Het centrale plein in de stad

Stad vol historie
Stedentrip: Hanzestad Deventer in 10 tips

Het centrale plein in de stad

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Je struikelt er over geschiedenis. De pittoreske binnenstad is heel fotogeniek en doet soms zelfs buitenlands aan, met de pleinen rondom de kerken. Smalle straten nodigen uit om te dwalen. Het Bergkwartier is net een openluchtmuseum met al die mooie gevels en van bovenaf lijkt Hanzestad Deventer een schilderij, met de slingerende IJssel als een blauw lint door het landschap.

Ga Deventer verkennen aan de hand van deze tips en neem de tijd om de tijd te vergeten.

1. Stadswandeling met gids

Een must-do, met een stadsgids op pad door de straten van Hanzestad Deventer. De leukste verhalen en anekdotes, een stukje geschiedenis en wandelen door Middeleeuwse straten die je zelf misschien over zou slaan. Bewonder het oudste stenen woonhuis van Nederland, bekijk Deventer van bovenaf en zoek naar  eeuwenoude gevelstenen.

Stadswandeling: elke dag een rondleiding van 1,5 uur, startend om 13.30 uur, € 4,- per persoons. Startpunt VVV Deventer aan de Brink

2. Deventer Koek proeven

Deventer Koekstad! Dus wat doe je dan? Koek proeven bij de Deventer Koekwinkel. In hartje stad dus een leuk uitgangspunt van je bezoek aan de stad. Koffie en/of thee met een stukje koek in het authentieke winkeltje met café of bij mooi weer op het terras.

Deventer Koekwinkel – Brink 84, Deventer

3. Beklimming van de Lebuinuskerk

Veel Deventenaren kijken ons verbaasd aan dat we de toren van de Lebuinuskerk gaan beklimmen. ‘Ga je daar omhoog? Dat heb ik zelfs nog niet gedaan’, is een veel gehoorde reactie. Wat mij betreft absoluut op je to-do lijstje als je in Deventer bent. Door een kleine deur aan de zijkant van de kerk, (bizar klein als je de omvang van de kerk bekijkt), klim je in 220 treden naar 46 meter hoogte. Vanaf de toren kijk je bij helder weer naar Apeldoorn, over de Veluwe, richting Hanzestad Zutphen en je vangt zelfs een glimp op van Hanzestad Zwolle. Het mooiste stukje uitzicht? De rode historische daken aan de ene kant van de slingerende IJssel in contrast met het groen aan de overzijde.

Elke zaterdag tussen 13.00 – 16.00 uur. In de zomervakantie dagelijks m.u.v. zondag. Entree € 2,50.

4. Het Bergkwartier

Het stukje Deventer dat het meest indruk op me heeft gemaakt, is het Bergkwartier. Wanneer je op De Brink staat, ben je snel geneigd om de winkelstraten in te duiken. Aan de andere kant van het centrale plein van de Hanzestad ligt echter een van de mooiste stukken van de stad: het Bergkwartier. NV Bergkwartier, Maatschappij tot stadsherstel, is na de oorlog begonnen met het restaureren van historische panden. Onder het motto ‘wie wat bewaart, die heeft wat’ zijn tientallen panden in de binnenstad bewaard gebleven en in oude glorie hersteld. Het gevolg: een historisch decor waar menig stad jaloers op kan zijn én het perfecte decor voor het jaarlijkse Dickens festijn.

Wandel langzaam omhoog naar het Bergkerkplein, bij voorkeur met een stadsgids; dit stukje Deventer is rijk aan verhalen en heel fotogeniek!

5. Museum De Waag

Mocht de stadsgids je nog niet voldoende verteld hebben, bezoek Museum De Waag met een tentoonstelling over de geschiedenis van Deventer. De Waag alleen is al een bezoek waard. Dit icoon van de stad is een eyecatcher op De Brink, het is een van de oudste waaggebouwen van ons land en een plaatje om te zien.

Museum de Waag – Brink 56, Deventer

6. Het Havenkwartier

Zoals bijna elke stad een industrieel gebied heeft wat ontwikkeld is tot hippe en creatieve broedplaats (denk aan Strijp-S in Eindhoven, het WerkWarenhuis in Den Bosch, het Honigcomplex in Nijmegen), zo heeft Deventer het Havenkwartier. Dit havengebied met industrieel erfgoed ontwikkelt snel en moet je ook eigenlijk even zien. Wandel er door, drink een koffietje bij de KoffieMakerij of strijk op een mooie dag neer bij Piknik.

7. De skyline van Deventer

Nadat je door de straten van Deventer hebt gewandeld en de stad van bovenaf hebt gezien, moet je eigenlijk ook even met het pontje over naar de andere kant van de IJssel om de skyline te bewonderen. Een leuk wandelingetje met een mooi uitzicht. En ‘s avonds ook prachtig!

8. Steppen of fietsen met Ultimate Adventures

Deventer anders beleven? Huur een historische fiets of stap op de step voor een route door en rond historische Deventer. Ultimate Adventures verzorgt diverse bijzondere uitjes in de stad, met een route erbij. Beleef historisch Deventer in stijl en reserveer een historische fiets; zo eentje met een hoog voorwiel en een laag achterwiel. Dat is even wennen, de trappers zitten aan het voorwiel, maar na een klein rondje oefenen fiets je zo de stad in. Makkelijker dan je denkt! (en toch ook weer niet…)

9. De leukste winkels en lekkerste adressen

Naast de grote winkelstraat met een standaard aanbod van de grote ketens, vind je in de kleinere straten een aantal bijzondere (kleurrijke) winkels. Daarnaast heeft Deventer een aantal hele leuke plekken voor een kopje koffie, lunch, borrel en diner.

Ontdek deze leuke & lekkere adressen in Deventer

10. Slapen in het Huis van Deventer

Slapen tussen de verhalen van de stad, dat maakt je bezoek aan Deventer nog net iets leuker! In het Huis van Deventer is een klein hotel, aan de Grote Kerkhof, het plein bij de Lebuinuskerk. De grote hotelkamers / city lofts zijn allemaal anders ingericht, met bekende Deventer producten en hoogtepunten als uitgangspunt. Zo vind je in een van de kamers een bijzonder Auping bed, een Deventer product. Een andere kamer bestaat uit een grote boekenkast, met een link naar de beroemde Deventer Boekenmarkt en het Deventer drukwerk. ‘s Ochtends staat het ontbijt voor je klaar, bij mooi weer in de heerlijke binnentuin.

Het Huis van Deventer – Grote Kerkhof 5, Deventer

Handig om te weten voordat je naar Deventer gaat:

Kom je met de auto? Parkeer gratis bij parkeerplaats Worp, aan de overzijde van de IJssel. Met het pontje over en je staat gelijk in de binnenstad.

Logeren in een boutique hotel: check Hotel Finch

Slaap je liever in het groen, in alle rust? Ik tip je graag deze bijzondere plekjes nabij de stad:

Ook leuk om te bezoeken: elk jaar staat Deventer op Stelten, een jaarlijks terugkerend straattheaterfestival. Ook jaarlijks, de Deventer Boekenmarkt met ruim 6 kilometer boeken, tot in alle hoeken.

Bekijk ook de leukste en lekkere plekjes in Deventer

Neem ook een kijkje bij de andere Hanzesteden

Overzicht