De Vecht loopt door Weesp

Historie aan het water
Dagje uit: Bezoek Weesp, stadje aan de Vecht

De Vecht loopt door Weesp

Weesp, deze stad onder de rook van Amsterdam, ligt aan de rivier de Vecht en wordt daarom regelmatig Parel aan de Vecht genoemd. Misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor je dagje uit, maar zeker leuk! Helemaal als je kiest voor een vaartocht met de Vuurlinie, een stadswandeling en een bezoek aan Fort Uitermeer. Mijn tips:

1. Een stadswandeling door Weesp

Wanneer je vanaf het station naar het centrum van de stad loopt, via de Stationsweg, krijg je een mooie eerste indruk van de stad. In de bocht van de Vecht kijk je langs historische gevels aan de waterkant, met de Grote Kerk er stoer bovenuit stekend. Een paar stappen verder en je ziet de eerste ophaalbrug, de toegang voor de boten naar het oude centrum. Zeker in de zomer is het hier een gezellig gekrioel van plezierjachten.

Deze vestingstad leefde ooit van de bier- en jeneverindustrie. Wanneer je door het stadje wandelt, zie je nog een eeuwenoude stadsbrouwerij en de voormalige Rooms-katholieke kerk aan de Herengracht biedt nu onderdak aan de Wispe (Weesp) Brouwerij en de jeneverstokerij Anker Weesp. Loop op je gemak door het oude centrum. Kijk even bij het Stadhuis en de Grote kerk, haal een ijsje bij Nelis, proef een Weespermop en wandel over de Hoogstraat naar Fort Ossenmarkt op het eiland.

Bij de VVV is een plattegrond verkrijgbaar met een stadswandeling langs de hoogtepunten en een rondwandeling waarbij je langs Fort Uitermeer komt.

VVV Gooi & Vecht – Herengracht 35,  Weesp

2. Bootjes kijken bij een van de bruggen

Je kunt je met gemak een dag vermaken wanneer je bij een van de bruggen in de stad gaat kijken naar het vaarverkeer. De brugwachter fietst op en neer tussen de Zwaantjesbrug en de Sluisbrug bij de Hoogstraat. Zoek een plekje op een terras aan de Herengracht en zie de bootjes dobberen, verzamelen voor de bruggen, elkaar rakelings passeren… De boten moeten altijd wel voor een van de bruggen wachten. Vermaak!

3. Varen met de Vuurlinie

Een van de opvallendste boten op de Vecht is de Vuurlinie, een varend blauw huisje. Deze Vuurlinie is gebouwd met de authentieke houten huizen langs de Utrechtseweg als voorbeeld. ‘s Zomers heeft de Vuurlinie vaste dagen waarop je mee kunt varen naar Fort Uitermeer, op dinsdag, donderdag en zaterdag is er een rondvaart. Varend langs de Vecht zie je prachtige landhuizen en later kijk je uit over de vogelrijke weilanden. Bij vertrek vanuit Weesp vaar je langs prachtige oude pandjes aan de waterkant, sommige schots en scheef. Aan de linkerkant zie je Fort Ossenmarkt, wat een eiland in de Vecht vormt. Wanneer de bebouwing langs de Vecht langzaam minder wordt, vaar je langs Molen de Vriendschap en Molen de Eendragt. De Vriendschap levert nog altijd een deel van het graan waarvan de jenever wordt gestookt bij stokerij Anker.

Tip: huur deze Vuurlinie met een stel vrienden en/of familie. Neem iets lekkers mee aan boord en laat je varen over de Vecht. Een bijzonder uitje!

Verder langs de Vecht

Wil je je bezoek aan Weesp graag combineren met een andere activiteit? Deze tips maken je zeker blij:

  • Bezoek Fort Uitermeer, met een stoere escape room voor het hele gezin en het gezellige Paviljoen Uit en Meer
  • Ga voor Pampus! Een plek vol verhalen, voor de kust bij Muiden
  • Blijf logeren bij B&B Aan de Tocht, in Nederhorst Den Berg
  • Huur fietsen en slinger langs de Vecht langs Fort Uitermeer naar Hinderdam, Nigtevegt en Nederhorst Den Berg en langs de andere kant van de Vecht terug.
Overzicht