Winkelstraat met gekleurde paraplu's boven de straat

15 tips
Stedentrip: de leukste & lekkerste adressen in Deventer

Winkelstraat met gekleurde paraplu's boven de straat

Zin in een stedentrip, maar niet naar de grote Nederlandse steden? Deventer is andere koek! Deze Hanzestad aan de IJssel is een publiekslieveling. Niet zo vreemd, in Deventer is echt voor íedereen wat wils. Net even anders dan anders winkels, hippe koffie- en lunchtentjes, eigentijdse restaurants, een stoere bierbrouwerij, een relaxt Stadsstrand, een foodhall vol wereldse keukens… Door de historische gevels, de pleinen en de smalle straten doet Deventer af en toe zelfs buitenlands aan. Gaan! Met deze 15 tips op zak.

We beginnen in hartje stad, aan de Brink, die vol staat met terrasjes. Niet alleen daar vind je gezelligheid, de kleinere straten rondom de Brink zijn zeker ook de moeite waard om te verkennen. De leukste straten? De Walstraat, Grote Poot, Kleine Overstraat en de Grote Overstraat. Lopen maar!

Tip 1: Deventer Koek

Naar Deventer? Geen bezoek zonder Deventer koek! Aan de Brink zit de Deventer Koekwinkel, een nostalgisch en authentiek ingericht winkeltje met koffie & theeschenkerij, waar je even terug

gaat in de tijd. Oma’s koekblikken, de geur van ontbijtkoek en veel huisgemaakt lekkers op de toonbank. Mijn tip? Kies voor een proeverijtje van huisgemaakte kruidkoek, naturel ontbijtkoek en appel/kaneel koek bij je kopje koffie of thee.

Deventer Koekwinkel – Brink 84 in Deventer

Tip 2: Gastrolounge St. Tropez

Schuin tegenover de Deventer Koekwinkel zit Gastrolounge St. Tropez. Een hippe tent met Franse flair, een plek die niet zou misstaan aan de Franse Rivièra. Zeker op een zomerse dag voelt dit plekje als een dagje vakantie. Voor lunch, coffee, dinner, cocktails & more.

Gastrolounge St. Tropez – Brink 28 in Deventer

Tip 3: De Chocoladebibliotheek

Deventer staat bekend als koekstad én als boekenstad. Jaarlijks vindt er een grote boekenmarkt plaats. Gelukkig kun je bij De Chocoladebibliotheek vijf dagen per week terecht. Deze cadeauwinkel staat vol met de leukste chocoladecadeau, met als ultiem cadeau de boeken gevuld met bonbons met de stevige bite van een reep. Lekker en leuk!

Chocolate Stories – Lange Bisschopstraat 59, Deventer

Tip 4: Bakkerij Groote Poot

Daar waar Brood van Joop zat, zit nu de Groote Poot. Een ontbijt- en lunchroom met 100% biologisch brood, ook te koop in de bakkerij. Het brood (en ander lekkers) komt van Driekant in Zutphen, een ambachtelijke bakkerij. De Groote Poot is een lekker plekje voor je eerste koffietje in de ochtend. Krantje erbij en genieten maar. Op een bankje voor de gevel of aan een van de tafeltjes in de lunchroom.

Bakkerij Groote Poot – Grote Poot 12 in Deventer

Tip. 5: Jackies – allemansvriend

Noem Deventer en je krijgt Jackies getipt! Al ruim 10 jaar gevestigd in Deventer, op het Grote Poot plein(tje). Dit stukje Deventer heeft de sfeer van een Parijse wijk. Mooie gevels, smalle straatjes, zicht op de Lebuinuskerk. Jackies is trendy en sfeervol, een goed geolied restaurant met een groot terras, waarbij service, sfeer en smaak hoog in het vaandel staan. Vandaar ook dat iedereen direct Jackies noemt!

Jackies – Grote Poot 19 in Deventer

Tip 6: No. 11 food & drink

Blijf gerust nog even op de Grote Poot, je hebt No. 11 en The Lemon Tree nog niet gezien en geproefd. Bij Jackies kun je pas vanaf 17.00 uur terecht, maar geen nood. Bij No. 11 (jaja, op nummer 11) ben je vanaf 7 dagen per week vanaf 10.00 uur welkom. No. 11 heeft net als Jackies een keuken geïnspireerd op New York. Ontbijten met pancake, lunchen met sandwiches, salads & soups. Niet alleen voor lunch een toffe plek, ook voor een high tea, high wine of high GT (gin tonic).

No. 11 – Grote Poot 11 in Deventer (alleen op vrijdag wordt het laat, overige dagen tot 18.00 uur geopend).

Tip 7: The Lemon Tree, een stukje Kopenhagen?

