Fort Beemster, onderdeel van de Stelling van Amsterdam

Indrukwekkende forten en waterwerken
Hollandse waterlinies

Fort Beemster, onderdeel van de Stelling van Amsterdam
Nederland heeft een flink aantal bijzondere verdedigingswerken, waarvan er zelfs een onder Werelderfgoed van UNESCO valt. Ontdek de Hollandse waterlinies, een leuk en leerzaam dagje uit.

Over de Hollandse waterlinies

Om ons land, en belangrijke doelwitten, te verdedigen werden er in het verleden militaire verdedigingswerken gebouwd. Forten, vestingsteden en bunkers moesten ons beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Een belangrijk verdedigingsmiddel was water. Hele stukken land werden onder water gezet om stad & land te verdedigen. Deze zogeheten waterlinies zijn nu nog altijd goed zichtbaar in het landschap en interessant om te bezoeken.

Een kanon voor een fort met grote toegangspoorten in Den Helder

De bekendste Hollandse waterlinies

Een van de beroemdste waterlinies is de Stelling van Amsterdam, werelderfgoed van UNESCO. Uniek is dat deze Stelling gedeeltelijk binnen een ander UNESCO werelderfgoed ligt: De Beemster. De Stelling van Amsterdam bestaat uit maar liefst 46 forten en batterijen, dijken en sluizen. Wil je er meer over weten? Bezoek het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam op forteiland Pampus.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland én deze linie is genomineerd voor Werelderfgoed van UNESCO. De meeste forten die bij de waterlinie horen hebben een nieuwe bestemming gekregen. Bij Fort aan de Klop ben je welkom voor je familie-uitje, reünie, vriendenweekend of bruiloft. Fort bij Vechten herbergt het waterliniemuseum. Ook andere forten hebben een hedendaagse invulling. Zo is Fort Resort Beemster tegenwoordig een wellness & spa met hotel.

Bord met informatie over het bunkerpad

Een bijzonder dagje uit

Eeuwenlang hebben de forten langs de waterlinies ons beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Wanneer je rondloopt bij een van de forten zie je nog duidelijk de sporen van het verleden. Indrukwekkend! Maar deze groene oases aan de rand van de stad, op het platteland of langs het water hebben nog veel meer te bieden. Een groot aantal van de historische verdedigingswerken heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Leer meer over onze geschiedenis en ontdek de waterlinies. Erg leuk voor een dagje uit. Afwisseling genoeg!

Vlaggetjes met op de achtergrond een fort met terras ervoor

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Indrukwekkende forten en waterwerken

Nederland heeft een flink aantal bijzondere verdedigingswerken, waarvan er eentje onder Werelderfgoed van UNESCO valt. Ontdek de Hollandse waterlinies.