te gaan, met of zonder route. Je huurt een Kever voor € 150,- (excl. btw) per dag van 09.00 tot 17.00 uur, inclusief 100 kilometer rijden. Voor het rijden moet je je ID meenemen en een borg betalen. En dan gaan!
  • Landgoed Twickel bezoeken? Bekijk alle mogelijkheden, bezienswaardigheden en openingstijden  op de website van het landgoed.
  • Wandelen rondom Twickel: download hier de route van de Umfassungsweg.
  • Blijven slapen? Net buiten Diepenheim ligt B&B, groepsaccommodatie en vergaderlocatie de Woeste Wieven. De nieuwe boerderijlodge kamers kijken uit over de landerijen. Een van de kamers heeft een schommel, extra leuk! Met een beetje geluk zie je bij het ontwaken de reeën door het veld lopen.

Meer lezen over (Hof van) Twente?

 

Overzicht