De toegangspoort van Fort Vechten, gezien vanaf de reling van een brug

Langs stoere bunkers en forten
Eropuit: Ontdek de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie

De toegangspoort van Fort Vechten, gezien vanaf de reling van een brug

In het midden van Nederland staat een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het Fort bij Vechten. Ontdek het fort en de mooie omgeving. Ga wandelen, eet of drink wat bij een restaurant of theehuis, speel boerengolf of bezoek het Waterliniemuseum.

Speuren langs het Bunkerpad

Heb je weleens gezien hoeveel bunkers er eigenlijk nog staan in het Nederlandse landschap? Verrassend veel als je erop let! Bij Bunnik is een speciaal Bunkerpad aangelegd. De route is 4 kilometer, dus een ideaal rondje om met (jonge) kinderen te lopen. Nog leuker: er is ook een Bunkerpad quiz voor kinderen van 8 tot circa 12 jaar. Je vindt de route en de quiz in de Routes app van AbelLife. Je kunt de route starten (en eindigen) bij de parkeerplaats van Oud Amelisweerd, Koningslaan in Bunnik. Hier vlakbij ligt Theehuis Rhijnauwen, waar je de dag goed begint met koffie of thee.
Bord met informatie over het bunkerpadWandelaar op het Bunkerpad met bloemen in de bermOpenstaand hek met een wandelpad tussen bunkers doorSmartphone met bunkerpad quiz

Balletje slaan langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Rondom de bunkers van het Bunkerpad kun je ook een potje boerengolf spelen. Voor kinderen leuk, maar zeker ook voor jezelf lachen-gieren-brullen. Trek voor het parcours langs het Bunkerpad ongeveer een uur uit. De ‘golfsticks’, ballen en scorekaarten huur je bij Restaurant Vroeg.

Vlaggetje met cijfer 3 op een van de bunkers bij BunnikWandelpad met grind en gele bloemen aan de zijkantGele boerengolf stick en gele bal

Restaurant Vroeg in Bunnik

Vroeg is gehuisvest in een monumentale boerderij en herbergt een restaurant, bakkerij en winkel. Je kunt hier zeven dagen per week terecht voor ontbijt, lunch, diner, high tea én dus boerengolf! Alle producten en gerechten worden met de hand en ambachtelijk gemaakt en dat proef je. Vroeg ligt middenin de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is een fijn start- of eindpunt van een dagje Waterlinie. Ze organiseren er in september twee leuke evenementen: op 1 september is er een openluchtbioscoop en op 8 september een boerenmarkt.

Hek met de naam vroeg en op achtergrond een witte boerderijUithangbord van restaurant Vroeg. Vroeg is vers, ambachtelijk lekker en ongedwongenHamburger op een wit bord met friet in een wit schaaltjeInterieur restaurant Vroeg met houten tafels, gebinten, witte stoelenVers en huisgemaakt brood bij Vroeg

Hoe water een wapen werd

Ook in Bunnik vind je het één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het Fort bij Vechten. In het fort is het Waterliniemuseum gevestigd. Je komt hier met een interactieve ontdekkingstocht alles te weten over de Waterlinie en hoe het water ingezet als verdedigingsmiddel. Bijzonder is dat het museum voor zowel oud al jong heel toegankelijk is. De topper volgens onze kinderen: de parachutesprong met VR-bril, net echt!

Waterliniemuseum met plattegrond van NederlandEen houten tafel met een afbeelding van de Hollandse Waterlinie

Handig om te weten voor je trip naar Bunnik:

Start- en eindpunt: Restaurant Vroeg – Achterdijk 1, 3981 HA Bunnik. 7 dagen per week geopend
Waterliniemuseum: Achterdijk 12, Bunnik. Van dinsdag t/m zondag geopend, tijdens schoolvakanties ook op maandag.

Ook leuk om te doen:
* Ontdek de waterlinies
* Happen en trappen langs de Vestingdriehoek

Overzicht