Bloesem in de perenbomen

Bollenpret en bloemenpracht
Lente: 10x toeren en wandelen langs bollen & bloemen

Bloesem in de perenbomen

In de lente doet Nederland Bloemenland haar naam eer aan. De akkers kleuren dan rood, roze en geel van voorjaarsbloemen. Maar ook de natuur komt kleurrijk tot leven. Ga op expeditie naar de blauwe bossen. Struin langs bollenvelden in de polder. En toer langs de mooiste bloesems voor een dag puur lentegeluk.

Tip 1. Bollen in de polder

De Tulpenroute Noordoostpolder is door National Geographic uitgeroepen tot een van de mooiste autoroutes ter wereld! Toer kilometers langs kleurrijke velden en verrassende bedrijven.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Op alle tuinadressen serveren ze koffie en lekkers. Bij De Goldhoorn Gardens kun je ook reserveren voor een high tea of lunch.

Tip 2. Peddelend langs de bloesems

De Betuwe staat bekend als dé fruittuin van Nederland. Maar in de lente ligt hier hét Bloesemhart van het land. Er zijn talloze officiële fiets- en wandeltochten uitgezet die je langs de mooiste boomgaarden leiden. Fraai is de Lingeroute, een fietstocht die rivier De Linge volgt als rode draad door het bloeiende landschap. Startpunt is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt met de beroemde Appeldijk. Peddel daarna door pittoreske dorpjes als Asperen en Rumpt. Fijn: het gebied is rijk aan theetuinen! Wil je liever peddelen over het water? Al varend over de Linge geniet je van de roze bloesemzee. Reserveer een kano in Leerdam of huur je eigen sloep.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Genieten van thee en gebak met room pal aan de Linge: bij de Boutesteijnse Theetuin in Rumpt zit je goed.

Tip 3. Tulpen uit Zuid-Holland

De uitgestrekte zandgrondvelden op Goeree Overflakkee kleuren in april rood, roze en geel van de…. tulpen! Honderdduizenden bollen komen dan tot bloei. De bloemen zelf zijn voor de teler niet interessant; die kweekt het gewas puur voor de bollen. Maar als bezoeker geniet je van het oer-Hollandse plaatje onder de Zuid-Hollandse hemel.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Loop even langs of binnen Bij Elles in Middelharnis, voor de versgebakken taart van de dag.

Een veld met witte tulpen met een rode tulp ertussen

Tip 4. Blauw sprookjesbos

Het Hallerbos bij het Belgische Halle verandert ieder jaar in april in ‘The Blue Forest’. Van heinde en verre komen natuurliefhebbers dan af op de overweldigende bloei van de wilde blauwe boshyacint. Maar let op: de bloeiperiode is weersafhankelijk. Houd de website in de gaten wanneer het sprookjesachtige hoogtepunt wordt verwacht: het moment dat de beukenblaadjes in het bos frisgroen ontluiken en het paarsblauw van de hyacinten op z’n felst is. In het bos zijn verschillende wandelingen uitgezet die langs de verschillende voorjaarsgewasjes leiden.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: In de brasserie van Kasteel Gravenhof geniet je van een lekkere Croque Monsieur of de vermaarde Gravenhof ribbekes met lookboter.

Meer informatie: Hallerbos                             

Tip 5. De Noordkop

Aanschouw in april lentegroen en bloembollen in de verschillende tuinen en bij kwekerijen in Noord-Holland. Zo is er een rondleiding langs de biologische bollen van Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensbrug. Ellen Helder vertelt je over haar Lenteparadijs in Zuid-Scharwoude, een liefhebberstuin van 800 m² bezaaid met gele en witte voorjaarsbloemen. Buiten de tuinen om vind je langs de route volop bollenvelden. 

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Bij Hortus Alkmaar, één van de adressen, pluk je je eigen kruiden voor de thee. Een high tea is mogelijk op afspraak.

