Chai Latte taart wordt aangesneden

De lekkerste plekjes
Stedentrip: favoriete adressen in Zutphen voor koffie, lunch en diner

Chai Latte taart wordt aangesneden

Geen bezoek aan een stad zonder een lekkere tussenstop: een hippe koffiespot, een heerlijke lunchplek of een goed restaurant voor het diner. Ik tip je de leukste (eet-)adressen van Zutphen.

De lekkerste koffie met taart in de stad

Begin je bezoek aan Zutphen met een kopje koffie bij van Rossum’s koffie, waar ze de lekkerste koffie van de stad serveren. In een gerenoveerd pandje in het centrum vind je gezellige hoekjes en zitjes. Neem plek aan de leestafel, op de bank onder de eeuwenoude balken bij de kachel of in de fauteuils in het kleine ‘kamertje’. Hier word je kopje koffie nog met liefde en aandacht gemaakt en geschonken. Trakteer jezelf gerust op een stuk taart, ze roepen je vanuit de vitrine. Speciaal voor Van Rossum’s gemaakt en nergens anders in de stad te proeven. Doen dus!

Van Rossum’s koffie – Turfstraat 10, Zutphen

De gevel van Van Rossums Koffie in Zutphen met een zwart krijtbord met slogan.Chai Latte taart wordt aangesneden

Kunst & koffie

Het leuke van op pad zijn met een local is dat je op plekken komt, waar je zelf niet zo snel komt. De Marspoort Galerie is zo’n plek, net buiten de loop van het centrum. In de galerie, in een Rijksmonument, wordt koffie gecombineerd met kunst. Laagdrempelig genieten van (lokale) kunstenaars. Loop binnen voor een kop koffie met huisgemaakte taart of een lunch en kijk op je gemak om je heen.

Marspoort Galerie – Marspoortstraat 9a, JA Zutphen

Koffie adres in een galerie. Een tafel met stoelen, hoge ramen en een toonbank

Een gouden ouwe

Het Volkshuis aan de Houtmarkt is niet hip, wel een begrip. Al jaren! Door de sfeer, het interieur is een mix van een bruin en een grand café, voelt iedereen zich hier thuis. Aan de leestafel voor in het Volkshuis worden kranten gelezen onder het genot van een kop koffie, op de lange bank langs de wand wordt uren bijgepraat door moeders & dochters, oudere echtparen, jonge stellen. Deze huiskamer van Zutphen is favoriet, niet alleen op marktdagen.

Het Volkshuis – Houtmarkt 62, Zutphen

Verwenmoment

Wanneer je je auto op de Houtwal parkeert en de stad in loopt, dan heb je vanaf de Martinetsingel het mooiste zicht op de stad. Precies daar ligt Restaurant By Chiel met een terras in het gras langs de stadsmuur. Binnen of buiten, hier kom je om in de watten gelegd te worden. In een huiselijke sfeer (maar wel met damast op tafel) ambachtelijk en uit de kunst lunchen en dineren.

By Chiel – ‘s-Gravenhof 5, Zutphen

Gedekte tafels en een rek vol drank bij restaurant Chiel

Volop in ontwikkeling

Achter het station van Zutphen, in de opkomende wijk bij de Noorderhaven, ligt Het Koelhuis. Een markant gebouw met een bijzonder verhaal. Favoriet bij de Zutphenaren om het Sunset Café (de vrijdagmiddagborrel) en het stadsstrand in de zomer. Het Koelhuis is nog volop in ontwikkeling. Komt er een hotel op de bovenste verdiepingen, een rooftop bar of…? Een plek om in de gaten te houden!

Het Koelhuis – Coenensparkstraat 1, Zutphen

Wine en food

Midden in het historische centrum van de stad vind je, ook weer in een prachtig oud pandje, een wijnbar: Nic & ik. Lekker om na je stadswandeling alle indrukken op je in te laten werken en te ontspannen met een goed glas wijn. Nic & ik vertellen je graag over de verschillende soorten wijn (ruim 40) in het assortiment. Lekker met een proeverij van charcuterie en kaas.

Nic & Ik – Sprongstraat 16, Zutphen

Houten tafel met aan de wand een werk van een van de Hollandse meesters

Voor vleesliefhebbers

Ga je naar Sesam voor vegetarisch, bij The Rough Meat Company draait alles om vlees. De stukken vlees hangen in het restaurant, worden klaar gemaakt op een vuurtje van houtskool en op een stoere plank geserveerd. Vlees met een verhaal, van burgers tot ballen en bavette, van de beste slager van Nederland: Nice to meat.

The Rough Meat Company – Pelikaanstraat 6, Zutphen

De etalage van Restaurant the Rough Meat in Zutphen, met een raamsticker met daarop een kip, koe en varken

Oosters genieten in het oosten

Aan de Groenmarkt ligt Marokkaans restaurant Sultani, waar je een hoffelijke ontvangst wacht. De tajine (een Noord Afrikaanse stoofpot) met lamsvlees, peren, amandel en honing van granaatappelrozijnen die ik op aanraden van gastheer Fady bestelde, liet me even terug gaan naar Marokko waar ik diverse keren heb rondgereisd. De smaak van toen weer op mijn bord, heerlijk! Met recht een smaakbeleving.

Sultani – Groenmarkt 35, Zutphen

Meer weten over Zutphen?

Natuurlijk ga je niet alleen maar om te eten & drinken naar Zutphen. De stad heeft veel moois om te ontdekken:

Wil je meer weten over Zutphen? Bezoek ook de website van Hanzestad Zutphen.

 

Overzicht