Een van de charmante straatjes van Zaltbommel met gekleurde gevels

Gluren achter de muren
Stedentrip: vestingstadje Zaltbommel

Een van de charmante straatjes van Zaltbommel met gekleurde gevels

Zaltbommel: een kleine vestingstad met een mooie kerktoren die als een baken boven het vlakke land van Maas en Waal uit steekt. Heb je die toren nog nooit gezien, dan ken je vast het oud-Hollandse kinderliedje over de torenspits van ‘bi ba bommel’ wel. Dat het de moeite waard is om eens richting die toren te rijden om achter de stadsmuren te gluren, weten maar weinig mensen.

En dat is helemaal niet zo gek. Als je over de omliggende weggetjes langs eindeloze akkers slingert, wijst niets op het levendige centrum achter de muren. En eerlijk is eerlijk; als ik ’s morgens om half 10 het stadje in rijd, is dat ook nog niet zo. Maar als ik uitstap en mijn neus in de lucht steek, ruik ik niet alleen de gevulde koeken van de bakker maar ook een aangename energie die mij nieuwsgierig maakt.

Stadswandeling door Zaltbommel

De tour begint bij de mooiste wijnwinkel van Nederland; Luuc van Boort. Marga Merks-van Boort, de vierde generatie die samen met haar man deze winkel leidt, heeft aangeboden de Bommelse geheimen te onthullen tijdens een stadstour. Wanneer je de wijnwinkel binnenstapt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Alleen het tikken van de antieke klok verraadt dat dat misschien toch niet het geval is. Als de enthousiaste Marga de hoek om komt, weet ik dat zeker!

Marga neemt me gelijk mee naar de eerste stop. Tijdens de wandeling bevestigt ze mijn vermoeden dat Zaltbommel langzaam wakker wordt. Behalve voor een kopje koffie of thee bij de Koopvaardij dan… Want daar loopt het op dit tijdstip al aardig vol. Niet alleen de koffie en thee maar ook de taarten zijn super vers. Helaas zitten de kokosmakronen met limoen en gember nog in de oven. Daarvoor kom ik graag nog eens terug.

De Koopvaardij – Boschstraat 32, 5301 AE Zaltbommel

Fleurige straten

Een wandeling door de stad laat charmante straatjes zien met prachtige gevels. De geveltuintjes staan er nu nog een beetje kaal bij. Maar het aantal potten, waar het eerste groen dapper bovenuit steekt, belooft een prachtige uitbarsting in de lente. Ook de tuin van de grote Sint Maartenskerk schijnt de moeite waard te zijn. Oud advocate en nu landschapsontwerper met zeer groene vingers Carien van Boxel plant hier ieder jaar een bloembollenschilderij waarvan het patroon alleen van boven in de toren te zien is. Dat wordt klimmen dus… Nog niet genoeg gewandeld? Maak een rondje langs de stadswallen en zeven bolwerken (stadsparken).

Inspiratie in en uit de stad

Deze creativiteit is Zaltbommel niet vreemd. Verschillende galerieën wisselen elkaar af. Bij Atelier leer D inge vind je tassen, ceintuurs en sieraden van leer. Bij de Oogappel worden de mooiste doeken en sjaals geweven op een oud weefgetouw. Het leuke is; inspiratie halen de kunstenaars uit hun eigen stad. Tassen zijn vernoemd naar bekende Bommelaars en fotografen zetten deze BB’ers op de gevoelige plaat. De foto’s en schilderijen hangen weer in de leuke boutiques die Zalbommel rijk is. Een pareltje is Vandaan fashion. Niet alleen de kleding maar ook de sieraden en de brocante vondsten maken dat je niet met lege handen deze concept store verlaat.

Oogappel – Kerkstraat 24, 5301 EH Zaltbommel
Vandaag Fashion – Tolstraat 4B, 5301 AX Zaltbommel

Kunstrondje Zaltbommel

Inspiratie opdoen kan ook tijdens het Kunstrondje Zaltbommel. Maar liefst 19 ateliers en galeries zetten elke 1e zondag van de maand de deuren open voor het publiek. Leuk om ongedwongen binnen te kijken! Combineer je kunstrondje met een bezoek aan de Zaltbommelse stadswallen, een zoektocht naar de gootspoken of ga de stad uit voor de Hollandse Waterlinie met Slot Loevestein.

Een smakelijke tussenstop

Lunchen (en eigenlijk ook dineren) doe je bij het Bommels Bakhuys. De deur van het Bakhuys staat op een kier als we langs lopen en ik ben gelijk verkocht door de geur van ‘quiche aux quatres fromages’. Als ik gastvrouw Carlijne met rode wangen in haar courgette soep zie roeren en ze uitgebreid vertelt over haar jarenlange ervaring met table d’hôtes in Frankrijk en haar avontuur om dit fenomeen ook in Nederland te introduceren, ben ik helemaal om! Joie de vivre viert hier hoogtij en dat gewoon in Zaltbommel, je t’aime!

Bommels Bakhuys – Gamerschestraat 55, 5301 AR Zaltbommel

Zaltbommel is leuk voor het hele gezin

Shoppen, theeleuten, tuinen en galerieën; leuk om met een vriendin te doen! Daarnaast is Zaltbommel ook leuk voor het hele gezin. Tijdens een wandeling door de stad gaan de kinderen op zoek naar ‘gootspoken’ (betonnen beelden in de goten van de karakteristieke huizen) en maak je ze dolgelukkig met een bezoek aan het Jip en Janneke museum. De mannen parkeer je bij de stoere barbershop Maclaine’s of stuur je langs het broertje van Vandaan fashion, Meneer Daan.

MacLaine’s Barbershop – Boschstraat 57, 5301 AC Zaltbommel

Na een dag genieten in dit stadje met dorpse charmes sluit je natuurlijk af bij de wijnbar van Luuc van Boort. Op donderdag en vrijdag ben je in deze bar met uitzicht op de Waal van harte welkom voor druivensap met én zonder alcohol.

Wijnbar Bij van Boort – Waterstraat 46, 5301 AK Zaltbommel

Stadswandeling maken?

Ook een bezoekje brengen aan Zaltbommel? Ga dwalen door de straten of verken de stad aan de hand van de Stadswandeling Zaltbommel of Stadswandeling Gootspoken. Omdat de VVV beperkt geopend is, zijn de routes ook verkrijgbaar bij Lunchcafé In de Roos en de Bruna.

Blijven slapen?

Verken Zaltbommel tijdens een verblijf bij een bijzonder plekje in de buurt:

Overzicht