Bloeiende tulpen met lelijke eendjes

Tip 6. De Zwolse tulp

De kievitsbloem wordt wel de Zwolse tulp genoemd. En niet voor niets. Maar liefst 95% bloeit rondom de Hanzestad nabij de Overijsselse Vecht. Vroeger trokken inwoners eropuit om een bosje te plukken. Tegenwoordig is het bolletje zeldzaam en wettelijk beschermd. Maar kijken mag! In april dansen de paars geblokte klokjes (en een enkele sneeuwwitte) op de wind. Het grootste bolwerk vind je op de oeverlanden langs de Vecht en het Zwarte Water. Vanaf het fietspad bij camping de Agnietenberg kun je met een verrekijker de vele kievitsbloemen bekijken. Ook langs de Weteringen in Zwolle zie je velden vol. Wil je ze van heel dichtbij bekijken? Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren in het seizoen verschillende excursies.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch Bij De Agnietenberg, dichtbij de Vecht en de Agnietenplas, geniet je van een hightea en andere specialiteiten.

Meer informatie: Staatsbosbeheer

Tip 7. Bloeiend Geuldal

In het Geuldal liggen nog veel oude hoogstamfruitgaarden. En daar zijn ze trots op in Zuid-Limburg! Tijdens de jaarlijkse bloesemtochten staan niet alleen de bloeiende boomgaarden van oude kersen-, appel,- peren- en pruimenrassen centraal. De tochten voeren ook dwars door glooiende weilanden met houten hekken, langs vakwerkhuizen en over meanderende beekjes. Of wandel op eigen gelegenheid een boomgaardtocht aan de hand van elf wandel- en twee fietstochten uit het boekje Hoogstamroutes (verkrijgbaar bij de Limburgse VVV-kantoren).

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Welke route je ook uitzoekt: begin de dag in stijl met koffie en verse vruchtenvlaai bij Herberg de Smidse in Epen.

Close up van perenbloesem

Tip 8. Door de Haspengouwse Boomgaarden

Net over de grens bij Maastricht liggen in Belgisch Limburg de Haspengouwse boomgaarden. In de lente vormen ze één deinende bloesemzee. Tijdens de Bloesemfeesten in april maak je hier de mooiste uitstapjes. Er is een uitgebreid fietsroutenetwerk en ook als wandelaar heb je het hier voor het kiezen. Tochten leiden langs fruitgaarden met idyllische paadjes, over holle wegen en langs imposante vierkantshoeves. Veel fruitbedrijven openen speciaal voor deze periode een bloesemterras.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch: Op een van de mooiste plekjes in de streek, Alden Biesen, kun je picknicken tussen de bloeiende appelbomen. Bestel je picknick van tevoren (of neem zelf eten mee).

Rode vespa tussen de witte bloesem

Tip 9. Lelietjes op een landgoed

De oevers van de Baakse Beek op Landgoed Hackfort in Vorden staan al vanaf februari in bloei. Als de sneeuwklokjes zijn verdwenen, verschijnen tapijtjes van witte en gele anemoontjes, kievitsbloemen en lelietjes-van-dalen in de schaduw van monumentale beuken en eiken. Op zaterdag is een bezoekje extra bijzonder want dan draait de gerestaureerde watermolen anno 1700. Combineer een landgoedwandeling met een bezoekje aan de hof van Hackfort, een fraai aangelegde moestuin bij restaurant De Keuken van Hackfort. De ingrediënten van je lunch of diner komen rechtstreeks uit de tuin.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch De Keuken van Hackfort in het koetshuis van het kasteel.

Tip 10. Wereldberoemde bollen

De bontgekleurde bollenvelden in de Bollenstreek zijn wereldberoemd. Van heinde en ver komen bezoekers naar de velden rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. De ANWB heeft een autoroute uitgezet van ruim 60 kilometer, die je o.a. kunt starten in Oegstgeest. Liever sportief? Vanaf de Keukenhof, waar fietsen en tandems te huur zijn, starten diverse fietsroutes langs de bloeiende bollen. Er zijn zes bewegwijzerde routes, van 5 tot 40 kilometer. Of bewonder de bollen op een hele bijzondere manier, met Renzy.

Leuke stop voor koffie, taart & lunch Net buiten Noordwijk ligt Como & Co, aan de rand van het Oosterduinse meer. Zoek een plekje in de zon op het terras.

Lees ook deze tips voor de bloesemtijd

Overzicht