bloesem in de lente

Gratis cadeautje van de natuur
Lente: Beleef de Betuwse bloesem

bloesem in de lente

Ieder voorjaar maakt ons hart een sprongetje als we de eerste bloesems aan de fruitbomen zien in de Betuwe. Hoewel de lente volgens de kalender al eerder begint, kondigt de bloesem pas écht de komst van het voorjaar aan. Pas als de temperatuur stijgt, beginnen de knoppen te bloeien. Wanneer dat is, is ieder jaar anders.

Meestal start de bloesemperiode half april en als het goed weer is, duurt ze wel tot eind mei. Als eerste staan de pruimen- en kersenbomen in bloei, gevolgd door de peren- en tot slot de appelbomen. Benieuwd of er al bloesem is? Op bloesem.info vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe. QXBwZWxibG9lc2Vt

Picknicken tussen de bloesem in de boomgaard

Ook genieten van de bloeiende boomgaarden? Er zijn veel wandel- en fietstochten door de Betuwe. Er zijn bijvoorbeeld twee ov-wandelroutes vanaf station Geldermalsen (van 8,5 en van 22 kilometer) die onder andere leiden over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De Appeldijk waarover je wandelt, is een must voor wie van bloesem houdt. De dijk is voor het grootste deel afgesloten voor auto’s en motoren, dus je hebt hier alle ruimte om te wandelen of fietsen. Aan het begin van de Appeldijk ligt B&B De Neust, waar je in een oude, authentieke hoeve kunt overnachten. Fietsen huren kan iets verderop in Tricht, bij Fruitbedrijf de Hoenderik. De Hoenderik heeft ook een fijn terras naast de boomgaarden, een B&B, een theeschenkerij (probeer de verse appeltaart) en je kunt er een mand afhalen om te picknicken in de boomgaard. Vanaf juni kun je hier zelf je fruit halen uit de zelfpluktuin!QXBwZWxkaWprIE1pYWVud2FlcmR0IDI=QXBwZWxkaWprIE1pYWVud2FlcmR0IA==

Rode Kruis Bloesemtocht

Ben je een fervent wandelaar, loop dan de Rode Kruis Bloesemtocht in april. Er zijn acht routes, variërend van 8 tot 40 kilometer. Alle routes lopen langs de oevers van de rivier de Linge. Veel eigenaren stellen hun land open voor de Bloesemtocht, dus je komt op de mooiste plekken waar je normaal gesproken niet mag komen. De routes starten allemaal op het veilingterrein van de Koninklijke Fruitmasters in Geldermalsen, naast het Centraal Station. De route van 8 kilometer is ook prima met kinderen te wandelen. Liever hardlopen? Je kunt de Bloesemrun lopen. Voor beide tochten heb je een startbewijs nodig.
QmxvZXNlbQ==Q2xvc2UgdXAgYmxvZXNlbQ==

Bijzonder stadje in de bloesem

Een bijzonder leuk stadje in de Betuwe is Buren. Het stadje zou qua looks prima passen in een Dickenstafereeltje en heeft bovendien leuke winkels (ook op zondagmiddag open) en plekken om te eten en drinken. Onze favoriet voor een borrelplank is Restaurant De Prins. Bij mooi weer op het terras op de oude stadswal, aan het water, en bij minder mooi weer in het historische pand op de wal. De hotelkamers hier zijn ook prachtig. Buren heeft zijn eigen bloesem(wandel)route van 7 tot 10 kilometer. Er is ook een klompenpad van 13 kilometer. Heel fijn: beide routes leiden langs de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Hier geen bloesem, maar wel wijn!

Met een bootje

Veel boomgaarden liggen in de uiterwaarden van de Linge. Vanaf het water is dan ook een van de fijnste manieren om de bloesem van de Betuwe te bekijken. Je kunt op meerdere plaatsen voor een dag of dagdeel een bootje huren. Wil je het wat actiever, dan kun je ook kanoën over de Linge. In onder andere Buren, Tricht, Rhenoy en Leerdam zijn leuke terrassen waar je kunt aanleggen. Bij het pontje in Enspijk vind je een enorme schommel die tot boven de rivier komt, topper voor kleine en grote kinderen!
QXBwZWxibG9lc2VtIDI=

Nog meer leuke tips voor de lente?

 

Overzicht