Een man met een zaklamp staat op een huisje op het stand met sterren op de achtergrond

Discover the dark
Dark Sky Parken

Een man met een zaklamp staat op een huisje op het stand met sterren op de achtergrond
Écht donker, bestaat dat nog? Ja zeker! Zelfs in ons dichtbevolkte land hebben we Dark Sky Parken, waar je kunt sterren kijken. Ontdek de aantrekkingskracht van de nacht.

Wat is Dark Sky Park?

Een Dark Sky Park is een gebied/regio waar het ‘s nachts nog echt donker is. Waar geen sprake is van lichtvervuiling en waar je als bezoeker geniet van stralende sterrenhemels. De omgeving en lokale autoriteiten ondersteunen de parken door zo min mogelijk of aangepaste verlichting te gebruiken.

De voordelen van een Dark Sky Park:

  • Wanneer je ogen zijn gewend aan het donker van de nacht, zie je veel meer sterren dan thuis. Wanneer je vanuit je woonhuis op een heldere nacht naar boven kijkt, zie je enkele sterren. Kijk je in een Dark Sky Park naar de sterren dan zie je er ontelbaar veel.
  • Je kunt veel verder de ruimte in kijken. In een Dark Sky Park zie je niet alleen de heldere sterren, ook sterren die 100 lichtjaar ver staan.
  • Een Dark Sky Park geeft je een beter idee van tijd. Je kunt nog sterren zien, die misschien al uitgedoofd zijn en niet meer bestaan. Doordat ze zoveel lichtjaar verwijderd staan van de aarde, zien wij ze nog steeds stralen.
  • Door de schone lucht, de stilte en de donkere omgeving is dit voor dieren een perfecte leefomgeving. Luister goed en wie weet hoor je een uil, spot je vleermuizen en zie je egels rondscharrelen.
Een roze lucht boven een veld

Dark Sky Parken in Nederland

Waar moet je zijn om de nacht te beleven? We hebben nog wel een paar donkere gebieden in Nederland, waar je kunt sterren kijken. Zo is de Veluwe ‘s nachts nog goed donker en ook in Twente in de omgeving van Lattrop is regelmatig een prachtige sterrenhemel te bewonderen.

In Friesland heb je twee erkende Dark Sky Parken: Nationaal Park Lauwersmeer en op de Waddeneilanden, de Boschplaat op Terschelling. Dit laatste gebied was het eerste Nederlandse Dark Sky Park, gevolgd door Nationaal Park Lauwersmeer , sinds 2016 erkend als ‘donker’. Hier zijn de nachten nog echt donker!

Doordat dit erkende Dark Sky Parken zijn, mag je hier ook ‘s nachts het (nationale) park betreden.

Discover the dark op de Wadden

Vier mensen lopen over het strand op een bewolkte dag

De leukste uitjes in het donker

In de parken, die wereldwijd te vinden zijn, worden speciale excursies georganiseerd om te genieten van het donker. Discover the dark en ga mee met een van de leuke activiteiten in Friesland, in N.P. Lauwersmeer en op de Wadden(eilanden). Voor jong en oud een bijzonder avontuur in de natuur!

  • Reserveer een plekje aan boord van een klipper, vaar de Waddenzee op, laat je droogvallen op het Wad en ga vallende sterren tellen. Magisch!
  • Maak een wandeling met een boswachter door de donkere nacht en beklim na afloop een vuurtoren. Je zult verbaasd staan hoe ver het licht schijnt.
  • Sta vroeg op en maak een ECO-safari bij zonsopgang. Met een elektrisch wagentje (lekker stil) over Waddeneiland Ameland.

Bekijk alle nachtelijke uitjes in Friesland

Een rode vuurtoren op een duin aan het strand, met uitzicht op de zee

Genieten in het duister

Ervaar zelf hoe mooi de avonden en nachten zijn wanneer het echt donker is. Ga sterren kijken in Nederland! Het is even wennen aan het donker en in het begin zie je echt nauwelijks iets. Maar zodra je ogen gewend zijn, ontdek je dat zelfs de donkerste nachten nog licht geven. Wanneer je op een heldere nacht in Nationaal Park Lauwersmeer bent, heb je zelfs kans op het zien van het Noorderlicht. Hoe bijzonder is dat ?! En na al dat sterren tellen, slaap je gegarandeerd als een roos. Bij een de bijzondere plekjes die ik voor je geselecteerd heb in deze duistere gebieden.

-> Combineer je donkere avontuur met andere plekjes in Friesland, zoveel te zien en doen in deze waterrijke provincie.

De leukste tips voor jouw vakantie naar Friesland

(foto’s: Merk Fryslân)

Een meisje beklimpt een ladder richting een huisje op het strand

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken