Plezierjachten in de haven van Goes

De moeite waard
Stedentrip: 10 steden waar je niet snel aan denkt

Plezierjachten in de haven van Goes

Bij het plannen van een stedentrip denk je vaak aan de bekende steden. Amsterdam, Utrecht, Maastricht of zelfs aan buitenlandse steden als Parijs, Barcelona en Praag. Kies eens voor een stad waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar die wel de moeite waard is. Ik tip je graag 10 steden die niet als eerste bij je opkomen, maar die je absoluut positief verrassen.

Tip 1. Het Zeeuwse Goes

Als je al aan een stedentrip in Zeeland denkt, dan zal Middelburg waarschijnlijk als eerste bij je opkomen. Je hoeft niet zo ver; Goes is én dichterbij én verrassend mooi. De sfeervolle stadshaven, omringd door historische panden, is mijn favoriete plek in de stad. Dwaal door de straten, ontdek een ‘verstopt’ hofje, drink koffie bij een van de hippe hotspots, schuif aan bij de Kale & de Bril. Goes heeft het allemaal!

Tip 2. De noordelijkste stad van ons land – Dokkum

Wat ben ik gecharmeerd van dit Friese stadje. De schoonheid van de oude gevels in het centrum, de grachten, het enthousiasme van de ondernemers, de mooie restaurants en leuke koffietentjes; voor zo’n klein stadje is elfstedenstad Dokkum verrassend veelzijdig. Blijf je langer dan een dag? Combineer je bezoek aan Dokkum met een fietstocht door de omgeving, een wandeling bij Moddergat of een dagtocht naar Ameland.

Tip 3. Klein maar fijn Elburg

Hanzestad Elburg is niet groot, wel heel mooi én gezellig. Het stratenplan is overzichtelijk, recht toe recht aan. De terrasjes in het historische centrum van de stad wachten uitnodigend op je. Hoewel de stad niet groot genoeg is om er meerdere dagen door te brengen, is de ligging wel heel gunstig om er vanuit Elburg op uit te trekken. Een paar uur varen met een authentieke botter, de tuinen van A. Vogel bezoeken, fietsen op de Veluwe; de mogelijkheden zijn talrijk.

Tip 4. Medemblik aan het IJsselmeer

Eigenlijk hebben Elburg en Medemblik wel veel gemeen: klein maar fijn, overzichtelijk en aan het water. Medemblik ligt aan het IJsselmeer. Heeft meerdere plekjes om aan te meren in de stad, prachtige gevels om te bewonderen en goede restaurants. Ook hier combineer je het beste een bezoek aan de stad met het moois in de omgeving. Een tocht langs het IJsselmeer, een bezoek aan idyllisch monumentendorp Twisk, een ritje met de stoomtrein…

Tip 5. Verder kijken dan je neus lang is: Vlissingen

Ik hoor je al denken: Vlissingen?! Precies mijn gedachte hoor, Vlissingen staat nu eenmaal niet bekend als een van de meest leuke en gezellige steden van ons land. En toch, neem de stap en laat je verrassen door deze stad aan zee. Ga dan wel op pad met een stadsgids zodat je alle mooie plekjes ontdekt en de verhalen van de stad hoort. Slapen op het strand bij Pier 7 of het Sfeerhuis aan zee draagt ook zeker bij aan je positieve ervaring!

Kade van de haven met zeilboten, kleurrijke gevels en een wapperende vlag

Tip 6. Het Gelderse Doesburg

Tussen Achterhoek en Veluwe ligt Doesburg, hanzestad aan de IJssel. Een stad met charmante straatjes, vol met historische panden (leuk op open monumentendag!) en schilderachtige pleintjes. Een bezoek aan de Waag mag niet ontbreken, de kerktoren beklimmen is eigenlijk ook een must. Eens in de maand is Doesburg open, dan openen kunstenaars en andere creatievelingen hun deuren voor je.

Rood met witte luiken op de gevel van de Waag in Doesburg

Tip 7. Vestingstad Zaltbommel

In het land van Maas en Waal ligt dit vestingstadje, waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn als ambassadeur Jorieke niet zo enthousiast was geweest. Verstopt achter de stadsmuren ligt een levendig stadje met een paar adressen die de moeite waard zijn. Combineer je bezoek aan Zaltbommel met een fietstocht langs de Waal,

Wijnbar in historisch pand met gele fiets ervoor

Tip 8. Hanzestad Zutphen

Een van mijn favoriete hanzesteden is Zutphen. Het is heerlijk dwalen door het knusse historische centrum van de stad en tegelijkertijd hippe hotspots en mooie winkels ontdekken. De stad heeft een rijke geschiedenis met eeuwenoude hofjes. Daartussen gezellige terrassen, conceptstores en culinaire adressen waarvan je gaat watertanden.

Vanaf de Martinetsingel heb je het mooiste uitzicht op de stad Zutphen, met stadsmuur, torens en oude panden

Tip 9. Verrassend Tilburg

Geen enkele stad is zo innovatief als Tilburg. Waar je deze stad in het verleden het liefst links liet liggen (want industriestad, weinig interessant), is dit nu een stad waar je niet meer aan voorbij kunt. Tilburg is volop in ontwikkeling. De wijken Piushaven en de Spoorzone zijn daar de levende voorbeelden van. Oud erfgoed wordt nieuw leven ingeblazen, vernieuwende horeca concepten vechten om je aandacht. Zeker doen!

Tip 10. Even de grens over: Leuven

Ook een tip over de grens, de Belgische steden zijn zo leuk. Neem Leuven; deze studentenstad is gezellig, bourgondisch en ook nog eens een plaatje om te zien. Een perfecte combinatie van hip & historisch. Ga voor een Belgische bierproeverij in combinatie met chocolade, zoek de rust op in het Begijnhof, proef culinaire gehaktballen en luister naar de tips van locals om de leukste plekjes te ontdekken.

Als de avond valt in Leuven heb je prachtig verlichte gevels in het historische centrum

Meer dan 10 tips voor een stedentrip?

Eerlijk? In een echt grote stad voel ik me altijd een beetje verloren. Ik geef dan ook de voorkeur aan kleinere steden om te bezoeken en kan dus nog wel even doorgaan met leuke tips voor een stedentrip.

Bekijk alle tips voor een leuke stedentrip

Overzicht

Ook leuk om te lezen