Actief in de Friese natuur
Eropuit: Wadlopen in Friesland

Wadlopen stond al jaren op mijn bucketlist. Je snapt, dan zijn de verwachtingen hooggespannen. Na mijn Friese avontuur op het Wad kan ik je vertellen dat al mijn verwachtingen meer dan waargemaakt zijn. De frisse, zilte lucht, het stille, uitgestrekte waddenlandschap in combinatie met avontuurlijk en actief bezig zijn, het is fan-tas-tisch! Ga mee wadlopen!

Start vanaf Paesens-Moddergat

Paesens-Moddergat zijn twee voormalige vissersdorpjes aan de Waddenzee, in het noorden van Friesland. Vanuit Paesens maak je samen met een ervaren gids van Oan ‘e Dyk prachtige tochten over het drooggevallen wad. Heerlijk in vrijheid baggeren door slik en modder, ondiep maar soms ook wat dieper. Zo nu en dan tot je middel door het zeewater om tussen twee zandbanken een geul over te steken… Avontuurlijk is het zeker! Gids Harm Jan kent het wad als geen ander en vertelt alles over getijden en de flora en fauna in het gebied. We eten verse kokkels en vinden botprenten*. Genieten.

Na afloop van de tocht ben je natuurlijk hartstikke nat en modderig. Niet erg, in Paesens staat de koffie en ligt de tuinslag klaar om je af te spoelen. Wadlopen is met stip echt één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.

V2FkbG9wZW4gMQ==

VmVyc2Uga29ra2VscyBldGVu

V2FkbG9wZW4gMw==

Kledingtips:

Van wadlopen word je vies, dus neem een handdoek, schone kleding en schoenen mee. Een plastic tas of vuilniszak om je vuile kleding in te doen is handig.

  • Altijd een korte broek als het weer het toelaat. Ben je de trotse bezitter van een afritsbroek? Doen! Lange broeken worden vies en moet je na afloop uittrekken, een spijkerbroek geen aanrader.
  • Surfschoenen, oude canvas basketbalschoenen of hoge gympen met sokken. Zorg in ieder geval dat je schoenen stevig vastzitten. Heb je geen oude schoenen? Bij Oan ‘e Dyk kun je wadloopschoenen huren voor € 2,00.
  • Laagjes! Krijg je het dan toch warm, kun je altijd wat uittrekken.

Praktische informatie:

Wat? Actief in de natuur: wadlopen in Friesland
Waar? Vertrekpunt Stichting Oan ‘e Dyk, Achterwei  1, 9136 PX  Paesens
Wanneer? 365 dagen per jaar, ook in de winter
Kinderen: Oan ‘e Dyk organiseert speciale wadlooptochten waarbij kinderen van harte welkom zijn.
Mindervaliden: Voor mensen in een rolstoel of met beperkingen is het ook mogelijk een Waddenexcursie mee te maken. Via de pier bij Paesens kunnen rolstoelen 2,5 km het wad op.
UNESCO Werelderfgoed: Sinds 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Tip: Een dagje wadlopen is ook leuk in combinatie met een bezoek aan elfstedenstad Dokkum.

Naar Friesland op vakantie? Lees onze tips

Meer lezen? Neem een kijkje op de website van Friesland.

*Een bot is een platvis, zoals een schol en schar. Deze vis rust vaak onder het zand en als hij weg zwemt laat hij dan afdruk, ‘botprent’, achter.

Overzicht