Het centrale plein in de stad

Tip voor je stedentrip
Stedentrip: Deze 5 steden moet je dit jaar zien!

Het centrale plein in de stad

Plannen aan het maken voor een stedentrip? Kies voor een van deze vijf steden in eigen land. Je hoeft echt niet ver te reizen voor een bijzondere stedentrip. Een bezoek aan Heusden, Hattem, Kampen, Deventer of Buren zal je positief verrassen. Ontdek de charme van deze kleine steden.

1. Vestingstad Buren in de Betuwe

Midden in ons land ligt Oranjestad Buren, in de Neder-Betuwe. Dit stadje wordt ook wel gezien als de Parel van de Betuwe. Maak een stadswandeling over de stadswallen, wandel door de historische straten, ga winkelen bij een van de brocante zaakjes (op zondagmiddag zijn de meeste winkels geopend) of drink een koffie op een van de terrasjes, zoals het mooie terras aan het water van De Prins of bij de Baron van Buren.

2. Hanzestad Kampen

Kampen, aan de IJssel, ademt een en al historie. Het rijke verleden als Hanzestad is overal zichtbaar in de stad. Drie stoere stadspoorten zijn bewaard gebleven. Binnen de stadsmuren vind je tal van historische gevels, nauwe straatjes waarin de panden ‘gestut’ worden, oude koopmanshuizen en kerken. Ook hier adviseer ik je een stadswandeling te maken, langs de sigarenfabriek en de Koggewerf. Neem ook de tijd om het Kampereiland en de IJsseldelta te verkennen. Aan de rand van de stad ligt een stuk ‘nieuwe’ natuur, waar het in het voorjaar een bloemen- en vogelparadijs is. Blijf slapen aan de IJssel, in Boetiekhotel Kampen, in het centrum van de stad.

Een rode lelijke een voor de stadspoort in Kampen

3. Vestingstad Heusden

De Langstraat in Brabant staat vooral bekend om de aanwezigheid van pretpark de Efteling. Kijk je even verder dan ontdek je zoveel moois! De Loonse en Drunense Duinen liggen hier en ook het prachtige stadje Heusden, een schoolvoorbeeld van een vestingstad met de bastions, de stadspoort en stadsgrachten. In het gezellige centrum vind je tal van terrasjes, op een zomerse dag is het aan het haventje heerlijk bootjes kijken. Blijf ook hier een nachtje slapen zodat je ook de tijd hebt voor Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Bij Bed & Brood & Zo wacht je een warm ontvangst en een ontbijt waarvoor je alleen al naar Heusden wilt afreizen!

Een alleenstaand huisje op een zonnige dag met een windmolen op de achtergrond

4. Hanzestad Hattem

Wat een verrassing is Hanzestad Hattem! Deze kleine stad, niet ver van Zwolle, heeft veel meer te bieden dan het stadje zelf. Het historische centrum ligt aan een kant aan de IJssel, aan de andere kant aan de Veluwe en Landgoed Molecaten. Wandel met een stadsgids door het centrum om alle ins & outs van Hattem te ontdekken en ga absoluut naar het Nederlands Bakkerijmuseum.

5. Hanzestad Deventer

Een van mijn favoriete hanzesteden is toch wel Deventer. Wanneer je je auto aan de overkant van de IJssel parkeert en met het pontje de stad in gaat, heb je prachtig zicht op de ‘skyline’. Statige panden langs de kade, straten vol historische gevels, het idyllische Bergkwartier, de leukste plekjes voor koffie met taart, lunch en diner, het Havenkwartier… ik kan je zo 10 redenen geven om een stedentrip naar deze stad te maken.

Ontdek meer tips voor je stedentrip:

Overzicht