Drenkelingenhuisje op Terschelling in het donker

Bijzonder weekend op de Wadden
Terschelling: discover the dark & meer

Drenkelingenhuisje op Terschelling in het donker

Als je in de late uurtjes over straat loopt, is het donker. Althans, dat denk je… Wanneer je een nacht hebt doorgebracht in een Dark Sky Park dan besef je pas wat écht donker is, zonder lichtvervuiling van straatlantaarns, auto’s en huizen. Een schitterende sterrenhemel, het licht van de maan en verder niets.

In Nederland zijn er twee officiële Dark Sky parken, een daarvan is natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling. Tijdens een bijzonder weekend op dit mooie Waddeneiland bracht ik hier de nacht door. In het donker struinde ik door de duinen, wandelende ik over het strand en bezocht ik het Drenkelingenhuisje. Duisternis, de ruisende zee… Heel even voelde het alsof ik alleen op de wereld was.

Uitwaaien op Terschelling

Terwijl de boot van Harlingen naar Terschelling vaart dwalen mijn gedachten af naar het nachtelijke avontuur dat mij te wachten staat. Wat als de sterren verstopt zitten achter de wolken, is het niet te koud om ’s nachts rond te dwalen, zie ik wel iets in het donker en nog een paar overpeinzingen maken al snel plaats voor enthousiasme als ik de haven van Terschelling zie. Dat is zo fijn aan de sneldienst, voor je het weet sta je in West-Terschelling. Op deze boot kun je geen auto meenemen, maar die heb je ook zeker niet nodig. Ik wandel naar de fietsverhuur om de gereserveerde e-bike op te halen en geef mijn bagage af om deze naar mijn slaapplek te laten brengen.

Nog een paar uur te gaan voordat de avond valt en het avontuur op de Boschplaat begint. Ik stap op de fiets en rijd meteen naar het strand. Met de wind door mijn haren wandel ik door de duinen en over het zand. Zo fijn om aan zee te zijn! Daarna fiets ik via het bos naar de andere kant van het eiland, onderweg moet ik regelmatig op de rem, want een mooie paddenstoel kan ik niet zomaar voorbij fietsen.

Rijwielverhuur Tijs Knop – Torenstraat 10, West-Terschelling

Fietspad langs de haven op Terschelling

Diner bij de Groene Weide

Via de Waddendijk fiets ik richting de andere kant van het eiland voor een diner bij de Groene Weide in Hoorn, al 45 jaar een begrip het eiland. Je bent het hele jaar door welkom voor koffie met een taartje, lunch, diner of een gezellige borrel. ’s Avonds gaan de tafels en stoelen aan de kant en wordt de boel omgetoverd tot een gezellige plek met live muziek, vaak verzorgd door restauranteigenaar Hessel en zijn dochter Tess. Hun motto? ‘Geen moeilijk gedoe, gewoon lekker muziek maken’. En dat valt in de smaak, ze traden al een keer op in de Ziggo Dome en Ahoy staat op de planning.

Eetcafé de Groene Weide – Dorpsstraat 81, Hoorn Terschelling

Nachtelijk avontuur op de Boschplaat

De bodem is gelegd en het avontuur kan beginnen. Normaal gesproken ontdek je het Dark Sky park op Terschelling tijdens een wandeling, maar wij beleven het op een iets andere manier. We stappen in de pick-up truck van boswachter Feline en rijden de duisternis tegemoet.

In de auto in het donker

Na een hobbelig ritje komen we aan bij het vogelwachtershuisje. Nu snap ik wat ze bedoelen met écht donker. Ik kijk omhoog en word verrast door de vele sterren die je hier ziet. Zo mooi!

