Verlichte vuurtoren op Ameland

Een 5* beleving
Discover the dark: opladen op Ameland

Verlichte vuurtoren op Ameland

Ik sta uit te waaien op het strand van Ameland, gezandstraald door de harde wind die dwars door me heen lijkt te gaan. Donkere wolken drijven langs en maken de nacht nog zwarter. Wanneer de lucht even open waait en me een blik wordt gegund op de Melkweg, voel ik me klein en nietig met het indrukwekkende heelal boven me. Net op dat moment schiet een vallende ster langs de hemel…

Wanneer ik niet veel later in mijn warme hotelbed lig, verwonder ik me over de nachtelijke wandeling. Over alles wat er ‘s nachts te zien en horen is en wat het buiten zijn met me doet: over de kracht van de nacht. De donkere wolken verdwenen niet alleen aan de hemel, ook mijn hoofd waaide leeg.

Ontdek ook hoe fijn het is om (‘s nachts) buiten te zijn. Op een van de Waddeneilanden, zoals ik op Ameland, of in het noorden van Friesland bij het Lauwersmeer.

Discover the dark

Een écht donkere nacht is zeldzaam geworden. Door alle lichtvervuiling op aarde zijn er nog maar weinig plekken waar de nachten nog echt donker zijn. Friesland laat je graag beleven hoe donker en hoe mooi nachten kunnen zijn. In een van de officiële Dark Sky Parken in Nederland, Nationaal Park Lauwersmeer en natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling of op een van de andere Waddeneilanden zoals Ameland. Officieel geen Dark Sky Park, maar ik kan je verzekeren dat de nachten hier nog echt donker zijn. Discover the dark en ga mee op avontuur in de natuur.

In verbinding met de natuur

Voorafgaand aan mijn bezoek aan Ameland luister ik naar een lezing van Govert Schilling, journalist en wetenschapper op het gebied van de sterrenkunde. Zijn passie voor het heelal en zijn kennis nemen me mee op reis langs de sterren. Waar vroeger de sterren, de zon en de maan werden gebruikt als bakens en als kalender zijn we die verbinding met het heelal en daarmee met de natuur tegenwoordig bijna helemaal kwijt. Terwijl juist in de nacht zoveel kracht ligt. Echte darkness geeft een gevoel van rust, van ontspanning, van verbinding. Ik neem zijn woorden mee naar Ameland en ervaar (‘s nachts) de kracht van de natuur.

Tip: Vind jij het leuk om meer te weten te komen over ons sterrenstelsel? Bezoek voorafgaand aan je bezoek aan Ameland het Planetarium in Franeker.

Nachtelijke avonturen op Ameland

Na aankomst op Ameland reis ik door naar de meest westelijke punt van het eiland: Beachclub the Sunset. Dit strandpaviljoen ligt echt perfect voor je nachtelijke avontuur. Geniet vanaf het terras of vanachter glas van de ondergaande zon en zie hoe de wereld langzaam donker wordt. We zijn geneigd om na het bewonderen van de zonsondergang aan zee naar huis te gaan, blijf een keer bewust ‘hangen’. Maak een wandeling over het strand en door de duinen naar de vuurtoren terwijl het langzaam donker wordt. Word je bewust van het ruisen van de wind door de bomen, de geur van het bos, luister naar de zee op de achtergrond, laat je ogen wennen aan het donker en zie de eerste sterren verschijnen.

De karakteristieke Amelander Vuurtoren, rood-wit gestreept, is te beklimmen. 236 Treden leiden je naar een adembenemend uitzicht over het eiland en over zee. Wanneer je ‘s avonds de vuurtoren beklimt (in de meeste vakanties mogelijk op vrijdag- en zaterdagavond van 19.00 – 21.00 uur) weet je niet wat je ziet, ondanks dat het donker is.

Ga na je avondwandeling op het strand in de duinen liggen en kijk naar boven. Hoe langer je kijkt, des te meer sterren je ontwaart. Met een beetje geluk zie je zelfs de Melkweg! Voel wat het met je doet, zo ‘alleen’ op wereld terwijl de sterren boven je stralen. Zelfs op dit late tijdstip laad je op.

Tip: schaf een sterrenschijf aan, een draaibare sterrenkaart waarbij je ontdekt wat er op jouw tijdstip aan de hemel te zien is aan sterren. Of download de SkyView app om sterren te kunnen herkennen.