Net nieuw en nu al een van de beste restaurants van Deventer. Alleen al voor het interieur wil je hier naar toe: basic chic, een beetje Scandinavisch. Puur en stijlvol, net als de smaken. Fine dining op een plek die gelukkig niet zo’n dertien in een dozijn plek is. Dat kan ook bijna niet anders, de meubels, de bar en het servies zijn speciaal voor The Lemon Tree (die ook midden in het restaurant staat) gemaakt. Laat je hart veroveren door een van de experiences.

The Lemon Tree – Grote Poot 1 in Deventer

Tip 8: Op stand lunchen & slapen – Hotel Huis Vermeer

Vanaf de Grote Poot wandel je in enkele minuten naar nog zo’n leuk plein: Grote Kerkhof bij de Lebuinuskerk. Ook hier een aantal fijne adressen waardoor je voorlopig het plein niet meer afkomt. Grand boutique hotel Huis Vermeer is een statig pand, een voormalige bankierswoning met veel allure. Een hotel wat me positief verrast heeft, met een drempel die vele malen lager is dan je in eerste instantie denkt. Loop hier gerust binnen! Tussen die deftigheid werkt een jong en gastvrij team, waardoor je je ook hier gelijk een graag geziene gast voelt en je op je gemakt voelt.

Het Huis Vermeer heeft een bijzonder interieur, met pronkstukken die stuk voor stuk iets over de geschiedenis van het pand vertellen. Informeer gerust naar de verhalen, die zijn leuk!

Daarnaast heeft het Grand boutique hotel een bijzonder restaurant. Neem plaats in de serre of stadstuin, een oase van rust in hartje stad, en laat je in de watten leggen door de chefkok. Starten met een sorbet van oester, met passievruchten en noot, een salade lekkerder dan ooit tevoren en met de hand van de chefkok afsluiten. Dit moet je gaan proeven!

Huis Vermeer – Grote Kerkhof 9 in Deventer
Blijven slapen kan ook! De 9 kamers en 2 suites zijn allemaal anders ingericht. Klassiek en stijlvol, maar ook aantrekkelijk voor alle leeftijden.

Tip 9: Vrienden van Vroeger

Klein maar fijn: op het hoekje van de Grote Kerkhof zit Vrienden van Vroeger, een bruin café met een hippe twist én de lekkerste appeltaart van de stad. De geur van verse appeltaart komt je tegemoet wanneer je binnenstapt. Elk hoekje van dit oude pandje wordt benut: de authentieke café tafels en stoelen vormen een groot contrast met het hippe behang. Leuk hoor!

Vrienden van Vroeger – Grote Kerkhof 23 in Deventer

Tip 10: IJs (paleis)

Op hetzelfde rijtje: Gio’s Gelateria & Caffé. Voor huisgemaakt ijs met uitzicht, dagelijks vers ijs, met een grote keuze aan smaken. Wat kan ik hier over zeggen? Gewoon even gaan proeven.

Gio’s – Grote Kerkhof 24 in Deventer

Tip 11: Altijd St. Maxime

‘Tous les jours, tout le jour’, ofwel altijd welkom bij Café Cuisine St. Maxime. Voor ontbijt, koffie, lunch, borrel en diner. Aan de andere kant van het plein ligt aan de Nieuwe Markt dit café (restaurant), met een groot terras met zicht op de Lebuiniskerk. Niet ver van het pontje, dus ook een leuke plek om je bezoek aan Deventer te starten. Het interieur is van nu; met warme kleuren, fluwelen stoeltjes, veel planten, lekkere banken langs de wand, verschillende hoekjes; een beetje Frans. Met een naam als St. Maxime kun jij wel bedenken welk plekje in Deventer van dezelfde eigenaar is.

Café Cuisine St. Maxime – Nieuwe Markt 37 in Deventer

Tip. 12: Bravo voor DAVO Deventer

Deventer heeft zijn eigen bier! Op een prachtplek aan de rand van de historische stad zit DAVO Bieren Stadsbrouwerij, waar voorheen een machinefabriek zat. Die industriële geschiedenis zie je nog goed terug in het interieur; katrollen aan het plafond, treinrails in de vloer. Alles draait hier om bier, plezier, brouwen en uitgebreid proeven.

Ze schuiven gezellig aan als we langs komen en lijken alle tijd te hebben: Arnoud, Marijn en Jos, de drie officiële eigenaren van DAVO. Ik zeg ‘officieel’ omdat bij DAVO iedereen die er werkt CEO is. Dat maakt dat iedereen zich betrokken voelt en zich voor meer dan 100% inzet. Nu is het ook niet zo moeilijk om het enthousiasme van de mannen over te nemen. Ze kennen elkaar van het biercafé om de hoek, waar ze hun liefde voor bier deelden. Daarna begon het grote avontuur, met een eerste (succesvol) biertje gebrouwen in een garage. Dit Surf Ale biertje is nog altijd een van de bestsellers

Arnoud, Marijn en Jos werken met hun hart, met liefde en plezier. Ze maken bewuste stappen, willen hun brouwerij graag zo duurzaam mogelijk bestieren. Stap voor stap op weg naar een betere wereld en werkomgeving. Brouwen op zonne-energie, de ‘biergarten’ sproeien met regenwater en bierblikjes zonder plastic als het even kan. En het geheim van een goed biertje? Dat delen ze met plezier met je: ‘Wanneer je minimaal drie glazen op hebt van een biertje en je vindt het nog altijd lekker, dan is het een goed biertje!’

Loop binnen, van woensdag t/m vrijdag vanaf einde middag, zaterdag & zondag vanaf 12.00 uur, voor een biertje in de Brewpub naast de bierketels of in de ‘biergarten’, met een stoere burger en gezelligheid. Of kom op zaterdagmiddag voor een Bierproeverij, om 16.00 uur of 17.30 uur.

DAVO Bieren stadsbrouwerij & proeflokaal – Sluisstraat 6 in Deventer

Tip 13: Even aanleggen in het Havenkwartier

Wanneer je bij DAVO nog even doorloopt, kom je in het Havenkwartier, de creatieve broedplaats van de stad. Met een aantal plekken die in ieder geval de moeite waard zijn, waaronder het eigentijdse Valencia. Proeven van Spanje, maar dan in Deventer!

Valencia – Scheepvaartstraat 13, 7411 MB Deventer

Tip 14: Aan de overkant

En vergeet niet met het pontje de IJssel over te steken. Op enkele minuten lopen ligt het Deventer Stadsstrand met pop-up paviljoen Meadow. Alleen al voor het uitzicht op de skyline van Deventer…

Meadow is een pop-up horecavoorziening op het Stadsstrand van Deventer, de leukste plek van april tot eind oktober voor koffie, handgemaakte taarten, ontbijt, lunch, borrel, diner of gewoon even lekker voor je uit zitten staren.

Strandpaviljoen langs de IJssel bij DeventerMenukaart met een zonnebril ernaast

Tip 15: Winkelen in Deventer?

Naast al deze lekkere plekken heeft Deventer een verrassend aanbod van bijzondere, kleine en verrassende winkels. Loop even binnen bij :

  • Papier hier! Voor alles van papier moet je naar Alternote. De leukste kaarten, notitieboekjes, schriftjes en boeken. Een walhalla! Kleine Overstraat 30-32 in Deventer
  • Een mini warenhuis: Hoge Ramen bestaat uit verschillende pandjes met elkaar verbonden, vol met cadeautjes, servies, woonaccessoires, planten, boeken, potten & pannen. Wat eigenlijk niet? Kruip-door-sluip-door. Grote Overstraat 48-50 in Deventer
  • Kleurrijk en bijzonder: Holy Cow. Tegenover Hoge Ramen nog eens drie pandjes om je ogen uit te kijken. Holy Cow verkoopt alleen wat ze zelf leuk vinden. Van merken als Rice, Tante Betsy en Ragwear. Veel kleur, een beetje stoer, soms retro en af toe lekker kitsch. Omdat er al zoveel van hetzelfde is. Grote Overstraat 49 in Deventer
  • Floor en Charlotte: Flotte. Een eindje verder op de Grote Overstraat vind je Conceptstore Flotte, waar je vast en zeker hebberig van wordt. Doe inspiratie op en haal iets moois voor je huis, shop cadeautjes, kleed jezelf in het nieuw, bewonder de sieraden… Grote Overstraat 77 in Deventer
  • Op de bank: Carlos in Huis. Alles voor in huis bij Carlos. Sowieso het meest bijzondere winkelpand van Deventer. Een voormalig bankgebouw, waarvan de kluizen nog in de kelder aanwezig zijn, is nu een moderne woonwinkel. Hofstraat 3-15 in Deventer

Handig om te weten voor je stedentrip naar Deventer:

Kom je met de auto? Parkeer gratis bij parkeerplaats Worp, aan de overzijde van de IJssel. Met het pontje over en je staat gelijk in de binnenstad.

Niet alles gezien en gedaan in één dag? Blijf gerust slapen. In het hart van de stad ligt Hotel ‘In het Huis van Deventer’.  Dit hotel is een beetje een vreemde eend in de bijt. Want waar vind je een kamer met een vierpersoons bed? Slaap je ‘in’ een boekenkast, kun je een XL variant van een Auping testen… Elke kamer vertelt een ander verhaal van Deventer.

Een van de nieuwste hotels in hartje stad is boutique hotel Finch, hip, gastvrij en als een thuis.

Slaap je liever in het groen, in alle rust? Ik tip je graag deze bijzondere plekjes nabij de stad:

Ook leuk om te bezoeken: elk jaar staat Deventer op Stelten, een jaarlijks terugkerend straattheaterfestival en de Deventer Boekenmarkt met ruim 6 kilometer boeken, tot in alle hoeken.

Stadswandeling: Bij VVV Deventer start elke dag om 13.30 uur een rondleiding van 1,5 uur, € 4,- per persoon.

Meer lezen over Deventer?

Overzicht