Zicht op vestingstadje Buren

Oranjestad
Stedentrip: Buurten in Buren

Zicht op vestingstadje Buren

Buurten in Buren; dat is logeren in een knus en smaakvol ingericht vakantiehuis in hartje Oranjestad Buren. Ontdek de charme van dit vestingstadje tijdens een stedentrip. Maak een stadswandeling, ontmoet de Burenaren in de leuke en unieke winkels en verken het Rivierenland.

Tip 1: Maak een stadswandeling Buren

Vestingstad Buren is klein. Wanneer je op je gemak rond wandelt, even links en rechts gaat, is de kans klein dat je iets over het hoofd ziet. Het stadje dankt zijn naam aan de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde hier eeuwen geleden met zijn Anna van Buren. Prinses Maxima en koning Willem-Alexander zijn hierdoor Gravin en Graaf van Buren. Overal in het stadje vind je verwijzingen naar Buren als Oranjestad.

Wandel over de historische stadswallen langs Prins van Oranje, de molen. Neem een kijkje bij het Koninklijk Weeshuis waar nu het Koninklijke Marechaussee museum zit. Bewonder de monumentale panden, waaronder het voormalige stadhuis en de prachtige huizen rondom de kerk. Wandel onder de stadspoort door naar het park waar ooit het kasteel heeft gestaan.

Tip 2: Winkelen in Buren

Het winkelaanbod in Buren is uniek en bestaat voornamelijk uit kleine galeries, antiek & brocante en cadeau-/snuisterij winkeltjes. Neem tijdens je stadswandeling de tijd om een kijkje te nemen in de volgende winkeltjes, gerund door enthousiaste ondernemers die graag een praatje maken en je vertellen over Buren.

 • Koffie en Kunst: de naam zegt het al, eigenaresse Mieke verkoopt kunst, glaswerk en zilveren accessoires, leren tassen en sieraden. Daarnaast maakt ze zelf schilderijen. En de lekkerste appeltaart, met een koffie of een echt goede cappuccino.
  Koffie en Kunst – Peperstraat 18, Buren
 • ‘t Koolwitje: het kleinste winkeltje van Buren, vol met cadeau-artikelen, kaarten, tassen, hebbedingen en het mooie blauwwitte Bunzlau Castle servies.
  ‘t Koolwitje – Achterbonenburg 2a Buren
 • De Rode Held: wat mij betreft het allerleukste winkeltje van Buren. De Rode Held is een winkel vol nostalgie. Zodra je over de drempel stapt, stap je even terug in de tijd. Een tijd die je goed zal bevallen. En hoewel de winkel eruit ziet als uit grootmoeders tijd, is het hele interieur nieuw gemaakt. De eigenaren Wilco en Rinze bedachten op een spontaan moment dat het leuk zou zijn een winkeltje te beginnen. Hun woonkamer is omgetoverd tot een ‘winkeltje van toen’, zelf gebouwd en tot in het kleinste detail geperfectioneerd door de mannen. ‘t Winkeltje staat vol met oud-Hollandse producten, zoals houten afwasborstels, zeep van toen, scheerspullen en een wand (!) vol snoepjes. Maar ook leuks van nu thee, kaarten en cadeautjes. Binnenlopen dus!
  De Rode Held – Rodeheldenstraat 20, Buren

De meeste winkeltjes in Buren zijn vanaf woensdag geopend. Wil je er zeker van zijn dat alles open is, controleer dan even de openingstijden op hun websites. Kijk ook even bij deze plekjes die ik getipt kreeg:

 • Galerie Moen vol met snuisterijen. En het hele jaar door kerstballen.
 • Galerie de Pauw met antiek en Frans brocante
 • De Verleiding, brocante- en sieradenwinkeltje
 • Villa Muze waar de dames je zintuigen graag verleiden met weelderig bloemwerk, interieur en styling
 • De kaarsenmakerij waar je op straat al verwelkomd wordt door de geur van het kaarsen maken

Tip 3: Voor de lekkere trek

Een ronde in Buren gemaakt? Daar krijg je (lekkere) trek van. Kon je de koffie met appeltaart bij Koffie en Kunst weerstaan, dan heb je vast zin in iets gekregen. Dit zijn de lekkerste plekjes van Buren:

 • World of Chocolate: het paradijs! Een winkeltje vol chocolade, met in elk seizoen bonbons passend bij de tijd van het jaar. Huisgemaakte bonbons en Belgische bonbons. Neem plaats voor een kop koffie met wat lekkers. Een cortado met karamel of een Franse chocolademelk, de lekkerste van de hele wereld (volgens de eigenaresse. En ja, om je vingers bij af te likken!).
  World of Chocolate – Peperstraat 9, Buren

 • De Baron van Buren: de heren van de Rode Held runnen midden in het stadje, in een van de mooiste pandjes van Buren, een lunchroom, pizzeria en ijssalon. Met een fijn terras in de zomer en een knus en gezellig café tijdens de koudere maanden. Tijdens die maanden staan er ook huisgemaakte wafels op de kaart! Reden genoeg om een keer af te reizen naar Buren.
  De Baron van Buren – Herenstraat 2, Buren

 • Restaurant de Prins: met het mooiste terras, aan de waterkant. Wanneer je Oranjestad Buren bezoekt, kun je niet om de Prins heen. Vraag een willekeurige bewoner in Buren waar je goed kunt eten en de Prins wordt genoemd. Terecht hoor! Op de kaart verrassende gerechten, creatief geserveerd. De amuse laat je al watertanden. Je bent bij de Prins welkom voor een (goed betaalbare) daghap en specialiteit van de dag of voor een koninklijk diner à la carte.
  Restaurant de Prins – Peperstraat 25, Buren

Niet getest, wel getipt:

 • Gastrobar Maximaal: een klein restaurant met een grote bar. Lokale en streekproducten staan centraal op de menukaart.
 • Restaurant de Hofhouding met een terras wat is uitgeroepen tot ‘beste terras in de regio’.

Een weekendje weg naar Buren?

Hoewel de stad klein is, is het echt de moeite waard om te gaan Buurten in Buren. Blijf gerust een nachtje of langer. Om onderdeel te zijn van het stadje, om te ontdekken, verkennen en beleven. Om een paar dagen te cocoonen in het heerlijke huisje. Om te wandelen en fietsen in het Rivierenland…

 • Gecharmeerd van Buren? Dan vind je deze 10 steden vast en zeker ook leuk.
 • Plan ook eens een dagje (en nachtje) naar een van de Hanzesteden.
 • Zet Heusden in je agenda, vol historie, mooie gevels, een gezellige stadshaven met terrasjes.
Overzicht