Op ECO-safari in de natuur

Na je nachtelijke avontuur in de natuur moet je de schoonheid van Ameland ook overdag ervaren. Op het eiland lopen tal van fiets- en wandelroutes. Over de duinen, langs het strand, door de stukjes bos die het eiland rijk is, naar het hoogste punt ‘t Oerd en door zompig grasland. Neem vooral ook de tijd om te dwalen en verdwalen. Het eiland en de natuurgebieden zijn vrij toegankelijk!

De allerleukste manier om het eiland te verkennen is met een ECO-safari. Met elektrische terreinwagens ga je op pad. Door de polders, langs de Waddenzee, over dijkjes, duinen en dwars door de natuur. Er zijn twee routes om aan deel te nemen:

1. ECO-safari Kooiduinen: vanuit Nes vertrek je met de geruisloze terreinwagens (max. 2) naar natuurgebied de Kooiduinen, vernoemd naar de eendenkooien in de buurt. Rijd door de vogelrijke polders naar het duingebied, waar je dwars doorheen rijdt. Off the road langs kwelders, meertjes en (bloemrijke) duinen. De gids van Natuurcentrum Ameland vertelt je onderweg graag meer over de rijke flora en fauna van het gebied (€ 17,50 p.p., zelf rijden mag!)

2. ECO-safari Hagedoornveld, ookwel de vroege-vogel-safari. De ECO-wagentjes vertrekken om 07.00 uur en gaan naar het Hagedoornveld, waar je de natuur langzaam ziet ontwaken. Een tocht van ongeveer 2,5 uur door de duinen, met een korte picknick als tussenstop. Leerzaam, leuk en lekker buiten! (€ 27,50 p.p.)

Een plekje reserveren? Boek je activiteit via VVV Ameland.

Ameland, 365 dagen per jaar opladen

Wanneer je zoveel buiten bent, merk je hoeveel energie je krijgt. Het maakt niet uit in welk seizoen. In het voorjaar, wanneer de natuur ontwaakt, ontwaak jij ook. Tijdens de zomermaanden nodigt de temperatuur je uit om ‘s avonds lekker lang op het strand te blijven. De herfst is het perfecte seizoen om uit te waaien op Ameland en zelfs een regenbui is hier niet erg. In de winter trotseer je de kou met een Amelander Nobeltje.

Laat je meenemen door de wind, staar naar de sterren, ga strandjutten en laad op: het ultieme eilandgevoel!

Handig om te weten voor je bezoek aan Ameland:

Ameland is een van de vijf bewoonde Waddeneilanden die bij Nederland horen, het vierde eiland op rij gezien vanaf Noord-Holland.

Vanaf Holwerd vertrekken meerdere boten per dag naar Ameland. Je kunt kiezen voor een veerdienst (50 minuten), sneldienst (20 minuten) of Wadtaxi (15 minuten). Reserveren wordt aangeraden.

Ameland is autoluw. Je mag je auto gewoon meenemen naar het eiland, maar het wordt weinig gedaan en draagt eigenlijk niet bij aan je natuurbeleving. Laat je auto op het vasteland en huur bij aankomst in Nes gelijk een fiets. Fietsverhuur Kiewiet vind je direct bij de veerboot.

Overnachten op Ameland:

  • Hoteltip: Midden op het eiland, in het gezellige centrum van Nes, ligt Hotel Van Heeckeren. Een boutique hotel met design kamers, waaronder een wellness suite en familiekamers. Ga je een romantisch weekend naar Ameland? Kies voor een kamer met dubbele regendouche of bubbelbad naast je bed!
    Hotel van Heeckeren – Torenstraat 22, Nes
  • Glampingtip: Bij Boerenbed Ameland vind je ingerichte lodgetenten op een schapen- en paardenboerderij in Hollum, op 3 kilometer van het strand.
  • VakantiehuistipDe Sea Houses liggen op loopafstand van het strand, bij de vuurtoren van Hollum. Ameland – Oranjeweg 42B, Hollum

Nieuwsgierig naar de donkere nachten op de andere Waddeneilanden?

Discover the dark – Wad to do

(fotocredits headerfoto: de prachtige foto van de Amelander vuurtoren is tijdens mijn trip gemaakt door Sabina van Dijk, een getalenteerde hobbyfotografe.)

Overzicht