Op avontuur in het hoge noorden
Eropuit: Wildernis safari in N.P. Lauwersmeer

Op avontuur met de boswachter in een Landrover door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Lauwersmeer.

Voor mijn Friese avontuur kende ik Nationaal Park Lauwersmeer alleen van topografieles op de basisschool. Inmiddels weet ik dat er in het noordelijkste puntje van Nederland, op de grens van Friesland en Groningen, een prachtig en bijzonder natuurgebied ligt waar je een heleboel kunt zien, doen en beleven!

Vogels spotten in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa. Bijzonder is de aanwezigheid van een zeearendpaar. Deze vogel was bijna uitgestorven maar gelukkig neemt het aantal weer toe en is er zelfs een zeearend tweeling geboren in het natuurgebied. De natuur krijgt hier zoveel mogelijk vrij spel en bij het kort houden van de open vlaktes krijgt Staatsbosbeheer hulp van Schotse Hooglanders en konikpaarden.

TmF0aW9uYWFsIHBhcmsgTGF1d2Vyc21lZXI=

Zien, doen en beleven in het nationale park

Je kunt het natuurgebied fietsend, wandelend en varend verkennen. En wat dacht je van oesters rapen, zeehonden spotten, op expeditie met een rescueboot, wadlopen en wrakduiken? Nog leuker: de wildernis safari! Na een lunch met verse vis bij Waddenpaviljoen De Noorman in Lauwersoog staat er een stoere Landrover voor ons klaar. Boswachter Jan Willems neemt ons mee op een avontuurlijke safari door de wildernis van het natuurgebied.

We hobbelen over paden en velden en komen op plekken die normaal verboden gebied zijn. De boswachter kent het gebied als geen ander en vertelt ons alles over de flora en fauna in deze bijzondere Nederlandse wildernis. Wist je dat zeearenden “vliegende deuren” worden genoemd? De spanwijdte van de vleugels heeft een lengte van wel 2 tot 2,5 meter! Op een open plek in de natuur, omringd door duindoorns, maken we een pitstop en tovert Jan thermoskannen met koffie en thee te voorschijn. Wij genieten van ons warme drankje en hopen dat de zeearend overvliegt…

U2FmYXJpIGxhbmRyb3Zlcg==T3Agc2FmYXJp

Dark Sky Park: hier is het écht donker

In ons land zijn er nog maar weinig plekken waar het ’s avonds en ‘s nachts nog écht donker wordt. Nationaal Park Lauwersmeer is één van de donkerste plaatsen van Nederland en heeft daarvoor in 2016 het predicaat ‘Dark Sky Park’ gekregen. Je kunt hier een super heldere sterrenhemel zien. Dat is bijzonder als je bedenkt dat Nederland één van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld is. Maak een vaartocht door het pikkedonkere park of ga op een excursie waarbij je speurt naar vallende sterren en sterrenbeelden!

(fotografie Dark Sky : Marketing Groningen)

Praktische informatie:

Wat: Wildernis safari door Nationaal Park Lauwersmeer, maximaal 8 personen
Waar:Vertrekpunt Waddenpaviljoen De Noorman – Haven 50, Lauwersoog
Kinderen: vanaf 8 jaar
Eten:Waddenpaviljoen De Noorman – Haven 50, Lauwersoog
Persoonlijke tip van Ellen: Combineer een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer met een excursie wadlopen.

Lees alle tips voor een paar dagen Friesland

Overzicht