Stadsgezicht Doesburg met het Arsenaal

Op pad naar een Hanzestad
Ontdek de mooiste Hanzesteden

Stadsgezicht Doesburg met het Arsenaal
Vermijd hordes toeristen en proef de historie en gezelligheid van de Hollandse Hanzesteden aan de IJssel. Elk stad heeft zijn eigen sfeer en charme. Slenter eindeloos langs monumentale panden, door oude straten en steegjes en duik af en toe een hippe koffiespot in om op adem te komen.

Hanzesteden aan de IJssel

Een Hanzestad is een stad die was aangesloten bij de Hanze, een verbond tussen handelssteden in Noord-Europa om de handel te beschermen. Je vindt ze in Nederland vooral in het oosten van het land, langs de rivieren en langs de randmeren bij het IJsselmeer.

Onderstaande Hanzesteden zijn met elkaar verbonden door water. Door de rivier de IJssel die vanuit het zuiden langs Doesburg noordwaarts stroomt langs Deventer en Zutphen naar Zwolle, Hattem en Kampen. Via het Keteldiep en het Ketelmeer komt de rivier uit in het IJsselmeer. Daar liggen de steden Harderwijk en Elburg. Ten noorden van Zwolle vind je nog Hasselt, verbonden door het Zwarte Water.

Vestingstad Elburg

Verdwalen in Elburg is onmogelijk; het 14eeuwse stratenplan is kaarsrecht. Van bovenaf gezien is het oude vestingstadje dan ook nagenoeg vierkant. Toch verlies je hier makkelijk de tijd zodra je door de Vischpoort wandelt. De witte en zwarte keien stoepen voeren je langs kneuterige winkeltjes en galerietjes. Hoewel de oude Zuiderzeestad niet meer aan zee grenst, ademt Elburg nog steeds vissershistorie. Bij Van Triest in de haven eet je de verste vis. Even de stad uit? Maak dan een rondvaart of zeiltocht over het Dronter- of Veluwemeer. Leuk in een karakteristieke oude botter met bruine zeilen.

 

Stadspoort in Elburg

Nautische stad Kampen

Water was eeuwenlang de drijvende kracht achter het handelssucces van de Hanzesteden. In Kampen speelt water vandaag de dag vooral een recreatieve rol. Het nautische karakter bepaalt hier de sfeer. Zo trekt Sail Kampen ieder voorjaar duizenden zeilliefhebbers naar de stad. Het contrast tussen de luxe zeiljachten en de boten van de eerste zeevaarders is groot. In de Koggewerf ontdek je zo’n Middeleeuws schip; een Kamper Kogge. Geen zeebenen? Ook dan is Kampen een goed idee. Al wandelend ontdek je hier ruim 500 monumentale gebouwen en bouwwerken; van het Gotisch Huis tot de ‘brug met de gouden wielen’ over de IJssel. Bijzonder zijn ook de reclameschilderingen van begin vorige eeuw. Je vindt ze terug tussen de fraai gerestaureerde pakhuizen.

Fietser op weg naar stadspoort in laag middaglicht

Torenstad Zutphen

Het mooiste aanzicht van Zutphen? Lastig kiezen. Fraai is de skyline vanuit wijk De Hoven, aan de overkant van de IJssel. De rivier op de voorgrond, de statige herenhuizen aan de kade met daarachter de pieken van alle torens die Zutphen rijk is. Prachtig is ook het uitzicht vanaf de rechtbank aan de Martinetsingel. Hier torent Zutphen letterlijk en figuurlijk boven de eeuwenoude stadsmuur uit. Duik onder de poort van de Drogenapstoren door naar de Zaadmarkt. Extra gezellig op marktdagen donderdag en zaterdag. Ontdek de hofjes die verscholen liggen achter de imposante patriciërshuizen. En vergeet niet omhoog te kijken! Veel panden hebben een gevelsteen waarin de naam op kleurrijke wijze is verbeeld.

De Hanzestad Zutphen gezien vanaf de Martinetsingel.

Koekstad Deventer

Heb je wel eens een Bijtje geproefd? De mini-ontbijtkoekjes van Jb. Bussink zitten verpakt in een pakhuisje van karton. Een miniatuur van het pand op de Deventer Brink, waar Jb. Bussink al sinds 1820 koeken bakt. En met succes. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan zoete koek. In de steegjes rondom de grote winkelstraten vind je leuke boetiekjes en conceptstores van creatieve ondernemers. Mis ook de Walstraat niet, het kleurrijke straatje waar ieder jaar in december het Dickens festijn tot leven komt.

Deventer vanaf de kerktoren

Studentenstad Zwolle

Zwolle is een studentenstad en dat merk je aan de sfeer. Die is hip, jong en fris met kekke conceptstores, stijlvolle koffietentjes en veel kleurrijke evenementen. En dat in een stad van 978 jaar oud! De geschiedenis kijkt je hier aan vanuit de mooiste panden; rijk geornamenteerde herenpakhuizen, imposante koopmanshuizen en middeleeuwse stadskastelen getuigen van het rijke Hanze verleden. De Librije (en Librije’s Zusje) maakten van Zwolle een culinaire stad; ontbijt, lunch, diner en koffie geniet je hier op niveau. Mis een bezoekje aan het Zwolse Balletjeshuis niet: misschien ontdek jij de geheime ingrediënten van deze beroemde snoepjes.

Historische stadspoort met vier torens

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is de meest zuidelijke Hanzestad aan de IJssel. De historische binnenstad is een beschermd stadsgezicht. Zodra de zon schijnt, verschijnen de eerste terrassen in het straatbeeld. Op de pleintjes tussen de kleurrijke gevels en de bomen waan je je even in het buitenland.

(foto header: Hanzestad Doesburg)

De Waag in Doesburg

Culinaire stad Harderwijk

Hanzestad Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe. Deze stad heeft net als de andere hanzesteden langs de IJssel een historisch centrum met tal van monumenten en pittoreske straatjes. Op culinair gebied kom je in Harderwijk niets te kort. Zoek een plekje op de Vischmarkt, op de Markt of aan de Boulevard en laat het je smaken.

Historische pandjes op een rij aan de Vischmarkt, in Hanzestad Harderwijk

Museumstad Hattem

Hattem is klein, maar fijn. En heeft ondanks de ‘beperkte’ oppervlakte een opvallend cultuurrijk aanbod: maar liefs drie musea in dit stadje. Het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum bewijzen al wel hoe pittoresk dit stadje is. De grote meesters vonden hier langs de IJssel volop inspiratie. Daarnaast is er het Nederlands Bakkerijmuseum, waar je naast kijken ook kunt proeven.

Markt met terrasjes in Hattem

Pelgrimstad Hasselt

Een pelgrimsoord in Nederland? Ja zeker, Hasselt; onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Onderweg naar Hasselt begint het genieten al, de stad is omringd door natuur en veel water waaronder het Zwarte Water. Ook in het stadje vind je grachten, bruggetjes en grachtenpandjes; Klein Amsterdam is de bijnaam van deze stad. Komt dat door de Prinsengracht? Ga het zelf aanschouwen!

Al deze Hanzesteden zijn een bestemming op zich, maar ook zeker leuk om samen te combineren!

De stad Hasselt vanaf het water gezien

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken

Ook leuk om te lezen: