Historie op de kade in Schiedam

Leven in de branderij!
Stedentrip: Schiedam, city of gin

Historie op de kade in Schiedam

Gin en jenever liefhebbers opgelet! Het borrelt, bruist, gist en schuimt in Schiedam. In het zogenaamde Distillers District komt de bijzondere wereld van ‘het gedistilleerd’ tot leven. Ontdek deze city of gin aan de hand van deze tips.

Vlakbij Rotterdam, waar aan de monding van de Schie goederen voor het achterland worden overgeslagen, ontstond een wereldwijd jeneverimperium. In de gouden achttiende eeuw walmde zwarte rook uit ruim 390 schoorstenen van branderijen en distilleerderijen en draaiden molens op volle toeren voor het graan. Nu vind je hier het Distillers District met het Jenevermuseum, oude molens en het Borrelmuseum.

In het Distillers District bottel je je eigen fles, sla je beslag voor traditionele moutwijnjenever of kijk je bij Ketel 1 naar de oudste, actieve distilleerketel van Schiedam. Proef hippe Bobby’s gin varianten, ga mee varen over de Schie of boek een stadswandeling. In Schiedam loopt het water, nee de gin, je bijna vanzelf in de mond.

Distillers district in Schiedam

Begin je bezoek aan Distillers District met een wandeling langs de Lange Haven. Hier stonden de oevers ooit vol vrolijke varkentjes. Gretig slokten ze de resten van de nog alcohol bevattende moutwijngranen op met een krulstaart tot gevolg. Het was in de tijd dat mevrouw Nolet je loonzakje nog minder vol deed wanneer je op zondag je pet niet voor haar afnam. Daar waar vroeger de varkens liepen lopen nu de kippen. Kippen met een eigen waarschuwingsbord. Pas op: overstekende kippen.

Langs de Lange Haven breng je kosteloos een bezoek aan de Nolet Distilleerderij, waar eeuwenoude tradities verpakt zijn in een modern jasje. Over de hypermoderne loopband vliegen volle flessen Ketel 1, Ketel One Vodka of Nolet Gin je voorbij. Driehonderdvijfentwintig jaar bewaking van smaak en kwaliteit door het geslacht Nolet.

Ook aan Lange Haven vind je 1714 Drinks & Bites. Proef hier een Bob of een Bobby: Bobby’s Schiedam Dry Gin, naar het geheime recept van de Indonesische opa van bedenker Sebas. Ontdek hoe van het onafhankelijk van elkaar distilleren van citroengras, kaneel, jeneverbessen, peper en kruidnagels een unieke op houten vat gerijpte gin is gecreëerd.

Tip: bestel bij je Bobby Collins (Bobby’s jenever met een scheutje lemongrass) een in Bobby’s Dry Gin gemarineerde zalm in tomatensaus. Lekker!

1714 Drinks & Bites – Lange Haven 24 – 26, Schiedam

Ontdek Schiedam met deze tips

Na dit opwarmertje wil je natuurlijk graag meer leren over gin of gewoon lekker proeven. Deze tips helpen je op weg in de wereld van gin, jenever en Schiedam:

Tip 1: Schuitje varen over de Schie

Boek in de zomermaanden een ‘in je schuitje over de Schie varen en borreltje drinken’ tour. Vaar mee met de ‘Vrijmiboot’, de allerleukste vrijdagmiddagborrel op Bobby’s loungeboot. Hier maak je je eigen gin-tonic met een flinke schep ijs terwijl je al varend en nippend de nodige gin wijsheden te weten komt.

Waar: Start rondvaart voor pand van 1714 Drinks & Bites – Lange Haven 26, Schiedam

Tip 2: S’dam Gin Tour

Meer leren over de Schiedamse gin? Wandel naar de Waag, waar naast heksen ook jeneverbessen werden gewogen. Hier start de S’dam Gin Tour. Het verhaal achter de gin met leuke anekdotes, een bezoek aan het Jenevermuseum en een proeverij achteraf bij Brasserie Stadhuis.

S’Dam (Stichting Promotie Schiedam) – Lange Kerkstraat 39, Schiedam

Tip 3: Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Volg een workshop of masterclass bij de Distillers Academy, in molen De Palmboom. Dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleer-experts maakt. Of stap in de wereld van de jeneverindustrie bij het Jenever Museum. Weet je niet wat het verschil is tussen moutwijn, moutwijnjenever en gin? Loop dan zeker binnen en kom proeven.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam – Lange Haven 74, Schiedam

Tip 4: Zavor Coffee Experience

Is een kopje koffie met een borreltje voor jou meer dan genoeg? Loop dan door het steegje achter het Jenever Museum naar Zavor Coffee Experience. Bij Zavor staat altijd een proeverijtje voor je klaar. Overheerlijke zoete spekkoeklikeur van Koninklijke De Kuyper, een glaasje Old Schiedam en een kopje koffie met een sappig stukje gekruide, met gin doordrenkte spekkoek.

Zavor Coffee Experience – Hoogstraat 91, Schiedam

5. Tip van een local: Café Sjiek

Drink een koffie bij café Sjiek naast het zakkendragershuisje, waar vroeger de zakken over de dam gingen. Ga voor Koffie Sjiek, de lekkerste bak van Schiedam afgetopt met verse room en een goede scheut Baileys. Zo romig proef je het nergens, althans zo pretenderen de olijke obers. Bestel een Koffie Stout. Een vloeibare bonbon, de Kuyper Crėme de Cacao, koffie en verse room. Of, ga voor Schiedamsche Koffie. Hoe kan het ook anders! Koffie met Blanckenheim Oude Genever, bruine suiker en verse room. Sjieke Hap met Sjieke bubbels na en je bezoek aan Schiedam is gegarandeerd geslaagd.

Café Sjiek – Oude sluis 17, Schiedam

Meer lezen of weten over Schiedam?

Overzicht