Pampus eiland vanaf het water met een Nederlandse vlag

Van fort naar vesting in de waterlinie
Eropuit: Een dagje zon, zee en fort Pampus

Pampus eiland vanaf het water met een Nederlandse vlag

Oude stadjes met havens doen het altijd goed. Muiden is zo’n stadje dat zo uit een Dickens boek zou kunnen komen. De meesten kennen Muiden wel van kasteel het Muiderslot. Maar wist je dat je hier ook ieder uur de veerboot kunt nemen naar het eiland Pampus met daarop het gelijknamige Fort Pampus?

Werelderfgoed UNESCO

Fort Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een ingenieuze verdedigingslinie rondom Amsterdam. Deze waterlinie staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is zeker niet voor niets. De 46 forten en batterijen zorgen voor een mooi landschap en er worden vaak leuke activiteiten georganiseerd. Lees hier meer over de Stelling van Amsterdam, de forten en de evenementen.

Voor Pampus liggen

De veerboot naar Fort Pampus brengt je in een half uurtje naar het eiland. Als je de Vecht verlaat en buitengaats op het IJmeer vaart, kun je Pampus al zien liggen. Een klein eiland, met een huis met oranje dak erop. Daarin woonde vroeger de fortwachter, want Pampus is een forteiland. De geschiedenis van het eiland gaat terug tot in de Gouden Eeuw. Toen ontstond het gezegde ‘voor Pampus liggen’. De boten met handelswaar moesten vaak weken wachten voor ze Amsterdam in gesleept konden worden. Om de bemanning tevreden te houden, kregen ze feesten aan boord aangeboden, waarna de mannen vaak laveloos waren. Voor Pampus liggen dus!

Fort Pampus, een spannende plek vol verhalen

Op Pampus kun je een rondleiding door het fort doen, van bijvoorbeeld de enthousiaste Eugène. Deze plek barst van de historie en is ook voor kinderen een spannende plek vol verhalen. In het fort vind je de Pampus Xperience. Dit is een interactieve, multimediale tentoonstelling die je in 40 minuten meeneemt door 400 jaar geschiedenis. De Pampus Xperience is een vast component bij een bezoek aan Pampus, die je zelf kunt doen zonder gids.

Pauze met uitzicht op het IJmeer

Honger gekregen? Bij het Pampus Paviljoen 1874 zit je heerlijk op de grote veranda, met uitzicht over het IJmeer. In het gras liggen grote ligkussens, waar je letterlijk voor Pampus kunt gaan liggen. Fijn! Je kunt bij het paviljoen terecht voor (lekkere!) koffie, lunch of borrel. Trek er wat extra tijd voor uit, hier wil je graag een tijdje zitten!

Bezoek ook vestingstad Naarden

Op een kwartier rijden van Muiden ligt vestingstad Naarden. Net als Muiden maakt het deel uit van de Hollandse Waterlinie. Je kunt de stad ontdekken door een uitgezette wandeling te doen. In het Nederlands Vestingmuseum kom je alles te weten over het bewogen verleden van Naarden. In de Kazematten zijn verschillende geschiedenisonderdelen ondergebracht. Voor kinderen is er een Vesting Expeditie. Aanrader: doe een vaartocht met de museumboot langs een flink stuk van de vesting. Al dobberend vertelt de gids je de historie in een notendop. Onderweg even zwaaien naar geiten Wilhelmina, Katinka en Noortje en niet vergeten te bukken onder de lage bruggen!

Meer informatie:

Tip: je kunt blijven slapen bij Fort Pampus!

Overzicht