De brug bij de haven gaat open tijdens zonsondergang

Een must-see!
Stedentrip: vestingstad Heusden

De brug bij de haven gaat open tijdens zonsondergang

Wanneer ik over een oude weg tussen hoge bomen aan kom rijden bij Heusden, vang ik een eerste glimp op van het vestingstadje. De vormen van de vesting zijn duidelijk zichtbaar; de bastions, de stadspoort en stadsgrachten… De zon schijnt op de kerktoren, ik voel een lach opkomen. Wat bof ik dat ik weer een, voor mij nieuw, stukje Nederland kan ontdekken.

Ik parkeer mijn auto aan de rand van het stadje en sta gelijk oog in oog met een kanon. Omringd door historie loop ik fluitend langs de stadspoort het stadje in. Mijn bezoek aan Heusden en omgeving is nu al leuk. Dit belooft wat!

Wat ga je doen in vestingstad Heusden?

Ik ben naar Heusden gelokt door de leuke local Jente, die sinds enkele jaren in de stad woont. In haar uitnodigende mail schrijft ze me:

‘Marleen, ken je Heusden al? Het is een prachtig middeleeuws vestingstadje vlakbij Den Bosch. Hoewel Heusden maar 1.500 inwoners telt, leeft het volop. Er is een keur aan horeca; veel goede restaurants en volop terrassen, een bonte verzameling aan unieke winkels; onder meer een parfummaker, bontbewerker, een bijzondere boekenwinkel, speelgoedwinkel uit grootmoeders tijd, een kaarsenmaker en tal van goede woon- en kledingwinkels. Er worden bovendien tal van festiviteiten georganiseerd; van muziekfestivals tot de befaamde maandelijkse brocante markt en er is volop historie en cultuur; van theater tot film en van exposities tot concerten. Niet voor niks strijken veel kunstenaars hier neer en dus is er ook een ruime keuze aan kunstgaleries. En dan heb ik het nog niet gehad over het decor. Heusden dateert uit de vroege middeleeuwen en telt maar liefst 134 panden met monumentale status. In 1980 won het bovendien de hoogste Europese restauratieprijs. Het is alsof je in een schilderij loopt! Het stadje ligt bovendien aan de Maas en heeft twee jachthavens en een stadshaven. Watersporters, maar ook wandelaars en fietsers weten de stad dan ook te vinden. En toch is Heusden relatief onontdekt. Het heeft haar authentieke karakter goed bewaard. Kom je eens een kijkje nemen?’

En zo komt het dat ik twee dagen te gast ben in Heusden. Voor Jente was het liefde op het eerste gezicht met Heusden, voor mij ook. Na een paar uurtjes in de stad voel ik me al onderdeel van de bewoners. Ik word herkend, gegroet en overal gastvrij ontvangen. Het is alsof ik thuis ben. Ontdek ook deze leuke stad aan de hand van deze tips:

Verschillende gevels in de historische stad op een zonnige dag

De haven met de molen op de achtergrond

Tip 1: Maak een stadswandeling met een gids

Om een goede indruk van de stad te krijgen, mag een stadswandeling eigenlijk niet ontbreken. Hoewel Heusden overzichtelijk genoeg is om zelf te voet te verkennen, geeft een stadswandeling met gids je een goed beeld over de geschiedenis van de stad, de vesting, de architectuur, de omliggende natuur en over Heusden tijdens de tweede wereldoorlog. 75 Jaar bevrijding leeft ook hier… Er zijn verschillende themawandelingen te reserveren bij het Toeristisch Informatiepunt Heusden: Heusden herdenkt, een highlight wandeling, een gevelstenen wandeling of een wandeling over de vestingwerken.

Tip 2: Winkelen in Heusden

Hoewel het een kleine vestingstad is, heeft Heusden een bijzonder aanbod aan winkels. Hier gelukkig geen grote ketens, maar enthousiaste en gepassioneerde ondernemers; elk met een eigen expertise en allemaal ambassadeur van Heusden. Loop binnen bij Bakkertje Deeg, een nostalgische bakker waar je terug gaat in de tijd en waar tegelijkertijd onder de naam BroodDesign innovatieve producten op de markt worden gebracht. Ontdek de vele creaties bij Hoedtique; een bijzonder aanbod handgemaakte hoeden. Snuffel tussen de boeken bij Zin in Boeken en laat je verleiden door woonaccessoires en serviezen bij de Italiaanse lifestyle winkel Che Bello. Neem Stef Stout mee naar huis als herinnering, een lokaal biertje te koop bij de Waterdrager. Een Heusdens likeurtje is ook een optie. Dol op geuren? Parfumerie Heusden heeft een exclusief aanbod aan geuren. Doe de geuren test en laat je een geur op maat ‘aanmeten’.

Tip 3: Bezoek het Gouverneurshuis

Een van de mooie gerestaureerde panden in Heusden is het Gouverneurshuiseen monumentaal pand met een prachtige binnentuin. Stap binnen in de tuin waar je nog een laatste restant van de stadsmuur ziet en loop binnen in het museum, waar je meer leert over de geschiedenis van Heusden en waar wisselende exposities worden gehouden. Laat de rust op je inwerken in het museumcafé of op het terras in de tuin.

Tip 4: Varen vanuit de Stadshaven

Heusden wordt omringd door water. Niet alleen de grachten zijn bepalend voor het stadsgezicht, ook de Maas is van grote invloed op de vestingstad. Door de ligging aan de Bergsche Maas en langs de Zuiderwaterlinie is Heusden een geliefde plek voor de pleziervaart. Eigenlijk moet je dan ook Heusden vanaf het water bewonderen. Wanneer je met een groepje bent, kun je salonboot Ronassis huren, voor een tocht over de Maas. Terwijl de kapitein vaart, geniet jij met vrienden en of familie van een hapje en een drankje. Leg aan voor de lunch aan land, in het gras in de uiterwaarden, aan een strandje of… Eigenaar Ronald heeft ideeën genoeg voor je vaartochtje!

Tip 5: Fietsen naar de Loonse en Drunense Duinen

Op nog geen 10 kilometer ten zuiden van Heusden vind je het bijzondere natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen. In dit Nationaal Park wisselen stuifzand, bossen, heide en zandduinen elkaar af. Spring op de fiets om deze Sahara van Noord-Europa te verkennen. Fiets in ieder geval via het idyllische gehucht Giersbergen voor een tussenstop bij de Maaihoeve.

Tip 6: De beste restaurants van Heusden

Wissel het ontdekken van de stad af met een lekkere (tussen-)stop. Lunchen of borrelen op een terrasje aan de Vismarkt, dineren met zicht op de Stadshaven of met vriendinnen genieten van een high tea bij Theesalon Heusden.

1. Restaurant en Kookstudio Van Dijk aan de Stadshaven. Wie ik ook spreek, iedereen is even enthousiast over Van Dijk. Het is niet alleen de locatie met het terras aan de Stadshaven die je hart sneller laat kloppen, vooral de keuken. Bij Van Dijk wordt gekookt zonder fratsen. Geen schilderijtjes op je bord met te veel verschillende smaken, maar pure gerechten, traditioneel bereid met dagverse producten. Proef de producten zoals ze zijn, zonder poespas, met liefde gemaakt. Verfijnd en bijzonder smakelijk!

2. Theesalon Heusden aan de Stadshaven verzorgt arrangementen op maat. Een high tea met vriendinnen? Een lunch in de binnentuin? Proeverij met vrienden in de huiskamer? Welkom bij de Theesalon.

Wanneer de zon ondergaat, de lucht roze kleurt, de gevels op de Vismarkt een warme gloed krijgen, het geroezemoes opstijgt van de terrassen en ik nog snel een paar foto’s maak in de Stadshaven en op de stadswallen, moet ik me inhouden om niet huppelend door Heusden te gaan… Fluitend naar binnen, dansend naar huis!

Handig om te weten over Heusden:

Vestingstad Heusden ligt aan de Zuiderwaterlinie van Grave naar Bergen op Zoom, een van de oudste waterlinies van Nederland. Daarnaast is de stad onderdeel van de Langstraat, een streek in Brabant met iconen als Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, de Efteling en steden/dorpen als Waalwijk, Kaatsheuvel en Loon op Zand.

  • Meer informatie over Heusden vind je bij het Toeristisch Informatiepunt Heusden en op de website van de Langstraat.
  • Bezoek de Brocante markt: 10 maanden per jaar op de eerste zaterdag van de maand op het Burchtplein.
  • Al die leuke galeries en ambachten ontdekken? Reserveer de Handmade in Heusden wandeling, te reserveren via het Toeristisch Informatiepunt Heusden.
  • Fietsverhuur: Vos Tweewielers uit Wijk en Aalburg heeft (elektrische) fietsen in alle soorten en maten. Ze worden afgeleverd op je logeerplek in Heusden.
  • Boot huren: Salonboot Ronassis is te huur voor maximaal 12 personen. Stel een arrangement op maat samen, in overleg met de kapitein.
  • Met een sloep het water op? Huur een sloep bij Boei, inclusief schipper en als je wilt een goed gevulde picknickmand.

Overzicht