In het huisje krijgen we uitleg over de planisfeer, hiermee kun je precies zien welke sterrenbeelden er op een bepaald tijdstip te zien zijn. Verder deelt Feline nog wat leuke weetjes, bijvoorbeeld wanneer je je eigen sterrenbeeld het beste kunt zien en hoe je de Poolster herkent. Daarna is het tijd om op pad te gaan, vanaf het huisje wandelen we naar het Drenkelingenhuisje. In het begin is het best spannend. Ik zie geen hand voor ogen en heb geen idee waar ik ben of hoe ver weg de zee is. Maar na een paar minuten wennen mijn ogen aan het donker, hoor ik de zee in de verte en besef ik hoe bijzonder dit moment is.

We blijven een tijdje hangen bij het Drenkelingenhuisje. Ik staar in de duisternis en geniet van de stilte. Feline vertelt welke impact licht heeft op de natuur. Veel ecosystemen raken ontregeld zonder dat de mens er erg in heeft. Ze geeft ons mee om zuinig te zijn met licht, zodat de natuur haar gang kan gaan. Op de Boschplaat uit zich dit onder andere in een grote variatie aan nachtvlinders, veel meer dan elders in Nederland.

We wandelen terug, drinken een Schylger Juttersbitter en proeven de typische Terschellinger pondkoek. Even later lig ik in bed en verwerk ik de indrukken van deze unieke ervaring. De combinatie van natuur, zee en duisternis is magisch.

Tip: bezoek je het Dark Sky park met je geliefde? Neem een dekentje mee, zoek een mooi plekje in de duinen en staar samen naar de sterren.

Wildplukken met Flang in de Pan

Van de ene bijzondere ervaring ga ik direct door naar de volgende. Op zondagochtend staat de wildpluk excursie van Flang in de Pan op het programma. Onder leiding van Staatsbosbeheer pluk je ingrediënten uit de natuur, waar eilandchef Flang vervolgens een lunch mee bereid. Leuk, leerzaam én lekker.

Flang in de Pan – Dorpsstraat 25, Hoorn Terschelling

Opwarmen bij het Strandhotel

Tijdens het wildplukken trotseerde ik weer & wind. Om op te warmen zocht ik een tafeltje in het café van het Strandhotel, een gezellige plek met uitzicht op zee waar je na een stevige strandwandeling geniet van een welverdiende lunch of warme chocolademelk. En ook voor een diner ben je van harte welkom, er is zelfs een (gratis!) haal- en brengservice. In de zomer is het Strandhotel een geliefde plek om te trouwen. Je huurt dan het hele hotel af en trouwt onder een prieel op het strand.

Strandhotel – Badweg Formerum 4, Formerum Terschelling

Bar in het Strandhotel op Terschelling

Bijzonder overnachten op Terschelling

Er zijn verschillende bijzondere accommodaties op Terschelling die je verblijf onvergetelijk maken. Blijf dicht bij de natuur in een safaritent van het Boerenbed. Je vindt deze op het erf van schapenboerderij de Zeekraal, een bijzonder boerenbedrijf waar je mag meekijken in de dagelijkse werkzaamheden en kinderen mogen helpen met het melken en verzorgen van de schapen. Vraag boerin Jolanda naar haar geheime tip: een sluiproute naar een bijzonder plekje met aan de ene kant uitzicht over Oosterend en de Waddenzee en aan de andere kant de duinen en Noordzee.

Boerderij de Zeekraal – Oosterend 17-A, Oosterend Terschelling

Uitzicht vanaf de Zeekraal Terschelling

Verblijf je liever met wat meer luxe, kies dan voor vakantiehuis Florizand of B&B de Vluchtweg.

Bonustip

Gek op lezen, maar geen zin om een koffer vol boeken mee te sjouwen? In het sneuphok (snuffelhok) van de Boekenboer vind je een hele verzameling boeken voor een klein prijsje. Hier help je jezelf, het geld mag je achterlaten in ‘de gleuf’.

De Boekenboer – Formerum Zuid 16, Formerum Terschelling

Discover the dark

Benieuwd hoe donker de nacht kan zijn?


Fotocredits naar Laura Conijn, zij maakte de mooie headerfoto van het Drenkelingenhuisje.

Overzicht