Historische pandjes met terras ervoor

5 tips voor je trip
Stedentrip: Elfstedenstad Franeker

Historische pandjes met terras ervoor

Franeker is een van de Friese elf steden, beroemd door het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het historische centrum is sfeervol en gezellig, met terrasjes, restaurants, het Bolwerk met gezellige theehuisjes, het beroemde Elfstedenbruggetje en mooie grachtjes. Ontdek de stad aan de hand van deze 5 tips.

1. Bezoek museum het Planetarium

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is alleen al reden genoeg om een keer naar Franeker te gaan. Het, hier te bewonderen, oudste nog werkende planetarium ter wereld is in een woord indrukwekkend! Een ingenieus bewegend model van het zonnestelsel, helemaal als je bedenkt dat dit bouwwerk tussen 1774 en 1781 is gemaakt door de Fries Eise Eisinga, die het zonder de huidige technieken moest realiseren. Tot op de dag van vandaag geeft het planetarium de actuele stand van de planeten weer, alleen op oudejaarsdag en in een schrikkeljaar een handje geholpen.

Niet alleen de blauwe planetariumkamer is interessant, bekijk ook de exposities, de handleiding van Eise Eisinga en het raderwerk.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium – Eise Eisingastraat 3, Franeker

2. Koffie drinken bij Brasserie de Stadstuin

Sluit je bezoek aan het Planetarium af met een kopje koffie bij het museumcafé Brasserie de Stadstuin, een voormalige koffiebranderij. Ook als je het wetenschapsmuseum niet bezoekt, is het leuk om even bij de Stadstuin neer te strijken. Het pand is prachtig, van binnen en buiten, in art-nouveau stijl. Neem plaats in de tuin of in het nostalgische café waar je een beetje terug gaat in de tijd. Bestel naast je kopje koffie ook Oranjekoek, een typisch Friese lekkernij.

Brasserie de Stadstuin – Eise Eisingastraat 2, Franeker

3. Lunchen bij Hert fan Frjentsjer

Dit is een echt bijzonder plekje! In het centrum van het stadje ligt het Hert fan Frjentsjer, het hart van Franeker. Eigenaresse Martine heeft de voormalige Betlehemkerk met bloed, zweet en liefde omgetoverd tot lunchroom en ontmoetingsplek. De witte basis is op kleur gebracht door vrolijke kussens op lange banken, een mix van vintage en moderne eetstoelen, bloemen op tafel en kunst aan de muur. Naast lunchroom is het een aantrekkelijke en indrukwekkende ruimte voor exposities, lokale activiteiten, theater en een plek voor de kledingbank.

‘t Hert fan Frjentsjer – Dijkstraat 11, Franeker

4. Shoppen bij Gewoon Mooi

Naast ‘t Hert fan Frjentsjer vind je de fashion & lifestyle winkel Gewoon Mooi. Martine, ook eigenaresse van het Hert fan Frjentsjer, verkoopt dameskleding, (woon-) accessoires, cadeau artikelen, hebbedingen, kunst en antiek. Deze mix maakt de winkel aantrekkelijk en net even anders dan anders.

Gewoon Mooi – Dijkstraat 13, Franeker

5. Slapen bij ‘t Hofhuysje tijdens je stedentrip Franeker

Plak er een nachtje aan vast en blijf slapen in ‘t Hofhuysje in het hart van Franeker. Dit huisje voor twee personen is knus, gezellig en romantisch. Met een bad op pootjes, een gezellige patiotuin en een sauna. Blijf gerust een nachtje langer om van hieruit Friesland te verkennen of naar Leeuwarden te gaan.

‘t Hofhuysje – Hofstraat 2, Franeker

Wat kun je nog meer doen en zien in Franeker?

  • Wandel langs de Oortwolk fontein, een van de 11 fonteinen in Friesland, onderdeel van het project Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden.
  • Kijk bij het korendragershuisje (of zakkendragershuisje) uit de 17e eeuw.
  • Bewonder het Stadhuis van Franeker, in Renaissance stijl.
  • Loop even binnen bij No3 Gifts & Lifestyle, een sfeervolle winkel met kleding, sieraden, woonaccessoires en cadeau’s.
  • Huur een sloep en vaar vanaf de Stadsherberg in Franeker door de omgeving.

Tip: Combineer je bezoek aan Franeker met een bezoek aan een van de andere Friese elf steden, zoals Dokkum of een van de Waddeneilanden, bijvoorbeeld Ameland.

Alles voor je trip naar Friesland

Overzicht